Mason 4 Posted April 23, 2012 (edited) Miałem ostatnio przyjemność pić znakomite piwo: http://beerhere.dk/Beers.aspx#92 W jego składzie są słody jęczmienne, słód żytni, cukier i... nasiona kopru włoskiego. Czy ktoś z was używał tej przyprawy w swoich piwach? Jakie wrażenia, spostrzeżenia, uwagi? Widziałem kilka receptur na piwa z dodatkiem tych nasion, wszędzie były one dodawane na ostatnie minuty gotowania w ilości ok. 10 gram. W przypadku Mørke Pumpernickel Porter użyto ekstraktu z nasion, dodanego przed rozlewem. Edited April 23, 2012 by Mason Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted April 23, 2012 (edited) Z tego to się robi herbatkę dla dzieci jak mają kolki Edited April 23, 2012 by JacekKocurek Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted April 23, 2012 Używam go w kuchni daje delikatny anyżowy smak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mason 4 Posted April 23, 2012 W piwie panowie, w piwie.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted April 23, 2012 Przy następnej warce zrób napar z kopru i zadaj do paru butelek w różnych proporcjach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted April 23, 2012 (edited) zrób napar z kopru i To nier jest koper tylko fenkuł, podobny do kminka. Używają go do robienia włoskiej kiełbasy. W piwie smak "fenelowy" (fennel) pochodzi właśnie od porównania do smaku fenkuły. Ja bym tego użył małą ilość ~5g pod koniec gotowania, tylko w Ales ale nie w Lagerach. Edited April 23, 2012 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted April 23, 2012 To nier jest koper tylko fenkuł. Fenkuł to po naszemu koper włoski , no i właśnie o nim piszemy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysiek103 5 Posted April 23, 2012 są nasiona - z tego robi się herbatki dla dzieci i jest warzywo taka cebula z listkami jak koperek i o tym warzywie mason pisze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted April 23, 2012 (edited) są nasiona - z tego robi się herbatki dla dzieci i jest warzywo taka cebula z listkami jak koperek i o tym warzywie mason pisze. OP pisze o nasionach a nie cebuli. słód żytni, cukier i... nasiona kopru włoskiego Edited April 23, 2012 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted April 24, 2012 (edited) OP pisze o nasionach a nie cebuli. Uważam, że powodem zamieszania jest tłumaczenie z angielskiego. U nas koper to koper w angielskim to słowo "dill", a owoc kopru ( jako przyprawę ) wyraża słowo "fennel", ale także fenkuł czyli koper włoski. Myślę, że Scoobiemu chodziło słusznie o owoce kopru. Edited April 24, 2012 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted October 27, 2012 Koper włoski to Foeniculum vulgare var. azoricum. Jest też odmiana Foeniculum vulgare fenouil doux (tłumaczona jako koper prowansalski albo po prostu słodki). Dodawałem do obu gruit'ów, pełni rolę taką samą jak wszędzie indziej-niweluje ostrość anyżu, wzbogaca go i bardziej orzeźwia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted January 24, 2017 (edited) Siemka, chciałbym odnowić temat. Czy ktoś praktykował dodawanie kopru? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki. Po głowie chodzi mi Polish IPA właśnie z dodatkiem nasion, tylko nie wiem ile dorzucić i na ile dorzucić do standardowej warki 20l Edited January 24, 2017 by Paweł N Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł N 1 Posted April 11, 2017 Siemka, chciałbym odnowić temat. Czy ktoś praktykował dodawanie kopru? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki. Po głowie chodzi mi Polish IPA właśnie z dodatkiem nasion, tylko nie wiem ile dorzucić i na ile dorzucić do standardowej warki 20l Odpowiedź nie padła, zatem postanowiłem sprawdzić na własnej skórze jak to jest z tym koprem. Uważyłem zwykłe Pale Ale 14 BLG na 50 g Marynki, a na ostatnie 10' gotowania dosypałem 20g nasion kopru włoskiego. Rezultat jest świetny, koper daje fajny, charakterystyczny, przedni posmak i podkręca goryczkę przez co piwo jest bardzo ciekawe i każdy łyk to prawdziwa przyjemność. Zdecydowanie polecam! Quote Share this post Link to post Share on other sites