Jump to content
birdieee

Brew-kit...brak czasu na zacieranie

Recommended Posts

Witam,

mam takie pytanie:

ze względu, że pracuje 6 dni w tygodniu od rana do wieczora nie mam czasu na zacieranie. Czytałem kilka wypowiedzi, że jak ktoś nie chce zacierać, to w ogóle lepiej nie brać się za brew-kit-y. Brew-kit jest jakby treningiem przed "prawdziwym" robieniem piwa. Zrobiłem na razie Coopers Lager + 1 kg zwykłego cukru (błąd z cukrem, którego już nie powtórzę) - zabutelkowane. Teraz bulgocze - Brewferm Triple + 0,55 kg cukru kandyzowanego białego.

Wracając do pytania: czy piwo z Brew-kit-ów jest i tak warte zachodu ? Czy smakowo mocno przewyższa piwa korporacyjne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest lepsze. O ile lepsze, to już sam ocenisz.

 

To jest bardzo dyskusyjna teza. ;)

 

 

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

mam takie pytanie:

ze względu, że pracuje 6 dni w tygodniu od rana do wieczora nie mam czasu na zacieranie. Czytałem kilka wypowiedzi, że jak ktoś nie chce zacierać, to w ogóle lepiej nie brać się za brew-kit-y. Brew-kit jest jakby treningiem przed "prawdziwym" robieniem piwa. Zrobiłem na razie Coopers Lager + 1 kg zwykłego cukru (błąd z cukrem, którego już nie powtórzę) - zabutelkowane. Teraz bulgocze - Brewferm Triple + 0,55 kg cukru kandyzowanego białego.

Wracając do pytania: czy piwo z Brew-kit-ów jest i tak warte zachodu ? Czy smakowo mocno przewyższa piwa korporacyjne ?

 

Jak nie masz czasu na zacieranie, mozesz warzyc z ekstraktow, badz modyfikowac kity. Przy dobrych drozdzach, odpowiedniej ilosci drozdzy i do tego nalezytej fermentacji, wyniki moga byc calkiem dobre. Ale odpada cukier,efekty sa mizerne, do tego mozna ekstrakty troche nachmielic na aromat.

 

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest lepsze, jeśli użyjesz zamiast cukru lub glukozy, ekstraktów. Brewkit + cukier daje niezbyt udane efekty, choć na początku może Ci się wydawać, że jest super, bo będziesz zachwycony, że sam zrobiłeś piwo. Moim zdaniem idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest robienie piwa z ekstraktów niechmielonych, będziesz mógł dobrać drożdże i chmiele. Więc sam po pewny czasie będziesz wiedział, jaka goryczka Ci odpowiada i jaki profil smakowy najbardziej Ci podchodzi.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też zrobić "ekstrakt ze słodami". Jest to coś pomiędzy zacieraniem i samym "ekstraktem". Zabiera to ok. 2 godziny, i nie potrzebujesz aż tyle sprzętu jak dla "zacierania".

Typowa receptura na angielskie Brown Ale to 2,5-3kg płynnego ekstraktu (jasny albo ciemny), 0,25 kg słodu karamelowego i 0,25 kg słodu czekoladowego, ok. 25-50 g chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, za odpowiedzi i wskazówki - piwo amatorów ze stażem. Czasami na innych forach aż strach się bać o coś zapytać ponieważ zaraz wyzywają że - przecinek nie w tym miejscu :)

Jeszcze raz, dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe co to było za "mondre" forum? :D

Puszka + extrakt z Browamatora lub z Homebrowing + jakiś dodatek np trochę kolendry,cynamonu ,laktozy i zrobisz piwo o jakim nie śniłeś.Trochę zaryzykować a na pewno się opłaci.

Mnie cały proces z myciem butelek,butelkowaniem i warzeniem następnego zajmował 2-3godzin.Zależało ile z kranika poszło na próbowanie. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest bardzo dyskusyjna teza. ;)

 

Wszystko można zepsuć, nawet stalową kulkę. Ale nie zakładam od razu takich skłonności u autora. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

mam takie pytanie:

ze względu, że pracuje 6 dni w tygodniu od rana do wieczora nie mam czasu na zacieranie. Czytałem kilka wypowiedzi, że jak ktoś nie chce zacierać, to w ogóle lepiej nie brać się za brew-kit-y. Brew-kit jest jakby treningiem przed "prawdziwym" robieniem piwa. Zrobiłem na razie Coopers Lager + 1 kg zwykłego cukru (błąd z cukrem, którego już nie powtórzę) - zabutelkowane. Teraz bulgocze - Brewferm Triple + 0,55 kg cukru kandyzowanego białego.

Wracając do pytania: czy piwo z Brew-kit-ów jest i tak warte zachodu ? Czy smakowo mocno przewyższa piwa korporacyjne ?

Witam miałem też takie watpliwości,ponieważ mieszkam blisko euro winu a nieznałem Tego Forum(duża litera z szacunku) pojechałem do Jasła i chciałem dowiedzieć się cos więcej miły pan z e w powiedział /to zupełnie inny produkt, tego nie da się porównać z niczym co stoi na półce w sklepie/ i miał racje.Zrobiłem pierwsze kity z cukrem potem z glukozą i zdecydowanie najlepsze z ekstraktem.Na Forum przeczytałem o pokazie w Rzeszowie i po nim już wiedziałem że z kita zrobiłem ostatnie piwo.Pracuję zawodowo jako kierowca też z czasem bywa różnie ale warzenie to hobby które sprawia dużo przyjmności i znajduje na to czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpadniesz w trans i uzmysłowisz sobie,że nie picie piwa ale warzenie jest ważniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie wiem, dla mnie najważniejsze jest picie własnoręcznie uwarzonego piwa ;)

 

Ale pomijając resztę - z brewkitów można sporo wyciągnąć. I to jest naprawdę fajne na początek. Piwo jest zdecydowanie lesze niż koncerniane, a i zabawa lepsza. Jak Ci się znudzą brewkity - warz z ekstraktów - jak pisał Scooby. Jak to Ci się znudzi może dojdziesz do wniosku, że warto poświęcić raz na miesiąc 7 godzin i uwarzyć jakieś piwo - Twój wybór.

 

To hobby, a nie zawody. Sam jesteś sobie panem i władcą:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie wiem, dla mnie najważniejsze jest picie własnoręcznie uwarzonego piwa ;)

 

To na początku. Ja obecnie mógłbym jedynie warzyć i fermentować, a rozlew bym oddał w czyjeś inne ręce, w zamian za skrzynkę do późniejszej ewentualnej konsumpcji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na początku pisałem robię teraz - Brewferm Triple + 0,55 kg cukru kandyzowanego białego. Według instrukcji po fermentacji powinienem przelać brzeczkę do drugiego fermentora (nie posiadam jednak drugiego) i dodać 90 g cukru wymieszanego z 150 ml wody.

Pytanie:

Czy mogę od razu przelewać do butelek ?

Posiadam glukozę i cukier kandyzowany - jeśli mogę przelewać od razu do butelek co lepiej dodać glukozę czy cukier kandyzowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja droga piwowara domowego to:

Puchy -> ekstrakty nie chmielone (właściwie to tylko jeden) -> Zacieranie

 

Jakie jest piwo zacierane za wiele na razie nie napiszę, gdyż jest za krótko w butelkach. Napiszę tylko że zdecydowanie piwo z puchy jest lepsze od popularnych piw masowych.

 

Mnie najbardziej smakuje Victorian Bitter z dodatkiem 1 kg glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na początku pisałem robię teraz -Brewferm Triple + 0,55 kg cukru kandyzowanego białego. Według instrukcji po fermentacji powinienem przelać brzeczkę do drugiego fermentora (nie posiadam jednak drugiego) i dodać 90 g cukru wymieszanego z 150 ml wody.

Pytanie:

Czy mogę od razu przelewać do butelek ?

Posiadam glukozę i cukier kandyzowany - jeśli mogę przelewać od razu do butelek co lepiej dodać glukozę czy cukier kandyzowany.

 

Skoro nie posiadasz drugiego fermentora, to nie możesz rozlać dodając rozpuszczony środek do refermentacji do fermentora, bo albo zamieszasz i wzruszysz drożdże, albo nie zamieszasz i cukier się nie rozejdzie po piwie. Wyjście dla ciebie to albo sypanie po równo do każdej butelki, albo zrobienie syropu i wpuszczanie do butelek strzykawką. Albo dokupienie kolejnego fermentora.

 

Co do surowca, najtańszy wystarczy, nawet cukier stołowy, przy tej ilości nie zauważysz różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.