Jump to content
Czarny KOŃ

niskie Blg? początkowe

Recommended Posts

Witam Wszystkich.Trapi mnie takie oto pytanie.Wczoraj wziąłem się za pierwsze"warzenie"piwka,chciałem zacząc od Brew kita wiec zakupiłem Munonsa-Irish style stout.Zrobiłem tak jak w przepisie za wyjątkiem tego,że zamiast dodanie 3,5 l wrzatku dodalem roztwór 2 l zagotowanej wody z BA Brew-kit PLUS - zamiennik cukru do brew-kitów gotowanych razem przez 20 minut (plus 1,5 l wrzątku z przepłukania puszki).Wystudziłem to dolewając wodę mineralną w ilości 20 l(w przepisie 23l).Badam Blg i zaskoczył mnie wynik,zamiast 12 Blg wyszło mi zaledwie 8 Blg.W czym rzecz?Dodam,że zaprawiłem to rozwodnionymi drożdzami(nie wiem czy temp. odpowiednia bo niemam termomtetru-jedynie ciekłokrystaliczny na fermentatorze)ale zaczęły chyba pracować,jest piana.Pytanie dlaczego tak niskie Blg uzyskałem i czy dobrze że zamiennik cukru gotowałem przez 20 minut.Pozdrawiam wszystkich,dzięki za rady bo się stresowałem pierwszym Piwem;) i nadal stresuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy pomiar blg podawany jest w temperaturze 20 stopni! Więc jeżeli piszą że 12 blg to jest ten pomiar robiony w 20 st! Musisz przy pomiarach chłodzić swoją brzeczkę do tej temperatury! Po za tym polecam wyskalować swój areometr jeżeli masz z Biowinu a zazwyczaj tak jest... http://www.piwo.org/...__fromsearch__1 tu masz temat o tym sprzęcie. Skalowanie polega na nalaniu wody kranówki o temperaturze 20 st (przypilnować żeby nie było różnicy więcej niż 0,5 stopnia) i sprawdzić czy podziałka rzeczywiście wskazuje 0 blg. Jeżeli nie to musisz zawsze dodawać lub odejmować różnicę!

 

Na wiki masz dokładny opis: http://www.wiki.piwo.org/Areometr

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

27°C zamiast 20°C zaniży pomiar gdzieś o pół stopnia blg więc nie to jest powodem problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy pomiar blg podawany jest w temperaturze 20 stopni!

 

To zależy od Areometru, ja mam z Browamatora i na instrukcji jest napisane, że odczyt powinno się robić w 15°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czesc :-)

 

To zależy od Areometru, ja mam z Browamatora i na instrukcji jest napisane, że odczyt powinno się robić w 15°C

 

W 15°C mierzy sie Plato, Blg mierzy sie w 20°C.

 

 

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

By otrzymać taki wynik musiał by mierzyć w 50-60°C

Napisz ile ważyła puszka i ten dodatek

Sama pucha ważyła 1,5kg a ekstrakt 1kg.Może nie potrzebnie to gotowałem?Pierwszy raz to robiłem;) ale miałem trochę inne wyobrażenie o gęstości i lepkości brzeczki.Co więcej, fermentuje to drugą dobę w zamkniętym fermentatorze a wieka nie wybrzusza..Gdy otwarłem piana wygląda tak jak na Waszych zdjęciach i jest specyficzny(chyba)zapach więc chyba ok,może fermentatorka jest nieszczelna?Kurde same obawy o te pierwsze Piwo;(

 

aerometr jest z Browamatora i proba potwierdziła-jest wyskalowany

Edited by SkiniSlav77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile litrów w sumie ma nastaw?

Nie fermentuj piwa w zamkniętym pojemniku. Grozi to eksplozją. Fermentację burzliwą prowadź w pojemniku z uchylonym wieczkiem albo z założoną rurką fermentacyjną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile litrów w sumie ma nastaw?

21litrów

i właśnie o to chodzi,że nawet nie wybrzusza wiadra

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 15°C mierzy sie Plato, Blg mierzy sie w 20°C.

 

skala prof Karola Napoleona Ballinga została stworzona dla temp 17,5°C skala dr Fritza Plato została stworzona dla temp 20°C zaś aerometr może być skalowany dla różnych temperatur niezależnie od stosowanej skali

Share this post


Link to post
Share on other sites

21litrów

i właśnie o to chodzi,że nawet nie wybrzusza wiadra

 

Czyli za mało surowca i za dużo wody. Powinno być 20 litrów, a tej mieszanki też ciut mało na 12°Blg.

 

Widocznie masz jakąś nieszczelność, a że fermentacja niezbyt burzliwa, to cały gaz uchodzi bokiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli za mało surowca i za dużo wody. Powinno być 20 litrów, a tej mieszanki też ciut mało na 12°Blg.

Proporcje według producenta są na 23l wiec i tak zrobiłem mniej o 2l.To jest jest zamiennik 1kg cukru na 1kg mieszanki więc cukrów powinno być tyle samo?Pozatym piwo nie wyjdzie przechmielone przy mniejszym rozcieńczeniu?

 

Widocznie masz jakąś nieszczelność, a że fermentacja niezbyt burzliwa, to cały gaz uchodzi bokiem.

No właśnie też tak myślę,po szukaniu po forum to chyba normalka w fermentorach plastikowych.Ale jak rozumiem,nie jest to problem na burzliwej.

Pozatym dziękuję za odpowiedzi.Bardzo mnie cieszy,że trafiłem na to forum-tak samo jak przyrządzanie pierwszej warki-mimo,że z ekstaktów.Trzymajcie kciuki,zajawa jest!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie też tak myślę,po szukaniu po forum to chyba normalka w fermentorach plastikowych.Ale jak rozumiem,nie jest to problem na burzliwej.

Pozatym dziękuję za odpowiedzi.Bardzo mnie cieszy,że trafiłem na to forum-tak samo jak przyrządzanie pierwszej warki-mimo,że z ekstaktów.Trzymajcie kciuki,zajawa jest!

 

Problemem by było gdyby nadmiernie wybrzuszyło ;)

Wielu kolegów nie domyka fermentatora do końca, albo tylko przytyka pokrywą na etapie burzliwej fermentacji. Szczelność jest bardzo ważna później, na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemem by było gdyby nadmiernie wybrzuszyło ;)

Wielu kolegów nie domyka fermentatora do końca, albo tylko przytyka pokrywą na etapie burzliwej fermentacji. Szczelność jest bardzo ważna później, na cichej.

jeśli szczelnośc na cichej w moim 2 fermrntorze będzie nijaka-to mam nadzieje,że młode piwko się nie zepsuje?Przed chwilą uchyliłem wieko,cóż za piękny zapach mmm :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

osobiście uważam że do cichej nadają się wyłącznie balony szklane z korkiem kauczukowym lub silikonowym, niestety ryzyko dostępu powietrza i związanych z nim tlenowców jest duże.

Z drugiej strony kilka piw miałem z wyraźnym kożuchem i wpływu infekcji nie wyczuwałem w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurde.To przelewać do fermentora na cichą czy też od razu butelkować?Trzymać dłużej na burzliwej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.