Czarny KOŃ 0 Posted April 22, 2012 Witam Wszystkich.Trapi mnie takie oto pytanie.Wczoraj wziąłem się za pierwsze"warzenie"piwka,chciałem zacząc od Brew kita wiec zakupiłem Munonsa-Irish style stout.Zrobiłem tak jak w przepisie za wyjątkiem tego,że zamiast dodanie 3,5 l wrzatku dodalem roztwór 2 l zagotowanej wody z BA Brew-kit PLUS - zamiennik cukru do brew-kitów gotowanych razem przez 20 minut (plus 1,5 l wrzątku z przepłukania puszki).Wystudziłem to dolewając wodę mineralną w ilości 20 l(w przepisie 23l).Badam Blg i zaskoczył mnie wynik,zamiast 12 Blg wyszło mi zaledwie 8 Blg.W czym rzecz?Dodam,że zaprawiłem to rozwodnionymi drożdzami(nie wiem czy temp. odpowiednia bo niemam termomtetru-jedynie ciekłokrystaliczny na fermentatorze)ale zaczęły chyba pracować,jest piana.Pytanie dlaczego tak niskie Blg uzyskałem i czy dobrze że zamiennik cukru gotowałem przez 20 minut.Pozdrawiam wszystkich,dzięki za rady bo się stresowałem pierwszym Piwem;) i nadal stresuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted April 22, 2012 może jak mierzyłeś miało za dużą temperatur,wtedy odczyty są zaniżone. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czarny KOŃ 0 Posted April 22, 2012 Brzeczka po uzupełnieniu wodą miała temperaturę 27 C Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted April 22, 2012 (edited) Każdy pomiar blg podawany jest w temperaturze 20 stopni! Więc jeżeli piszą że 12 blg to jest ten pomiar robiony w 20 st! Musisz przy pomiarach chłodzić swoją brzeczkę do tej temperatury! Po za tym polecam wyskalować swój areometr jeżeli masz z Biowinu a zazwyczaj tak jest... http://www.piwo.org/...__fromsearch__1 tu masz temat o tym sprzęcie. Skalowanie polega na nalaniu wody kranówki o temperaturze 20 st (przypilnować żeby nie było różnicy więcej niż 0,5 stopnia) i sprawdzić czy podziałka rzeczywiście wskazuje 0 blg. Jeżeli nie to musisz zawsze dodawać lub odejmować różnicę! Na wiki masz dokładny opis: http://www.wiki.piwo.org/Areometr Edited April 22, 2012 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted April 22, 2012 27°C zamiast 20°C zaniży pomiar gdzieś o pół stopnia blg więc nie to jest powodem problemu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted April 22, 2012 Każdy pomiar blg podawany jest w temperaturze 20 stopni! To zależy od Areometru, ja mam z Browamatora i na instrukcji jest napisane, że odczyt powinno się robić w 15°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 725 1 Items Posted April 22, 2012 By otrzymać taki wynik musiał by mierzyć w 50-60°C Napisz ile ważyła puszka i ten dodatek Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted April 22, 2012 Czesc :-) To zależy od Areometru, ja mam z Browamatora i na instrukcji jest napisane, że odczyt powinno się robić w 15°C W 15°C mierzy sie Plato, Blg mierzy sie w 20°C. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czarny KOŃ 0 Posted April 22, 2012 (edited) By otrzymać taki wynik musiał by mierzyć w 50-60°C Napisz ile ważyła puszka i ten dodatek Sama pucha ważyła 1,5kg a ekstrakt 1kg.Może nie potrzebnie to gotowałem?Pierwszy raz to robiłem;) ale miałem trochę inne wyobrażenie o gęstości i lepkości brzeczki.Co więcej, fermentuje to drugą dobę w zamkniętym fermentatorze a wieka nie wybrzusza..Gdy otwarłem piana wygląda tak jak na Waszych zdjęciach i jest specyficzny(chyba)zapach więc chyba ok,może fermentatorka jest nieszczelna?Kurde same obawy o te pierwsze Piwo;( aerometr jest z Browamatora i proba potwierdziła-jest wyskalowany Edited April 22, 2012 by SkiniSlav77 Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysztof1970 6 Posted April 22, 2012 Ile litrów w sumie ma nastaw? Nie fermentuj piwa w zamkniętym pojemniku. Grozi to eksplozją. Fermentację burzliwą prowadź w pojemniku z uchylonym wieczkiem albo z założoną rurką fermentacyjną. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czarny KOŃ 0 Posted April 22, 2012 Ile litrów w sumie ma nastaw? 21litrów i właśnie o to chodzi,że nawet nie wybrzusza wiadra Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted April 23, 2012 W 15°C mierzy sie Plato, Blg mierzy sie w 20°C. skala prof Karola Napoleona Ballinga została stworzona dla temp 17,5°C skala dr Fritza Plato została stworzona dla temp 20°C zaś aerometr może być skalowany dla różnych temperatur niezależnie od stosowanej skali Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted April 23, 2012 21litrów i właśnie o to chodzi,że nawet nie wybrzusza wiadra Czyli za mało surowca i za dużo wody. Powinno być 20 litrów, a tej mieszanki też ciut mało na 12°Blg. Widocznie masz jakąś nieszczelność, a że fermentacja niezbyt burzliwa, to cały gaz uchodzi bokiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czarny KOŃ 0 Posted April 23, 2012 Czyli za mało surowca i za dużo wody. Powinno być 20 litrów, a tej mieszanki też ciut mało na 12°Blg. Proporcje według producenta są na 23l wiec i tak zrobiłem mniej o 2l.To jest jest zamiennik 1kg cukru na 1kg mieszanki więc cukrów powinno być tyle samo?Pozatym piwo nie wyjdzie przechmielone przy mniejszym rozcieńczeniu? Widocznie masz jakąś nieszczelność, a że fermentacja niezbyt burzliwa, to cały gaz uchodzi bokiem. No właśnie też tak myślę,po szukaniu po forum to chyba normalka w fermentorach plastikowych.Ale jak rozumiem,nie jest to problem na burzliwej. Pozatym dziękuję za odpowiedzi.Bardzo mnie cieszy,że trafiłem na to forum-tak samo jak przyrządzanie pierwszej warki-mimo,że z ekstaktów.Trzymajcie kciuki,zajawa jest! Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted April 23, 2012 No właśnie też tak myślę,po szukaniu po forum to chyba normalka w fermentorach plastikowych.Ale jak rozumiem,nie jest to problem na burzliwej. Pozatym dziękuję za odpowiedzi.Bardzo mnie cieszy,że trafiłem na to forum-tak samo jak przyrządzanie pierwszej warki-mimo,że z ekstaktów.Trzymajcie kciuki,zajawa jest! Problemem by było gdyby nadmiernie wybrzuszyło Wielu kolegów nie domyka fermentatora do końca, albo tylko przytyka pokrywą na etapie burzliwej fermentacji. Szczelność jest bardzo ważna później, na cichej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czarny KOŃ 0 Posted April 23, 2012 Problemem by było gdyby nadmiernie wybrzuszyło Wielu kolegów nie domyka fermentatora do końca, albo tylko przytyka pokrywą na etapie burzliwej fermentacji. Szczelność jest bardzo ważna później, na cichej. jeśli szczelnośc na cichej w moim 2 fermrntorze będzie nijaka-to mam nadzieje,że młode piwko się nie zepsuje?Przed chwilą uchyliłem wieko,cóż za piękny zapach mmm Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted April 23, 2012 osobiście uważam że do cichej nadają się wyłącznie balony szklane z korkiem kauczukowym lub silikonowym, niestety ryzyko dostępu powietrza i związanych z nim tlenowców jest duże. Z drugiej strony kilka piw miałem z wyraźnym kożuchem i wpływu infekcji nie wyczuwałem w smaku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czarny KOŃ 0 Posted April 23, 2012 kurde.To przelewać do fermentora na cichą czy też od razu butelkować?Trzymać dłużej na burzliwej? Quote Share this post Link to post Share on other sites