Gawon 147 Posted April 20, 2012 Witam Jakiś czas temu pojawiło się w sklepach coś takiego jak Somersby ,jest to piwo?z dodatkiem soku (55%) jabłkowego,a raczej sok z dodatkiem piwa bo więcej w tym soku,jak dla mnie to takie ooo.... jak się to mówi ale mojej zonie bardzo zasmakowało Czy był ktoś odważny i próbował tego czy robiąc np. 10L brzeczki i 10L soku wyjdzie mi coś takiego (nie wydaje mi się)czy sok może dodać po burzliwej i jeszcze raz to nastawić że by tak smaku nie straciło jabłek ,czy przefermentować oddzielnie i zmieszać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaug 3 1 Items Posted April 20, 2012 Nie próbowałem. Moim zdaniem tak samo jak z miodem: dolać soku do kufla ewentualnie ubić drożdże, dolać soku do kega i nagazować sztucznie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 20, 2012 jaki keg,jakie ubijanie drożdży (za morderce mnie masz )a tak serio zaczynam i taki sprzęt jest mi obcy,zresztą gdzieś jadąc łatwiej zabrać cztery butelki jak keg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 21, 2012 (edited) Przepisów na jabłeczniki jest sporo. W moich notatkach znalazłem np. taki: Cydr polski: 11 l moszczu jabłkowego 0,5 l syropu cukrowego 2 g pożywki drożdżowej drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji Do moszczu wycisniętego z jabłek dodac dobrze rozmnożoną matkę drożdżową, pożywkę drożdżową i wlac do gąsiora lub małej beczułki do 3/4 pojemnosci, zamknąc szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i fermentowac w temp. 22-25° C. Po 8-10 dniach dodac syrop, starannie wymieszac i dalej fermentowac, utrzymując temp. 18°C. Po 4 tygodniach, gdy fermentacja się zakończy, a cydr zacznie się klarowac, sciągnąc go z osadu. Po tym czasie przeniesc naczynie do chłodu na dalsze 4-5 tygodni i ponownie sciągnąc z osadu. Naczynie zamknąc samym korkiem, a po 2 miesiącach rozlac poprzez gęste płótno lub flanelę do czystych butelek, szczelnie je zamykając. Przechowywac je w temp. 8-10°C. Edited April 21, 2012 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted April 21, 2012 http://www.piwo.org/topic/5438-przepis-na-cydra/#entry112049 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 21, 2012 ale mi dalej chodzi o to czy jak pomieszam 50/50 brzeczka sok jabłkowy to wyjdzie mi właśnie cos jak Somersby? chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 22, 2012 chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr Somersby to nic innego jak zwykły cydr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
guma77 5 1 Items Posted April 22, 2012 http://krainacydru.pl/somersby/280-somersby-apple-beer-drink.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted April 23, 2012 (edited) ale mi dalej chodzi o to czy jak pomieszam 50/50 brzeczka sok jabłkowy to wyjdzie mi właśnie cos jak Somersby? chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr Nie wyjdzie Ci polskie Somersby - chyba że wymieszasz w szklance 50/50 piwo - sok jabłkowy. Edited April 23, 2012 by Gabe Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted April 25, 2012 Różnica polega na tym, że w cydrach, jak i zresztą w radlerach mieszanie odbywa się p zakończeniu fermentacji. Czyli dodatek cukru pochodzący z soku/lemoniady nie podlega już fermentacji. Teraz powinieneś móc sobie dopowiedzieć, co się stanie przy dodaniu do 10 l brzeczki 11BLG 10 l soku 12 BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 26, 2012 wyjdzie mi 20 L 11.5 blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted December 10, 2012 Ja bym zrobił brzeczki dobrze nachmielonej 10l dodał 10l soku jabłkowego a oprócz dodatku cukru do refermentacji dodał słodzik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AG1929 5 1 Items Posted December 10, 2012 http://majawogrodzie.tvn.pl/27,Robimy-cydr,przepis.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted December 10, 2012 (edited) Po co zniechęcamy kolegę ? Zrób takie coś ; 20 litrów 2,5 kg Pilsa zatrzyj na wytrawnie, do dosyć niskiego poziomu wysładzaj aby mieć w miarę niskie BLG początkowe. Chmiel tylko na goryczkę ale nie za dużo 30 g powinno wystarczyć. 10 litrów zaszczep drożdżami T58 na dolnej granicy temperatury. Drugie 10 zaszczep innymi drożdżami aby sie nie zmarnowało. kup sok jabłkowy ( bez mięt czy innych dodatków o małej zawartości cukru) 8 litrów Wymieszaj to gdzie były T58 najlepiej po tygodniowej cichej. I tak albo wyjdzie fajne w miarę pijalne piwo dla żony albo nic z tego eksperymentu nie będzie. Wiele nie tracisz, a może zyskasz i nam opowiesz o doświadczeniu :] Trzymamy kciuki ! Edited December 10, 2012 by Lusterko87 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted December 11, 2012 (edited) Właśnie o to mi chodziło. Tyle, że ja bym zacierał na słodko bardziej i sok jabłkowy wymieszał z gotową do fermentacji brzeczką. Planuje coś takiego. Zatrę 20l brzeczki - Pilsa na słodko, do połowy dodam 9l soku jabłkowego ze stonki (mają 11blg) a do drugiej połowy dodam 1l miodu gryczanego i 9l wody. Do refermentacji 4g cukru + 2 lub 3 tabletki słodzika. Dzisiaj będę miał gęstwę po S04 i zadam ją do jabłuszka i miodziaka po połowie. Szybkie i tanie 40l piwa dla kobiet i na kaca Edited December 11, 2012 by mamdobreklapki Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted December 11, 2012 Z tym słodzikiem nie przesadzaj. 3 tabletki to będzie chyba masakra. Choć ja nie słodzę niczego więc dla mnie jedna to "ulepek". Pamiętaj też, że słodzik daje jednak jak dla mnie dość nieprzyjemny aromat "chemiczny". Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted December 11, 2012 (edited) Na chłopski rozum: jedna tabletka słodzika = jedna łyżeczka cukru. Czyli w butelce 0,5 to jest podniesienie ekstraktu pozostałego o ok 0,8oblg. Cytując Zbyszka T http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__hl__%2Bpiwo+%2Bdla+%2Bkobiet sprawdzone dawki tego słodzika to 4-8 tab/litr (4-półsłodkie, 6-słodkie, 8-bardzo słodkie) Edited December 11, 2012 by mamdobreklapki Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted December 11, 2012 Też pisałem, że dla mnie wszystko posłodzone to ulepek Dla testów wrzuciłem po jednej do cydru eksperymentalnie. Było duuużo za słodkie a w smaku niestety dało się wyczuć nieprzyjemny chemiczny posmak sztuczności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted December 11, 2012 Ja bym nie ryzykował z słodzikiem... Po co ? Sok da w miarę dużo słodyczy ;] Quote Share this post Link to post Share on other sites
mamdobreklapki 6 Posted December 12, 2012 Panie kochany - sok przefermentuje do końca Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted December 12, 2012 ja do "kobiecego piwa" dawałem 4 tab słodzika na litr piwa. Do refermetacji dawałem ten sam sok (w Twoim przypadku jabłkowy) co do fermetacji. polecam sposoby kolegi Zbyszek T - http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/ Quote Share this post Link to post Share on other sites