Skocz do zawartości

pszenica z ekstraktu


Gawon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po tym jak mi się zwolni fermentator (bo mam miejsce tylko na jeden) chcę zrobić jakiegoś przeniczniaka co byście polecili z ekstraktów na około 20-21L

 

 

tak z ciekawości są jakieś piwa którym posowała by temperatura fermentacji od 25 do 30 C ?

Edytowane przez elroy
poprawiony tytuł - ort.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie to że bym był czepliwy ale tam jest że 22 to do 25 może i dużo nie brakuje ale do 30 to spora różnica

W tej konkretnej recepturze tak, ale generalnie saison może być fermentowany i w wyższych temperaturach.

Przedział temperaturowy dla 3351 Saison: 21-35°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WES ekstrakt pszeniczny 1.7kg vs Brewferm pszeniczny 8EBC 1.5kg

 

chcę zrobić pszeniczniaka tak że by wyszło 20L ,kolega olo podał przepis i zastanawiam się który ekstrakt będzie lepszy ,z tego co widzę to WES chyba jest sporo ciemniejszy,no i 0.4kg więcej będzie czy 3.4kg to za dużo na 20L ?

czy wyjdzie takie mętne jak te kupowane?nie chciał bym by smakowało jak okocim

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobra,składniki zakupione zobaczymy co z tego wyjdzie,jakieś rady ?

będzie puszka WES 1.7kg ekstraktu i 1.5kg Brewferm

"pasożyty" co cukier zamienią na % mają tajemniczy nr.1433

a na moje pierwsze chmielenie wybrałem Fuggles w granulacie ,może być z tego piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.