Skocz do zawartości

drożdże i startery


amap

Rekomendowane odpowiedzi

popełniłem tłumaczenie prezentacji z bellsbeer.com z myślą o początkujących

plik umieściłem w 'plikowni' - http://www.piwo.org/files/file/24-drozdze-i-startery/ jeżeli jakis bład znajdziecie to proszę o informacje

i nie krytykować :D

:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Chciałbym się odnieść do cytatu:

 

"Jak rehydratyzować suche drożdże

Pozwól drożdżom OCIEPLIĆ się do temperatury pokojowej

PODGRZEJ małą ilość wody do ~40° C - temperatura jest ważna

ROZSYP drożdże na powierzchni wody, zostaw na 15 min, a następnie POMIESZAJ"

 

Czy temperatura powyżej 30°C nie zabije drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym się odnieść do cytatu:

 

"Jak rehydratyzować suche drożdże

Pozwól drożdżom OCIEPLIĆ się do temperatury pokojowej

PODGRZEJ małą ilość wody do ~40° C - temperatura jest ważna

ROZSYP drożdże na powierzchni wody, zostaw na 15 min, a następnie POMIESZAJ"

 

Czy temperatura powyżej 30°C nie zabije drożdży?

Nie zabije, ale inne są zalecenia zarówno Fermentis jak i Lallemanda. Dla drożdży ale, lallemand zaleca max 30°C, fermentis max 29°C. Paiętaj, że drożdże zadawane do brzeczki nie powinny mieć temperaturę wyższą od niej większą niż 5°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.