Jump to content
Gawon

pszenica z ekstraktu

Recommended Posts

Witam, po tym jak mi się zwolni fermentator (bo mam miejsce tylko na jeden) chcę zrobić jakiegoś przeniczniaka co byście polecili z ekstraktów na około 20-21L

 

 

tak z ciekawości są jakieś piwa którym posowała by temperatura fermentacji od 25 do 30 C ?

Edited by elroy
poprawiony tytuł - ort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie to że bym był czepliwy ale tam jest że 22 to do 25 może i dużo nie brakuje ale do 30 to spora różnica

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie to że bym był czepliwy ale tam jest że 22 to do 25 może i dużo nie brakuje ale do 30 to spora różnica

W tej konkretnej recepturze tak, ale generalnie saison może być fermentowany i w wyższych temperaturach.

Przedział temperaturowy dla 3351 Saison: 21-35°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

WES ekstrakt pszeniczny 1.7kg vs Brewferm pszeniczny 8EBC 1.5kg

 

chcę zrobić pszeniczniaka tak że by wyszło 20L ,kolega olo podał przepis i zastanawiam się który ekstrakt będzie lepszy ,z tego co widzę to WES chyba jest sporo ciemniejszy,no i 0.4kg więcej będzie czy 3.4kg to za dużo na 20L ?

czy wyjdzie takie mętne jak te kupowane?nie chciał bym by smakowało jak okocim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolorem aż tak bardzo się nie przejmuj, piwo ma smakować. Przecież nie musisz wszystkiego ekstraktu zużyć na warzenie, jak zostanie to wykorzystasz. do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli że te 3,4kg za dużo na 20L gotowca?

jak się dozuje ekstrakt do refermentacji?jak to dawkować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale dalej nie wiem który ekstrakt,czy nie ma to przy tych "pancerniakach" znaczenia?

i dalej nie wiem czy wyjdzie mi takie mętne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczne ma być mętna, a ciemny kolor jest wynikiem procesu produkcji ekstraktu. Możliwe, że ten jaśniejszy ekstrakt, jest rozjaśniony syropem skrobiowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wiem że ma być i dlatego pytam czy będzie,kolor nie ma znaczenia,tak z ciekawości pytam

jakieś wskazówki przydatne co do tego typu piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dobra,składniki zakupione zobaczymy co z tego wyjdzie,jakieś rady ?

będzie puszka WES 1.7kg ekstraktu i 1.5kg Brewferm

"pasożyty" co cukier zamienią na % mają tajemniczy nr.1433

a na moje pierwsze chmielenie wybrałem Fuggles w granulacie ,może być z tego piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakieś rady ?

Kilka postów wcześniej dałem Ci radę - drożdże WB-06. Innych rad już dla Ciebie nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mauribrew Weiss (po co te numerki, Mauribrew u nas są ze trzy rodzaje :P) też są przyzwoite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.