Gawon 147 Posted April 23, 2012 Witam mam takie pytanie co fachowców ,piwo z pierwszej warki stało już jakiś czas w piwnicy (około 20C) zrobiło się klarowne,przyniosłem do domu i wstawiłem do lodówki i zrobiło się mętne ,postało na oknie i znowu klarowne do lodówki i znowu mętne czemu tak? że ciemno ,czy to że zimno? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted April 23, 2012 że zimno, białka panie, białka. Z oliwą jest podobnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted April 23, 2012 Dokładnie, tutaj masz jeszcze dla porządku hasło w wiki http://www.wiki.piwo.org/Zm%C4%99tnienie_na_zimno Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted April 23, 2012 Proponuje przy następnym warzeniu zastosować przerwę białkową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 727 1 Items Posted April 23, 2012 To raczej teoria. W praktyce (jeżeli już to komuś aż tak przeszkadza) mocne klarowanie dodatkowymi środkami. Tutaj pomocny wątek. http://www.piwo.org/topic/3919-zmetnienie-na-zimno/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 24, 2012 (edited) A ja proponuję nie przejmować się. Nasze domowe piwa podawane w wyższych temperaturach niż koncerniaki tylko zyskują na smaku i aromacie. Więc nie pij prosto z lodówki skoro przeszkadza ci zmętnienie. Edited April 24, 2012 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 24, 2012 ale mi to nie przeszkadza wcale tylko się zastanawiałem czy to już na wzrok mi się nie rzuca coś (bo żona twierdzi że na głowę to już dawno) i myślałem że mętnienie na zimno tylko się tyczy zacieranych,a z ekstraktów nie dzięki wszystkim za odp. i czas na świąteczne teraz Quote Share this post Link to post Share on other sites