Jump to content
Mason

Koper włoski

Recommended Posts

Miałem ostatnio przyjemność pić znakomite piwo: http://beerhere.dk/Beers.aspx#92

W jego składzie są słody jęczmienne, słód żytni, cukier i... nasiona kopru włoskiego. Czy ktoś z was używał tej przyprawy w swoich piwach? Jakie wrażenia, spostrzeżenia, uwagi?

Widziałem kilka receptur na piwa z dodatkiem tych nasion, wszędzie były one dodawane na ostatnie minuty gotowania w ilości ok. 10 gram. W przypadku Mørke Pumpernickel Porter użyto ekstraktu z nasion, dodanego przed rozlewem.

Edited by Mason

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piwie panowie, w piwie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy następnej warce zrób napar z kopru i zadaj do paru butelek w różnych proporcjach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrób napar z kopru i

To nier jest koper tylko fenkuł, podobny do kminka. Używają go do robienia włoskiej kiełbasy. W piwie smak "fenelowy" (fennel) pochodzi właśnie od porównania do smaku fenkuły. Ja bym tego użył małą ilość ~5g pod koniec gotowania, tylko w Ales ale nie w Lagerach.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nier jest koper tylko fenkuł.

Fenkuł to po naszemu koper włoski , no i właśnie o nim piszemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

są nasiona - z tego robi się herbatki dla dzieci i jest warzywo taka cebula z listkami jak koperek i o tym warzywie mason pisze. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

są nasiona - z tego robi się herbatki dla dzieci i jest warzywo taka cebula z listkami jak koperek i o tym warzywie mason pisze. :D

OP pisze o nasionach a nie cebuli. :roll:

słód żytni, cukier i... nasiona kopru włoskiego

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

OP pisze o nasionach a nie cebuli. :roll:

 

Uważam, że powodem zamieszania jest tłumaczenie z angielskiego. U nas koper to koper :D w angielskim to słowo "dill", a owoc kopru ( jako przyprawę ) wyraża słowo "fennel", ale także fenkuł czyli koper włoski. Myślę, że Scoobiemu chodziło słusznie o owoce kopru.

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koper włoski to Foeniculum vulgare var. azoricum. Jest też odmiana Foeniculum vulgare fenouil doux (tłumaczona jako koper prowansalski albo po prostu słodki). Dodawałem do obu gruit'ów, pełni rolę taką samą jak wszędzie indziej-niweluje ostrość anyżu, wzbogaca go i bardziej orzeźwia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemka, chciałbym odnowić temat. Czy ktoś praktykował dodawanie kopru? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki. Po głowie chodzi mi Polish IPA właśnie z dodatkiem nasion, tylko nie wiem ile dorzucić i na ile dorzucić do standardowej warki 20l :P

Edited by Paweł N

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemka, chciałbym odnowić temat. Czy ktoś praktykował dodawanie kopru? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki. Po głowie chodzi mi Polish IPA właśnie z dodatkiem nasion, tylko nie wiem ile dorzucić i na ile dorzucić do standardowej warki 20l :P

Odpowiedź nie padła, zatem postanowiłem sprawdzić na własnej skórze jak to jest z tym koprem. Uważyłem zwykłe Pale Ale 14 BLG na 50 g Marynki, a na ostatnie 10' gotowania dosypałem 20g nasion kopru włoskiego. Rezultat jest świetny, koper daje fajny, charakterystyczny, przedni posmak i podkręca goryczkę przez co piwo jest bardzo ciekawe i każdy łyk to prawdziwa przyjemność. Zdecydowanie polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.