Jump to content
Sign in to follow this  
full-light

Jak pozbyć się przykrego zapachu z fermentora

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się pozbyć przykrego zapachu z pojemnika fermentacyjnego powstałego na skutek zbyt długiego przetrzymania osadu drożdży po zlaniu piwa na cichą. Osad siedział sobie w pojemniku zamnkniętym kilkanaście dni (po prostu zapomniałem go umyc) i sie trochę zaśmierdział. Wywaliłem juz ten syf, wypłukałem, ale wciąż czuć jeszcze ten przykry zapach zwłaszcza gdy pojemnik jet przykryty(pusty). Jak sie wywietrzy to nie czuć ale jak sie przykryje i zostawi tak parę dni to znów czuć.

Czym mozna przepłukać pojemnik aby wyeliminować na zawsze ten "zapaszek"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam szklanki wybielacza i zalewam po brzegi ciepłą wodą i tak zostawiam na ok 30-40 minut później wylewam i zalewam gorącą wodą po ściankach (ok 2 czajniki z gorącą wodą załatwiają sprawę)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam szklanki wybielacza i zalewam po brzegi ciepłą wodą i tak zostawiam na ok 30-40 minut później wylewam i zalewam gorącą wodą po ściankach (ok 2 czajniki z gorącą wodą załatwiają sprawę)

 

 

Szklanka na 33 litrów wody?

To Twoja standardowa ilość na dezynfekcję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kujpilem ostatnio środek do dezynfekcji w takiej butelce ze spryskiwaczem chyba tytan ale nie jestem pewny sprawdze jak będę w domu. Popsikalem obficie scianki, dno i dekiel zostawilem na kilkanaście min i po zapaszku. Podobno plyn zabija 99,9 proc zarazkow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szklanka na 33 litrów wody?

To Twoja standardowa ilość na dezynfekcję?

 

Do dezynfekcji stosuje OXI. Myję wodą z płynem i miękką szmatką a dzień przed warzeniem wybielacz + woda i dezynfekcja oxy w dniu warzenia. Przerobiłem już 11 warek żadnego zakażenia więc chyba mój sposób zły nie jest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mocny roztwór pirosiarczynu (z dwie pełne łyżeczki na dwa litry) i szczelnie zamknąć na kilka dni.

potwierdzam skuteczność

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym proponował z wiadrami postępować co jakiś czas drastycznie, tj. zalać gorącym roztworem sody kaustycznej do pełna, po pół godziny przepłukać roztworem kwasku cytrynowego, a przed użyciem przepłukać jeszcze oxy lub piro. Taka kuracja wskazana przynajmniej raz na kilka warek. Żadne żywe ustrojstwo takiej terapii raczej nie przeżyje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oxy jest dobre do dezynfekcji kapsli a nie do fermentorów... Niestety, zdaje się że opary OXY nie dezynfekują, jedynie sam roztwór. Co czyni ten preparat mało ekonomicznym ze względu na zużycie wody i samego oxy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Clo2 zabija oparami. Wystarczy rozrobic z woda o temp wyzszej jak temp otoczenia i nawet widać mgielke oparow jakie wtedy powstają,

Share this post


Link to post
Share on other sites

ClO2 należy rozrabiać w zimnej wodzie, bo w zimnej lepiej się rozpuszcza chlor.

 

ZTCW ClO2 działa najlepiej kontaktowo poprzez silne działanie utleniające, opary chlory uwalniające się z roztworu także mają pewne działanie dezynfekujące, ale dużo słabsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozrabiam w temp ok 20 do 25 St. W piwniczce temp 14 czasem 10. Kwestia oceny czy zimna to woda czy już parzy zostawię Tomkowi. Tak czy siak dzialanie oparow clo jest dezynfekujace, czego nie można powiedzieć o wlasciwosciach innych środków (nie wszystkim oczywiście ... to tak gdyby chcial ktos za slowo znowu zlapac). Oczywiście nie polegam tylko na samych oparach i podstawa jest porzadne wyplukanie naczynia, opary... to już raczej maly dodatek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stosuję roztwór NaOH wymieszany z jakimś detergentem - powstaje dużo piany która zostaje na ściankach fermentora. Potrząsam nim kilka razy co jakieś 20 minut by piana się przemieściła. Jedno takie godzinne płukanie na ogół wystarcza by się pozbyć resztek organicznych i zapachów. Jeśli zostaje kamień, to płuczę kwasem mlekowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.