Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

25.04.2013

warka 63 AIPA (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale Ale - 5,5 kg
  • Strzegom Bursztynowy - 0,4 kg
  • Ciemny karmelowy 300- 0,3 kg
  • Chinook 11,6% 25 g
  • Centinenial 9,6% 50 g
  • Citra 12,7% 25 g
  • Amarillo 10,1% 20 g
  • Drożdże Nottingam po Mozaice.
  • Edit: Na cichą wrzuciłem: Citra 12,7% 26 g, Amarillo 10,1% 20g, oraz Cascade 5% 20 g

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 6,2 kg słodów w jakieś 8 minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 18l

Słody wrzucone 63-61C - 70'

73-71C - 15'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C

 

GOTOWANIE:

60' Chinook 25 g

40' Centinenial 25 g

30' Citra 10 g

15' Citra 15 g

10' Amarillo 20 g

5' Centinenial 25 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 16 Blg, przy wydajności 61% oraz IBU 78

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 24C w 25 minut około 45 litrów.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 22C i do piwnicy

 

Planowana burzliwa:

16C - 12 dni

potem cicha na tydzień z Amarillo, Chinookiem i Citra

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 5h wszystko normalnie, gorzka brzeczka :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

W trakcie zacierana dotarła paczuszka z chmielami, więc podczas wysładzania zabrałem się na wcześniej przygotowanym stanowisku za sadzenie chmielu 4 gatunki Sybille, Lubelski, Marynkę i Hallertau. Wykopałem 4 dołki w odległości 0,8 metra od siebie, podsypałem trochę ziemią kompostową z jedną garścią nawozu wieloskładnikowym do ogródka,i włożyłem je do dołka pędami do góry. Zasypałem nie głębiej niż 3 cm, podlałem i teraz czekam na pędy. W planie mam zamiast tej konstrukcji na zdjęciu, zawiesić 4 haki na ścianie i w podlewce betonowej obok krzaka, następnie przeciągnąć przez nie linkę metalową albo na początek sznur od prania zobaczymy teraz czekam na pędy ;) Muszę jeszcze porobić jakieś oznaczenie dla krzaczków żeby później się nie pomylić, tylko coś co wytrzyma deszcz.

 

Od lewej zdjęcie nr 4 zasadziłem Marynkę, Hallertau, w rogu Lubelski i po prawej Sybille. :)

post-3297-0-51737100-1366894722_thumb.jpg

post-3297-0-36247500-1366894756_thumb.jpg

post-3297-0-95697100-1366894796_thumb.jpg

post-3297-0-94830900-1366894804_thumb.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.04.2013

warka 64 Pszeniczne -Biedrona (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pszeniczny - 2,5 kg
  • Strzegom Pilzneński - 2,2 kg
  • Sybilla 6,8% 20 g
  • Hallertau Mittelfrueh 3,5% 20 g
  • Drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat Po pszenicznym z warki 62.

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 14l

Słody wrzucone 63-61C - 10' dekokcja 1/3 zacieru do 73C-15' potem gotowany 100C-25' zwrot do głównego zacieru

73-71C - 25'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

Ciągłe wodą - 30' - 78-75C

 

GOTOWANIE:

60' Sybilla 20 g

12' Hallertau Mittelfrueh 20 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 18

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 45 litrów.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 20C i do piwnicy

 

Planowana burzliwa:

16 C - 12 dni

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 5h

- Ze względu na znalezioną biedronkę w garze z brzeczką podczas gotowania będzie się tak warka nazywać :) wdzięczna nazwa, niestety pomysłodawczyni nie wiem czy się spodoba bo nie przeżyła półgodzinnego gotowania.

- Z tytułu, że do gotowania brzeczki używam innego gara postanowiłem dzisiaj wysładzać ciągle, zasyp taki sam jak w warce 62 i słody też z tej samej partii, w garze lidlowskim woda do wysładzania no i jazda. Efektem jest mniejsza wydajność niewielka ale jednak znacząca, choć ten wynik raczej nie jest jakąś wielkim odkryciem i też dopiero po kilku takich eksperymentach mógłbym się dokładniej wypowiedzieć to jednak jakoś wysładzanie na partie mi bardziej odpowiada i zakładam że mam lepszą wydajność.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy się z 2012? Nie ten jest jeszcze z 2011, jedyny jaki był najświeższy innego nie było, a chciałem wypróbować go jaki ma aromat bo wszyscy polecają a do tej pory miałem przyjemność tylko z Tradition i hersbrucker,i faktycznie jest fajny i minimalnie aromatyczniejszy od tamtych. Nie wiem dlaczego nie ma zeszłorocznych, wiem że ta odmiana jest słabo odporna na choroby i może szlak trafił zbiory?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak chodziło mi o zbiór z 2012 roku. Jedyne co to na BA jest dostępny, ale w cenie amerykańców, więc nie kupowałem. Nigdzie nie mogę znaleźć, choćby wzmianki co się z nim stało... Moim zdaniem jest dużo fajniejszy od Tradition, choć do Hersbruckera, nie można go porównywać.

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sama wlazła na goryczkę chyba :) bo przed aromatem zdążyłem ją wyłowić :P

 

Przed chwilą rozlałem do butelek warkę 62 Mozaika do 41*0,5l przy 3 blg, w smaku okej ale aromat nie jest za mocny zobaczymy jak się nagazuje. Goryczkę natomiast ma bardzo fajną ale chyba do single hopów się nie będzie nadawał ten chmiel, przy degustacji się okaże. W planach American Stout i Weizenbock ;)

 

A i odpaliłem sobie pszenicę z butelki po zakończeniu butelkowania, jest bardzo dobra, lekko mętna jeszcze mocno nie nagazowana, ale piana zostaje do końca, aromat jabłko-gruszka-banan, goździka brak ale to nie przeszkadza, Bavarian Wheaty bardzo fajne drożdże polecam :)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.04.2013

warka 65 American Stout (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pale Ale - 4 kg
  • Strzegom Monachijski - 1 kg
  • Strzegom jęczmień palony - 0,2 kg
  • Strzegom barwiący - 0,2 kg
  • Strzegom karmelowy ciemny 150 - 0,2 kg
  • Chinook 11,6% 25 g
  • Mosaic 11,1% 20 g
  • Challenger 6,6% 20 g
  • Drożdże Nottingam po Mozaice.
  • Edit: Na cichą wrzuciłem: Cascade 5% 20 g oraz Challenger 6,6% 20 g

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 5,6 kg słodów w jakieś 5 minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 17l

Słody wrzucone 68-61C - 2h

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C

 

GOTOWANIE:

60' Mosaic 20 g

30' Chinook 25 g

15' Challenger 20g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 24l o gęstości 13,5 Blg, przy wydajności 62% oraz IBU 50

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 22C w 25 minut około 45 litrów.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 22C i do piwnicy

 

Planowana burzliwa:

18C - 12 dni

potem cicha na tydzień Citra i Challenger

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 5h wszystko normalnie :)

- Podczas warki musiałem zrobić brzeczkę na starter ześrutowałem 300 gram pilzneńskiego zatarłem 63C-30' i 73C-30', pogotowałem 20 minut, ochłodziłem, i uruchomiłem na mieszadle Wyeast 3711 French Saison pierwszy na nich Witbier, kto wie może w wykonaniu mojej Żony :) w niedziele zobaczymy jak pójdzie.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem dzisiaj poniekąd z nerwów, że filtracja w moim pszenicznym wędzonym trwa już 3 h, czy warka 61 Mozaika czyli Single Hop Mosaic jest już nagazowana... dobra miałem chrapkę na AIPA mocną. Okazało się że jest dosyć dobrze nagazowana i ma piękną pianę do samego końca, w smaku idealna goryczka, zalegająca ale nie nachalna i ściągająca, w aromacie głównie wydaje mi się, że kwiaty z czarną porzeczką, dopiero później cytrusy i lekkie tropikalne owoce. Generalnie piwo jest super i myślę, że do powtórki :)

post-3297-0-24317100-1367416097_thumb.jpg post-3297-0-00735300-1367416120_thumb.jpg

 

Tymczasem zbadałem Portera i ma 7 blg myślę, że jutro wyląduje w butelkach, jedna skrzynka pojedzie do babci (w piwnicy cały czas maks 15C) do leżakowania na długi czas, a druga myślę że na długie zimowe wieczory pójdzie. Dobra czas chmielić pszenicę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór II 03.04.2013 po Marcowym.

Wyszły 20l o gęstości 22 Blg,

Tymczasem zbadałem Portera i ma 7 blg myślę, że jutro wyląduje w butelkach,

raczej bym uważał, spokojnie zejdzie jeszcze o 1blg (przynajmniej mi tak zeszło), kolega Wihura też robił portera na tych drożdżach i napisał....

#26 Porter Bałtycki 22.5°Blg na Bavarian Lager zszedł jeszcze 0,5°Blg do poziomu 5,5°Blg. Przelałem na lagerowanie na około 2 tygodnie, może dłużej, ale raczej będę chciał zwolnić zamrażalnik w miarę wcześnie żeby schłodzić kegi i odpalić piwo z kija.

także daj mu jeszcze trochę czasu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie mam czas, ale już na cichej jest 10 dni, a znowu na burzliwej był prawie 20 dni. Gdy zlewałem go na cichą to zszedł o 0,5 blg bo było 7,5 blg. Widzę teraz że i tak nic się nie dzieje... zostawię go w takim bądź razie do niedzieli, sprawdzę w piątek i sobotę czy coś się zmienia, jak nie to w butelki pójdzie. Widzę Wihurze zszedł o wiele niżej niż mi ale ja miałem inaczej zacierane, robiłem z dekokcją więc nie jestem pewien czy jeszcze zejdzie.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.05.2013

warka 66 Pszeniczne Wędzone (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Strzegom Pszeniczny - 1,5 kg
  • Wędzony "Grodziski" Weyermann - 1 kg
  • Strzegom Pilzneński - 1 kg
  • Strzegom Monachijski II - 1 kg
  • Sybilla 6,8% 20 g
  • Hallertau Mittelfrueh 3,5% 20 g
  • Drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat Po pszenicznym z warki 62.

Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,5 kg słodów w jakieś 5 minut.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 14l

Słody wrzucone 63-61C - 10' dekokcja 1/3 zacieru do 73C-15' potem gotowany 100C-25' zwrot do głównego zacieru

73-71C - 25'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

6+6+6= 18l- 78-75C MASAKRA!!! Jakieś 3 godziny filtrowałem, wcześniej nie miałem takich problemów, no cóż...

 

GOTOWANIE:

60' Sybilla 20 g

15' Hallertau Mittelfrueh 20 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 62% oraz IBU 18

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 45 litrów.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 20C i do piwnicy

 

Planowana burzliwa:

16C - 15 dni

do 22C - 5 dni,

Przelane na cichą ze względu na siarkę z dodatkiem miedzi dla zniwelowania.

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 8h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.05.2013

warka 67 MalWitt (receptura własna)

Piwo wykonane przez moją Żonę Malwinę, w mojej asyście :D Ja byłem od dźwigania ;)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński - 2 kg
  • Pszeniczny - 0,5 kg
  • Pszenica niesłodowana od rolnika - 1,5 kg
  • Sybilla 6,8% 15 g
  • Hallertau Mittelfruh 3,5% 20 g
  • Kolendra 20 g
  • Skórki z pomarańczy około 65 g
  • Drożdże 3711 French Saison rozbujane od poniedziałku na mieszadle.

Śrutowanie: W 8 minut wiertarką :) 4,5 kg

 

ZACIERANIE:

Słody wrzucone 68-61C - 60'

73-71C - 30'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

Poszło sprawnie nawet nie miałem zatoru żadnego, około 1h 30 minut 5+5+5=15l

 

GOTOWANIE:

60' Sybilla 15 g

15' Hallertau Mittelfruh 20 g

10' Kolendra 10 g

 

7' skórki pomarańczy 65 g

5' Kolendra 10 g

 

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Kolor bardzo jasny słomkowy, zapach kolendry, ale też cytrusowy, wyszło 22 l o gęstości 9,5 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 15

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej 30 minut 40 litrów wody.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 20C.

 

Planowana burzliwa:

18C - 14 dni

 

KOMENTARZ:

- Czas pracy 7h

- Co do Blg to ja zepsułem bo zabrałem 0,5 kg pilzneńskiego do startera w Poniedziałek, a miałem dokupić płatki jęczmienne żeby to uzupełnić, albo dośrutować, no ale zapomniałem o tym... stąd tak niskie blg (miało być 12), nie będę cukru dodawał. Eh no trudno będzie i tak dobry :D

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

W między czasie zlałem Warkę nr 60 Porter wylądowała w 34*0,33 litra oraz 19* 0,5 litra butelkach przy 7 blg, kończąc sezon dolniaków u mnie w browarze. Co do smaku jest bardzo dobry stonowany, pierwsze piwo otworzę za 2-3 miesiące jak się trochę ułoży :D

 

Co do wędzonki w pszenicy, nie miała być mocna i nachalna lecz w tle jako urozmaicenie :P No mam nadzieje, że nie powtórzy mi się drugi raz tak długa filtracja, dzisiaj w witku była całkiem przyzwoita pomimo małej ilości jęczmienia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą zapakowałem warkę 64 Pszeniczne-Biedrona do kega 19l i 8*0,5l butelek przy 2,5 Blg w smaku prawie, że identyczne jak poprzednia warka 62 :)

 

W piwnicy także miałem dzisiaj zdziwienie bo jednej ze skrzynek z Triplem była pęknięta butelka i zalało mi podłogę i regały w pomieszczeniu :D chyba jakaś mało wytrzymała była albo uszczerbiona bo tylko denko odleciało, przetestuje dzisiaj losową butelkę z tej skrzynki zobaczymy czy się nie przegazowuje ;)

 

Jutro nareszcie FDP we Wrocławiu, obecność obowiązkowa stawiam się o 18 gdzieś na placu boju, a tyle piw do spróbowania :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem zlać w poniedziałek ale po FDP i spotkaniu w piwnicy nie dałem rady się zebrać w sobie na wąchanie jakiegokolwiek piwa :) Ale całe szczęście było to chwilowe dzisiaj już mam ochotę na piwo ;) Pomny kilku rad jak postępować na cichej i ile dać chmielu żeby mieć zadowalający efekt przelałem na warkę 63 AIPA około 21,5 litra 3,5 blg, a na chmielenie na zimno dostała ona Citra 12,7% 26 g, Amarillo 10,1% 20g, oraz Cascade 5% 20 g. posiedzą sobie około tygodnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na cichą też zlałem warkę 65 American Stout około 23,5l przy 4 blg, z dodatkiem Cascade 5% 20 g oraz Challenger 6,6% 20 g, zobaczymy co z tego wyjdzie, bo bardziej mi to smakuje na Black IPA mocno palona niż Stout, ale jest ciekawe, na Żywiec jak znalazł ;) Wieczorem jeżeli przezwyciężę lenistwo pośrutuje na Weizenbocka, inne receptury muszę wymyślić choć chyba zrobię jakiegoś Pale Ale średnio chmielonego bez udziwnień, albo z jednym małym udziwnieniem :D okaże się przy śrutowaniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeżeli przezwyciężę lenistwo

Czytając Twoje zapiski to ty nic innego nie robisz jak tylko warzysz, butelkujesz, kegujesz lub pijesz.. Więc o jakim lenistwie mowa? ;) Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzaj, aż tak dużo nie robię :P Po za tym w trakcie warzenia robię setki innych rzeczy bo nie trzeba się modlić nad garami ;) Butelkowanie (kegowanie) to u mnie maks 20 minut, z myciem butelek 40 minut, a przelewanie na cichą to 5 minut więc nie przesadzaj. Picie to przyjemność takiego piwa ;) No i może nie z lenistwa pośrutuje dzisiaj słody,a jutro warze weizenbocka ;)

 

tak patrząc na Twoją sygnaturkę, kiedyś odważyłem się na cydra - to było jeszcze z BA z puszki ale się straszliwie zraziłem :-) totalnie nie wyszedł

 

Cydra z puszki? Cóż to za wynalazek, to lepiej kup soki w biedrze jabłkowe i zadaj jakieś drożdże winne o profilu słodkim (tokaj) i będzie po 1000 kroć lepszy :) Jest kilka przepisów na cydra z kartoników na forum. Ostatnio piłem od kumpla właśnie takiego i był bardzo dobry! Ja co roku mam z 50-60 kg jabłek od babci i szkoda żeby się marnowały, wyciskam na sokowirówce sok i wrzucam do butli, a dobry cydr na lato nie zły, choć tego kwaśniucha to używam do naleśników zamiast wody, albo do marynat mięs, polecam super sprawa

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę następnym razem zrobić zdjęcia, butelkuję z myciem butelek około 40 minut :P Może źle się wyraziłem oczywiście liczę czas samej robocizny, a nie stania modlenia się aż butelki się wysuszą! Bo tak to proces trwa 1,5h, ale w trakcie robię coś innego zazwyczaj, a proces wygląda tak:

1. Przygotowuje kąpiel w plastikowej skrzynce dla butelek w płynie do naczyń i piro. Wrzucam wszystkie butelki i idę przygotować cukier, kapslownice kapsle itp. do rozlewu. 10 minut potem czekam aż butelki się pomoczą 20-30 minut, a w trakcie robię coś innego.

2. Wyciągam butelki, płuczę, wrzucam je na suszarkę 5 minut. Potem czekam 10 minut

3. Zlewam piwo do butelek, podpisuje butelki, zlewam drożdże. 20 minut.

4. Myje wszystko 5 minut.

Przy kegowaniu jest o wiele krócej bo keg mam już umyty i zalany piro, a butelek szykuje może 6-7 tylko ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelałem Warkę 66 Pszeniczne Wędzone na cichą bo zapodaje siarką, fakt że znika ona po 15 minutach ale tak długo nie będę czekał przy piciu piwa ;) Wykluczam też infekcję, więc do fermentatora wrzuciłem miedź bo niby pomaga w usunięciu siarki. Efekt zobaczymy za kilka dni. Tymczasem AIPA i American Stout jutro będą się nadawały do zlania! Aromat jest super ;) Jutro postaram się zrobić weizenbocka akurat się zwolnią wiadra :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.