Jump to content
Sign in to follow this  
amap

drożdże i startery

Recommended Posts

popełniłem tłumaczenie prezentacji z bellsbeer.com z myślą o początkujących

plik umieściłem w 'plikowni' - http://www.piwo.org/files/file/24-drozdze-i-startery/ jeżeli jakis bład znajdziecie to proszę o informacje

i nie krytykować :D

:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz powiedzieć w jakim programie zapisywałeś bo nie mogę odczytać. Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki otwierałem nie na swoim kompie i myślałem , że jest potrzebny jakiś inny program .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym się odnieść do cytatu:

 

"Jak rehydratyzować suche drożdże

Pozwól drożdżom OCIEPLIĆ się do temperatury pokojowej

PODGRZEJ małą ilość wody do ~40° C - temperatura jest ważna

ROZSYP drożdże na powierzchni wody, zostaw na 15 min, a następnie POMIESZAJ"

 

Czy temperatura powyżej 30°C nie zabije drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym się odnieść do cytatu:

 

"Jak rehydratyzować suche drożdże

Pozwól drożdżom OCIEPLIĆ się do temperatury pokojowej

PODGRZEJ małą ilość wody do ~40° C - temperatura jest ważna

ROZSYP drożdże na powierzchni wody, zostaw na 15 min, a następnie POMIESZAJ"

 

Czy temperatura powyżej 30°C nie zabije drożdży?

Nie zabije, ale inne są zalecenia zarówno Fermentis jak i Lallemanda. Dla drożdży ale, lallemand zaleca max 30°C, fermentis max 29°C. Paiętaj, że drożdże zadawane do brzeczki nie powinny mieć temperaturę wyższą od niej większą niż 5°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.