Jump to content
Undeath

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim

Recommended Posts

No to wtrącając jak zwykle nagły pomysł między zaplanowane warki:

 

13.06.2014

warka 121 American Wheat (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pilzneński - 1,2 kg
  • Optima Pilzneński - 1,1 kg
  • Strzegom Pszeniczny - 1,5 kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,5 kg
  • Bestmalz Monachijski - 0,3 kg
  • Bestmalz CaramelPils - 0,2 kg
  • Cascade 6,6% 25 g
  • Chinook 11% 25g
  • Citra 10% 25 g
  • Drożdże WLP090 San Diego Super zbiór II po APA Single Hop Vic Secret.

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,8 kg w parę minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

64-61C-60'

74-71C-20'

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

10+10 = około 20 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6,5 ml.

 

GOTOWANIE:

FWH Chinook 10 g

30' Cascade 10 g

10' Citra 10 g

0' w 70C Cascade, Citra, Chinook po 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 12,3 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 26

 

Odczyt z refraktometru: 12,8 Brix

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 70 litrów.

 

FERMENTACJA:

 

Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do piwnicy.

 

Planowana burzliwa:

18 C - 18 dni bez cichej

 

[EDIT]

01.07.2014 zlałem do 43*0,5 l butelek przy 3 blg. Piwo ma ładny aromat kwiatowy, w smaku zbożowe lekko słodkie, zobaczymy jak się nagazuje, nie jest mocno chmielone, ale wydaje się mega pijalne.

 

DEGUSTACJA:

z tego piwa też zadowolony nie jestem, wyszło trochę za treściwe, do tego aromat niestety płaski, czuć zbożowość i lekki chmiel, ale bardzo delikatnie, w smaku okej, dość mętne wyszło... Jednak brakuje mi w tym stylu chmielu na zimno, następną wersję taką zrobię, cały czas miałem takie uczucie podczas picia tego piwa, że czegoś mu brakuje

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 6 h

- Wpadł kumpel parę piwek się w trakcie wypiło, mecz obejrzało, ogólnie przyjemnie się robiło piwko ;) W przyszłym tygodniu Cream Ale powstanie ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zdjęciach jak piwo wygląda, a walory smakowe dziwne tego piwa. Jednym będzie smakowało innym nie... a że od dziecka lubię buraka to mi wchodzi jak złoto :D W aromacie czuć buraka, jest też goździk i banan, do tego jest słodkawe od buraka w aromacie ;) W smaku fajne orzeźwiające, z lekką goryczką i też smakiem soku burakowego ale nie zostaje on i jest fajny jak dla mnie, kwaskowate jak na pszenicę przystało, jeszcze małe wysycenie, ale będzie dobrze ;) Ogólnie piwo na plus, zobaczymy jak w niedzielę je ocenią Wrocławiacy

Ano od razu poczułem stefany w tym piwie i aż musiałem sprawdzić w notatkach czy się nie pomyliłem (znaczy aż się zdziwiłem że w ogóle wiedziałem :D ), a że też buraki od małego podchodziły to jest przyjemne. Chociaż na więcej niż jedno to już bym chyba się nie skusił...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano od razu poczułem stefany w tym piwie i aż musiałem sprawdzić w notatkach czy się nie pomyliłem (znaczy aż się zdziwiłem że w ogóle wiedziałem :D ), a że też buraki od małego podchodziły to jest przyjemne. Chociaż na więcej niż jedno to już bym chyba się nie skusił...

 

Hehe dokładnie, tak z tym piwem jest ;) Ogólnie eksperyment ciekawy i udany, tak jak mówiłem jednym smakuje innym nie, ale jest traktowany bardziej i jako ciekawostka oraz żeby pokazać że można. Jedyne co mnie wkurza to brak piany w tym piwie, która szybko opada ;) Zobaczymy mam jeszcze całego kega jego ;) Może na Żywca zabiorę? :D

 

Wczoraj też w końcu napiłem się swojego witka, który jako młode piwo był bardzo fajny, ludziom bardzo smakował z kega, ja niestety nie miałem okazji go się napić z kranu.... Niestety teraz wyszła spora siarka, i do tego aromat mega świeżej chlorofilowej kolendry... a tak zadowolony z tego piwa byłem, no niestety jedno z gorszych jakie jednak zrobiłem... Zostało mi parę butelek które idzie do utylizacji szybkiej, bo nie ma sensu go dłużej trzymać ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zlałem warkę nr 119 Truskawkową pszenicę z chili do 42*0,5l butelek przy 3,5 blg (7 brix przed korektą) Średnio na jeża coś mogę o niej powiedzieć bo najadłem się ostrego sosu słodko-kwaśnego i totalnie nie czułem papryczki :D Więc nie wiem czy jest czy jej nie ma w smaku, truskawki coś czuć było, ale tak to delikatnie zwiększona kwaśność no i bananowy profil stefanów ;)

 

Na cichą poszła też warka nr 120 APA single hop Cascade wyszło 21,5l przy 3,8 blg (8 brix przed korektą), piwo jak poprzednik czyste w profilu, coś tam cascade czuć goryczka dobra. małą próbkę miałem więc w smak się nie zagłębiałem ale było wszystko w porządku. Dostało na cichą 50 g Cascade za tydzień poleci do kega ;) Drożdże zebrane czas na kolejnego SH ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak oceniasz Krzysiek Cascade DE w stosunku do Cascade USA? Mam na myśli smak i aromat. Nadaje się single hop ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jestem w trakcie single hop ;) za jakieś dwa tygodnie odpowiem bo powinno się już nagazować... Na tym etapie przelewania na cichą chmiel daje radę ale jeszcze nie czuć mocno jego aromatu ;) Zobaczymy czy się nadaje dam znać jak coś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma to jak zapomnieć, że się uwarzyło piwo :D A o to efekt mojej pracy z zeszłego tygodnia :D

 

18.06.2014

warka 122 APA Single Hop Galaxy (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pilzneński - 2 kg
  • Optima Pilzneński - 1,5 kg
  • Bestmalz Monachijski - 1 kg
  • Bestmalz CaramelPils - 0,5 kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,2 kg
  • Bestmalz karmelowy jasny 30 - 90 g
  • Strzegom karmelowy 150 -160 g
  • Strzegom bursztynowy - 100 g
  • Galaxy 15,2% 80 g
  • Galaxy 15,2% 50 g
  • Drożdże WLP090 San Diego Super zbiór II po APA Single Hop Vic Secret.

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,55 kg w parę minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

64-61C-60' korekta pH kwasem mlekowym 80% 1 ml

74-71C-25'

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

10+10 = około 20 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6,5 ml.

 

GOTOWANIE:

60' Galaxy 15 g

30' Galaxy 5 g

10' Galaxy 15 g

5' Galaxy 15 g

0' w 75C Galaxy 30 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 14,3 Blg, przy wydajności 63% oraz IBU 55

plus 1 litr odzyskany z chmiel na starter.

 

Odczyt z refraktometru: 14,8 Brix

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 70 litrów.

 

FERMENTACJA:

 

Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do piwnicy.

 

Planowana burzliwa:

18 C - 9 dni

cicha -5 dni z Cascade 50 g

 

[EDIT]

26.06.2014 na cichą przelałem wyszło 22 litry, przy 3,4 blg (7,8 brix przed korektą) i dostało 50 g Galaxy na cichą na 5 dni. Smak fajny aromat galaxy piwko będzie bardzo fajne ;)

 

[EDIT]

08.07.2014 Tym czasem wracamy do browaru i dziś po 12 dniach cichej dopiero zlałem warkę 122 APA Single Hop Galaxy wyszło 18,5 l do kega na 1,4 bara docelowo i 9*0,5l butelek przy 3,2 blg (7,2 brix przed korektą) No dupy aromatem nie urywa, to nie jest ten galaxy co w ubiegłych latach, ale piwko jest w miarę dobre, zobaczymy po nagazowaniu bo teraz ma trochę ściągającą goryczkę i lekki zapach kociej kuwety (tak jak Zgoda pisał) ale jest też lekka kwiatowość i owocowość.

 

DEGUSTACJA:

O tyle o ile o piwie można powiedzieć, że dobre to niestety aromat tragiczny, Galaxy 2013 to porażka parę osób określiło ten zapach jako kocia kuweta, mi bardziej on idzie nawet w stronę starych skarpet oszczanych przez kota. Jak się go nie wąchało przyjemnie się piło, w smaku idealny balans goryczka/chmiel. Rezygnuje w tym roku z tego chmielu.

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 6 h

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Festiwal, festiwal i po festiwalu, burakowe z kega zrobiło furorę w niecałą godzinę poszedł cały keg, i tak jak pisałem jednym smakowało innym nie, fakt jeden jestem niezadowolony bo w kegu piwo dostało trochę siarki, heh w butelce tego nie stwierdziłem no bywa, może kiedyś jeszcze powtórzę jak będzie mi się nudziło ;) Większy szał zrobiło moje piwo Pszeniczne truskawkowe z chili ludziska wypytywali się o nie całą sobotę ;) No nic trzeba uzupełnić butelki i kegi piwem więc następne powstanie Cream Ale, jakoś w tygodniu jak ogarnę browar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Festiwal, festiwal i po festiwalu, burakowe z kega zrobiło furorę w niecałą godzinę poszedł cały keg, i tak jak pisałem jednym smakowało innym nie, fakt jeden jestem niezadowolony bo w kegu piwo dostało trochę siarki, heh w butelce tego nie stwierdziłem no bywa, może kiedyś jeszcze powtórzę jak będzie mi się nudziło ;) (...)

 

Ja piłem z końcówki i siarka była już minimalna, do tego szybko się ulatniało w kuflu. Wyszło lepiej, niż się spodziewałem :D smak buraka jedno, ale podobał mi się efekt, który określiłbym jako ziemistość

post-8709-0-09084400-1403510605_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja piłem z końcówki i siarka była już minimalna, do tego szybko się ulatniało w kuflu. Wyszło lepiej, niż się spodziewałem :D smak buraka jedno, ale podobał mi się efekt, który określiłbym jako ziemistość

 

Hehe o będzie zdjęcie przynajmniej tego piwa, dokładnie efekt też mnie zaskoczył w piwie, ale ogólnie i tak dalej to piwo traktuje jako ciekawostkę, nie wiem czy większe ilości jego na raz dałoby radę wypić i czy ta charakterystyczna burakowa ziemista słodkość nie byłaby męcząca przy drugim kuflu jego ;) Może zrobić na innych drożdżach? Bardziej neutralnych? Ale to może za rok teraz trochę innych piw mam w planach :D Tym bardziej że się napaliłem po kilku fajnych piwach na chili ;)

 

W sumie dwie butelki z burakowym dostały dwie osoby na festiwalu jeszcze więc zaczekam na ich opinie ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

postaram się coś skrobnąć jak już pójdzie w ruch :)

jeszcze raz dzięki za reklę biedronki i obiecuję poprawę następnym razem bo wyszło słabe ratio 5:1 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No taką miałem tylko, ale zawsze ci się przyda na zakupach :DA jak modna teraz jest! A ilością się nie przejmuj ja cię nie poinformowałem, a wiedziałem że weźmiesz jedno, ale słyszałem za to że bardzo dobre, chwalili to twoje CDA ;) Ja też się odezwę jak spróbuje... nazbierało się kilkanaście piw do spicia z wymian przestaje nadążać z ich piciem :D

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ilością się nie przejmuj ja cię nie poinformowałem, a wiedziałem że weźmiesz jedno, ale słyszałem za to że bardzo dobre, chwalili to twoje CDA

 

undeath - poprawka - nasze CDA - LP bierze czynny udział :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mi też miło wszystkich było spotkać ;) I do zobaczenia na innych imprezach!

 

A tymczasem się zmotywowałem choć nie powiem ciężko było i zlałem piwo do kega 18,5l i 6*0,5 litra butelek, a była to warka 120 APA Single Hop Cascade przy 3,8 blg (8 brix przed korektą), ciekawie nie powiem, aromat kwiatowy, goryczka łagodna trochę karmelu i landrynki, czekam na nagazowanie, ale ogólnie efekt mi się podoba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.06.2014

warka 123 Cream Ale (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Optima Pilzneński - 3 kg
  • Pszenica niesłodowana - 0,5 kg
  • Płatki ryżowe - 0,5 kg
  • Kaszka kukurydziana -0,35 kg
  • Saphir 4,3% 70 g
  • Na cichą: Saphir 4,3% 50 g
  • Cascade 6,6% 15 g
  • Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale, zbiór pierwszy trochę podkarmiona gęstwa ;) gdzieś 120 ml.

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 3,5 kg w parę minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 10l

Zrobienie kleiku wsypanie kaszki kukurydzianej 66C-10' potem podgrzanie do 100C i wsypanie płatków ryżowych gotowało się 10 minut

w tym czasie 3,5 kg zasypu do gara na 54'-10' wlanie kleiku temperatura ustala się na 68-63C-65' korekta pH kwasem mlekowym 80% 1 ml

10' - 75C

 

WYSŁADZANIE:

8+8 = około 16 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 4,5 ml.

 

GOTOWANIE:

FWH Saphir 25 g

15' Cascade 15 g

5' Saphir 15 g

0' w 75C Saphir 30 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 24l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 70% oraz IBU 20

 

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 25 minut około 70 litrów.

 

FERMENTACJA:

 

Temperatura zadania drożdży 20C, przeniesione do piwnicy.

 

Planowana burzliwa:

18 C - 14 dni

 

[EDIT]

08.07.2014 wylądowała na cichą 23l przy 2,9 blg (6,2 brix przed korektą) w smaku wodniste i pustawe trochę więc stwierdziłem, że dodam jeszcze do aromatu Saphire 50 g, bo tam królowała słodkość i trochę jakby ryż? Strasznie mętne zlałem, na ostatnie dwa dni wyląduje w lodówie żeby się ładnie sklarowało.

[EDIT]

13.07.2014 zlałem wyszło 18,5l (1,5 bar) i 8*0,5l butelek przy 2,8 blg (6 brix przed korektą) wyszło trochę mętne, ale aromat ma ładny ;) Idealne lekkie piwo takie o jakie mi chodziło.

 

DEGUSTACJA:

Zamiast piwa lekkiego otrzymałem średnio treściwe, z specyficznym smakiem kukurydzy. Piwo nie było złe, ale miałem lekko mydlasty zapaszek, nie wiem czy to połączenie chmielu czy lekka infekcja, ogólnie bardzo pijalne i keg osuszony w parę dni... Jednak nie taki miałem zamiar i efekt mnie nie zadowolił, muszę trochę inaczej robić bardzo lekkie piwa, zobaczymy przy następnym, ale raczej pominę kaszkę, a zostawię sam ryż. Chmiel też zastosuje szlachetniejszy Saphir zły nie jest ale dał arbuzowy mydlasty zapach.

 

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 6,5 h, Poszło mało sprawnie coś...

- Nieźle wydajność 70% dawno takiej nie miałem, ciekawe czy to sprawka płatków i kaszki czy słodu z Optimy ;) Pierwszy z anglików zrobiony czekam na drożdże teraz a w trakcie powstanie AIPA może na weekend? Zobaczymy ;) Na dole zdjęcia kleiku i zielonej brei czyli chłodzonej brzeczki... Pierwszy raz użyłem chmielu Saphir ale bardzo ciekawie się zapowiada. Zobaczymy co wyjdzie... w sumie to ja chciałem zrobić lekką 10-11 ale wyszła dwunastka, a miejsca w fermentorze już nie ma, trochę mnie zaskoczyło to 70% ;)

post-3297-0-77284200-1403723798_thumb.jpg

post-3297-0-91804800-1403723833_thumb.jpg

post-3297-0-20500900-1403723872_thumb.jpg

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miarką? :D Tym żółtym ci chodzi czy drewnianym? Drewniane to łyga do mieszania podczas chłodzenia, idzie wtedy szybciej, natomiast to szklane żółte to termometr, sprawdzam tak temperaturę, do jakiej schładzam chłodnicą piwo :) Wkładam go razem z chłodnicą na ostatnie 15 minut chmielenia żeby odkazić i przynajmniej znam temperaturę, kiedy przerwać chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe w końcu mgr inż. budownictwa

Coś Ty, inżynier to raczej z suwakiem logarytmicznym - im większy suwak, tym ważniejszy inżynier :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale numer.Byłem pewien że to metrówka :)

Tak się przyglądam temu zdjęciu i w sumie wcale się nie dziwie, faktycznie pod tym kątem co jest zrobione zdjęcie może wyglądać jak metrówka :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...