sp5 4 1 Items Posted April 30, 2012 Witam serdecznie w marketach pojawiły się lodówki turystyczne 12/230 V po około 250 PLN. Zaleta jest taka, że cały układ jest zmontowany w pokrywie, co umożliwia zastosowanie bez przeróbek , wystarczy kawałek pudełka sobie zrobić nawet ze sklejki, zaizolować i zrobić wieko właśnie z tej pokrywki od lodówki.Ważne jest to, że jak potrzebujemy gdzieś jechać z lodówką to zakładamy pokrywę na lodówkę i spokój. I najważniejsze układ ma podwójne zasilanie 12 DC i 230 AC Producent deklaruje deltę 15 stopni w stosunku do temperatury otoczenia. Pozdrawiam Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Atebo 11 1 Items Posted April 30, 2012 Większość lodówek turystycznych zbudowana jest na ( ogniwie peltiera) oczywiście można pomajstrować i zbudować schładzarkę do dolnej - pobór mocy najczęściej waha się w zakresie ok 50W. Sam mam z 2 stare lodówki z ww. ogniwem i jak będzie chwila czasu to pokombinuję nad schładzanym fermentatorem. Można dostać w dobrej cenie zasilacz 12V 16,5A - wystarczy na 2-3 ogniwa i kosztuje 40zł szukaj na allegro: ( ZASILACZ MICROSOFT 12V 16.5A ) i ciekawe linki link1 link2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted April 30, 2012 Za 250zł można kupić używaną, kilkuletnią lodówkę. Ja kupiłem taką: http://allegro.pl/show_item.php?item=2191990387 Kiedyś przymierzałem się do Twojego rozwiązania ale stwierdziłem, że schłodzenie brzeczki będzie trwało dnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
emcede 18 1 Items Posted April 30, 2012 Za 250zł można kupić używaną, kilkuletnią lodówkę. Ja kupiłem taką: http://allegro.pl/sh...item=2191990387 Kiedyś przymierzałem się do Twojego rozwiązania ale stwierdziłem, że schłodzenie brzeczki będzie trwało dnie. Można kupić i taniej, ja kupiłem za 200 pln razem z przesyłką i sprawdza się świetnie. Potrzebny jest tylko kontroler temp. i jazda można robić wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted April 30, 2012 Ja na złomie kupiłem za 30zł, wchodzą dwa fermentatory i chodzi od roku bez problemu. Tylko sterownik i można śmigać pilsy cały rok Quote Share this post Link to post Share on other sites