Jump to content
Sign in to follow this  
MSB_XIII

Piwo na bazie extraktu Mistr Sládek - Svètlé pivo i tmave

Recommended Posts

Jak w temacie , jestem pod wrażeniem tego co uwarzylem z extraktów suchych nachmielonych. Teraz skoro mi smakuje to na ich podbudowie uwarzyłbym ... no własnie co? Mam za mało doswiadczenia by sam wymyslic "dodatki" czytałem na forum o miodzie - do ciemnego bym dodał . Na dniach będę cos zamawiał więc wdzięczny będę za podpowiedzi .

Edited by MSB_XIII

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nikt chyba nic nie podpowie ;-( , planuje zatem bez podpowiedzi do pół warki miód , do drugiej połowy imbir .

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może ja tylko z kronikarskiego obowiązku napiszę, że drożdże zjedzą miód i jeżeli nie będzie to duża ilość gryczanego, to prawdopodobnie nie będzie wyczuwalny w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miód bym sobie raczj odpuścił - tak jak napisał kolega Smaug - otrzymasz głównie alkochol. Jeżeli chcesz poprawiać brewkity to raczej pomyśl o chmielu aromatycznym, wrzuconym do gotowania np. na jedną minutę. Możesz też pomyśleć o chmieleniu na zimno np. chmiel citra, ewentualnie o jakiś przyprawach - skórka pomarańczy, kolendra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawałem miód sztuczny i wtedy smak miodu był .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile go dałeś? Taki miód, oczywiście, również musi być zjedzony przez drożdże, to, że jest sztuczny nie znaczy, że nie jest z cukru. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo de facto zostaje z tego sztucznego miodu sztuczny aromat o zapachu miodu, który jest do takiego syropu dodawany. W zasadzie można byłoby myślę dodać na etapie gotowania 3 Łomże Miodowe i efekt może być porównywalny ;)

http://pl.wikipedia....i/Miód_sztuczny

http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?p=57746&sid=6c28388a07e3b1f50b447d5c8ab792aa#p57746

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuję za posty , o miodzie do piwa poczytałem kilka wątków na forum i wiem że w grę wchodzi tylko sztuczny. Co do ilosci imbiru też były wypowiedzi. Zastanawiam się natomiast nad dodaniem do jasnego extraktu pszenicznego .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.