Jump to content
Gawon

Jabłecznik

Recommended Posts

Witam

Jakiś czas temu pojawiło się w sklepach coś takiego jak Somersby ,jest to piwo?z dodatkiem soku (55%) jabłkowego,a raczej sok z dodatkiem piwa bo więcej w tym soku,jak dla mnie to takie ooo.... jak się to mówi ale mojej zonie bardzo zasmakowało

Czy był ktoś odważny i próbował tego :) czy robiąc np. 10L brzeczki i 10L soku wyjdzie mi coś takiego (nie wydaje mi się)czy sok może dodać po burzliwej i jeszcze raz to nastawić że by tak smaku nie straciło jabłek ,czy przefermentować oddzielnie i zmieszać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie próbowałem. Moim zdaniem tak samo jak z miodem: dolać soku do kufla ewentualnie ubić drożdże, dolać soku do kega i nagazować sztucznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki keg,jakie ubijanie drożdży (za morderce mnie masz )a tak serio zaczynam i taki sprzęt jest mi obcy,zresztą gdzieś jadąc łatwiej zabrać cztery butelki jak keg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepisów na jabłeczniki jest sporo. W moich notatkach znalazłem np. taki:

Cydr polski:

11 l moszczu jabłkowego

0,5 l syropu cukrowego

2 g pożywki drożdżowej

drożdże: Riesling, Sauternes lub Tokaji

 

Do moszczu wycisniętego z jabłek dodac dobrze rozmnożoną matkę drożdżową,

pożywkę drożdżową i wlac do gąsiora lub małej beczułki do 3/4 pojemnosci,

zamknąc szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i fermentowac w temp. 22-25°

C. Po 8-10 dniach dodac syrop, starannie wymieszac i dalej fermentowac,

utrzymując temp. 18°C. Po 4 tygodniach, gdy fermentacja się zakończy, a cydr

zacznie się klarowac, sciągnąc go z osadu. Po tym czasie przeniesc naczynie

do chłodu na dalsze 4-5 tygodni i ponownie sciągnąc z osadu. Naczynie

zamknąc samym korkiem, a po 2 miesiącach rozlac poprzez gęste płótno lub

flanelę do czystych butelek, szczelnie je zamykając. Przechowywac je w temp.

8-10°C.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale mi dalej chodzi o to czy jak pomieszam 50/50 brzeczka sok jabłkowy to wyjdzie mi właśnie cos jak Somersby?

chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr

Somersby to nic innego jak zwykły cydr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale mi dalej chodzi o to czy jak pomieszam 50/50 brzeczka sok jabłkowy to wyjdzie mi właśnie cos jak Somersby?

chodzi o to że by było piwo jabłkowe ,a nie cydr

 

Nie wyjdzie Ci polskie Somersby - chyba że wymieszasz w szklance 50/50 piwo - sok jabłkowy.

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnica polega na tym, że w cydrach, jak i zresztą w radlerach mieszanie odbywa się p zakończeniu fermentacji. Czyli dodatek cukru pochodzący z soku/lemoniady nie podlega już fermentacji.

 

Teraz powinieneś móc sobie dopowiedzieć, co się stanie przy dodaniu do 10 l brzeczki 11BLG 10 l soku 12 BLG :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił brzeczki dobrze nachmielonej 10l dodał 10l soku jabłkowego a oprócz dodatku cukru do refermentacji dodał słodzik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co zniechęcamy kolegę ? Zrób takie coś ; 20 litrów

2,5 kg Pilsa

zatrzyj na wytrawnie, do dosyć niskiego poziomu wysładzaj aby mieć w miarę niskie BLG początkowe. Chmiel tylko na goryczkę ale nie za dużo 30 g powinno wystarczyć. 10 litrów zaszczep drożdżami T58 na dolnej granicy temperatury. Drugie 10 zaszczep innymi drożdżami aby sie nie zmarnowało.

kup sok jabłkowy ( bez mięt czy innych dodatków o małej zawartości cukru) 8 litrów

Wymieszaj to gdzie były T58 najlepiej po tygodniowej cichej.

I tak albo wyjdzie fajne w miarę pijalne piwo dla żony albo nic z tego eksperymentu nie będzie.

Wiele nie tracisz, a może zyskasz i nam opowiesz o doświadczeniu :] Trzymamy kciuki !

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie o to mi chodziło. Tyle, że ja bym zacierał na słodko bardziej i sok jabłkowy wymieszał z gotową do fermentacji brzeczką.

Planuje coś takiego. Zatrę 20l brzeczki - Pilsa na słodko, do połowy dodam 9l soku jabłkowego ze stonki (mają 11blg) a do drugiej połowy dodam 1l miodu gryczanego i 9l wody.

Do refermentacji 4g cukru + 2 lub 3 tabletki słodzika.

Dzisiaj będę miał gęstwę po S04 i zadam ją do jabłuszka i miodziaka po połowie. Szybkie i tanie 40l piwa dla kobiet i na kaca ;)

Edited by mamdobreklapki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym słodzikiem nie przesadzaj. 3 tabletki to będzie chyba masakra. Choć ja nie słodzę niczego więc dla mnie jedna to "ulepek". Pamiętaj też, że słodzik daje jednak jak dla mnie dość nieprzyjemny aromat "chemiczny".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na chłopski rozum: jedna tabletka słodzika = jedna łyżeczka cukru. Czyli w butelce 0,5 to jest podniesienie ekstraktu pozostałego o ok 0,8oblg.

 

Cytując Zbyszka T http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__hl__%2Bpiwo+%2Bdla+%2Bkobiet

sprawdzone dawki tego słodzika to 4-8 tab/litr (4-półsłodkie, 6-słodkie, 8-bardzo słodkie)

Edited by mamdobreklapki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też pisałem, że dla mnie wszystko posłodzone to ulepek :) Dla testów wrzuciłem po jednej do cydru eksperymentalnie. Było duuużo za słodkie a w smaku niestety dało się wyczuć nieprzyjemny chemiczny posmak sztuczności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.