amap 135 1 Items Posted April 25, 2012 popełniłem tłumaczenie prezentacji z bellsbeer.com z myślą o początkujących plik umieściłem w 'plikowni' - http://www.piwo.org/files/file/24-drozdze-i-startery/ jeżeli jakis bład znajdziecie to proszę o informacje i nie krytykować 1 olgierd reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiess 1 Posted August 23, 2012 Możesz powiedzieć w jakim programie zapisywałeś bo nie mogę odczytać. Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiess 1 Posted August 23, 2012 Dzięki otwierałem nie na swoim kompie i myślałem , że jest potrzebny jakiś inny program . Quote Share this post Link to post Share on other sites
bajo33 7 1 Items Posted October 12, 2012 Chciałbym się odnieść do cytatu: "Jak rehydratyzować suche drożdże Pozwól drożdżom OCIEPLIĆ się do temperatury pokojowej PODGRZEJ małą ilość wody do ~40° C - temperatura jest ważna ROZSYP drożdże na powierzchni wody, zostaw na 15 min, a następnie POMIESZAJ" Czy temperatura powyżej 30°C nie zabije drożdży? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted October 12, 2012 To jest ulubiona temperatura drożdży, tylko my je katujemy w niższych temperaturach żeby mieć dobre piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 12, 2012 Chciałbym się odnieść do cytatu: "Jak rehydratyzować suche drożdże Pozwól drożdżom OCIEPLIĆ się do temperatury pokojowej PODGRZEJ małą ilość wody do ~40° C - temperatura jest ważna ROZSYP drożdże na powierzchni wody, zostaw na 15 min, a następnie POMIESZAJ" Czy temperatura powyżej 30°C nie zabije drożdży? Nie zabije, ale inne są zalecenia zarówno Fermentis jak i Lallemanda. Dla drożdży ale, lallemand zaleca max 30°C, fermentis max 29°C. Paiętaj, że drożdże zadawane do brzeczki nie powinny mieć temperaturę wyższą od niej większą niż 5°C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted October 12, 2012 Mauribrew zaleca 35C +- 3C także dostosuj sie do wymagań producenta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted October 13, 2012 i słusznie - wyedytuję w wolnej chwili i dam "dostosuj do wymagań producenta" Quote Share this post Link to post Share on other sites