Jump to content
Sign in to follow this  
magiczny

Pilsner,jaki czas fermentacji i temperatura

Recommended Posts

Witam

Pozwólcie że jako nowy sie przywitam.

Kupiłem tydzień temu takie piwo:

http://www.coopers.com.au/store/viewProduct.php?catid=19&subcatid=30&productID=162

Nastawiłem tydzień temu w niedziele rano

Miało 11 BLG

Wdług instrukcji która tam była pod denkiem ( temperatura od 21-27 4-6dni trwa fermentacja)

Dzisiaj zauważyłem coś niepokojącego mianowicie na stronie ich pisze że to jest dolne i temperatura nie powinna przekraczać 20 stopni a ja go trzymam w balonie w temperaturze 22 okrytego kocem.

Owszem piwo fermentuje na wierzchu biała nieduża piana (była większa).

Jutro minie dokładnie 7 dni a ono nadal bulga ( raz na 7sekund)

Zastanawiam sie czy wszystko dobrze robię i czy ta temperatura nie za wysoka. Właśnie ściągłem koc.

Jutro przymierzam się do sprawdzenia BLG

Prosze o rady.

Krzysiek

Edited by magiczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze koty za płoty. Wyjdzie ci jakieś piwo, na pewno nie pilsner. Nie przejmuj się. ;)

 

Moja dobra rada - zamknij się na tydzień z kompem i czytaj, czytaj, czytaj. Możesz wychodzić do toalety, rodzina może donosić posiłki, ale poza tym tylko czytanie. :lol: Na początek forum, i wątki początkujących jak ty. Choć przydałoby się trochę teorii liznąć.

W formie książkowej, zażycz sobie pod choinkę Fałata "Jak warzyć piwo". Tam masz wszystko usystematyzowane. Na forum do wielu rzeczy będziesz musiał dojść sam, ale bez problemu się da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam książkę domowe wino i tam jest rozdział na końcu o piwie który zgłebiłem.

Gdybym wcześniej nie czytał tego forum nie odważyłbym się na piwko, tyle że ta instrukcja chyba jest uniwersalna i wprowadza w błąd.

Dlatego teraz mam dylemat leci 7 dzien a brzeczka bulga w temp 22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulki to nie jest przyrząd pomiarowy. (co tyle ludzi ma fobie na te bulki??)

 

Zmierz balingi cukromierzem i wszystko będziesz wiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam książkę domowe wino i tam jest rozdział na końcu o piwie który zgłebiłem.

Gdybym wcześniej nie czytał tego forum nie odważyłbym się na piwko, tyle że ta instrukcja chyba jest uniwersalna i wprowadza w błąd.

Dlatego teraz mam dylemat leci 7 dzien a brzeczka bulga w temp 22

Jak bulka, to daj jej się wybulkać. Jak przestanie, zabutelkuj. Prawdopodobnie będzie wypijalne, choć cudów nie oczekuj. Nie chce mi się tu prostować wszystkich bzdur, które są w tej "instrukcji". To są sprawy tak podstawowe, że mógłbym pisać godzinami. Tylko po co, jak już ktoś to napisał. Poszukaj.

 

A zresztą, żeby nie było, że taki nieużyty jestem. :lol:

Górna fermentacja 18-22°C

Dolna fermentacja 8-14°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli będzie około 2, możesz butelkować lub przetrzymać tydzień w celu wyklarowania czyli opadnięcia drożdży na dno.

 

I tak i tak jest dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zmierzyłem ma 4 BLG

Jeśli pisze na stronie producenta że fermentować w około 20 stopniach to będzie górnej fermentacji do 27 stopni?

W niektórych opisach tego konkretnego piwa pisze że 10-16 stopni a to juz nie górne.

Oto przykład jednego z opisów:

 

"UWAGA!!! Zaleca temperatura fermentacje piwa 10 - 16°C!!! Jeżeli nie masz możliwości przeprowadzenia fermentacji w takiej temperaturze, nie przejmuj się, piwo można również przygotować w temperaturze 19-23°C. "

Edited by magiczny

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oto przykład jednego z opisów:

"UWAGA!!! Zaleca temperatura fermentacje piwa 10 - 16°C!!! Jeżeli nie masz możliwości przeprowadzenia fermentacji w takiej temperaturze, nie przejmuj się, piwo można również przygotować w temperaturze 19-23°C. "

Kolego Magiczny, z całym szcunkiem, NIE MOŻEMY WYKŁADAĆ WIEDZY ELEMENTARNEJ W KAŻDYM NOWOZAŁOŻONYM WĄTKU. Zaśmieca to forum. Kopyr podał źródła (i sposób zgłębienia :lol: wiedzy, która nie jest tajemna), gdzie w przystępny sposób opisano, jaka jest różnica między piwami dolnej i górnej fermentacji, różnica między typowym piwem dolnej fermentacji a np. jak w Twoim przypadku "pilsem górnej fermentacji". Jest tam wiele innych cennych wiadomości, bez których zgłębienia ani rusz.

No ok., żeby i mnie się nie dostało za off topic.

Twój pils fermentujący w 22°C nabrał cech piw górnej fermentacji (estrowy, kwiecisto owocowy zapach). Jeśli byłby fermentowany w jeszcze wyższej temperaturze zwiększasz ryzyko zakażenia/zepsucia piwa.

 

(Uprasza się o wypełnienie profilu)

Edited by Infam

Share this post


Link to post
Share on other sites
"UWAGA!!! Zaleca temperatura fermentacje piwa 10 - 16°C!!! Jeżeli nie masz możliwości przeprowadzenia fermentacji w takiej temperaturze, nie przejmuj się, piwo można również przygotować w temperaturze 19-23°C. "

Z tego co słyszałem o brewkitowych pilsach, to sa takie pseudo-pilsy, fermentowane w temperaturze pokojowej. Nie przejmuj się, piwo będzie pijalne, a brewkity i tak nie są najlepsze. Przetrenuj procedury na brewkicie i bierz się za zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

;):lol: Dziękuję koledzy , wiedziałem że na Was można liczyć

No właśnie winka mi wychodzą super a z Pifkiem dopiero zaczynam przygodę. Poczytałem trochę na forum, przeczytałem książkę E. Kwapisz i wziąłem się za tego Coopersa. Zrobiłem zgodnie z instrukcją z niego ale coś mi nie dawało spokoju. A jak jeszcze doczytałem w necie o tych 10-16 stopniach to już zgłupiałem.

Edited by magiczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem uwarzyć dolniaka na własnym słodzie. W piwnicy mam 14°C. Mam zamiar fermentować drożdżami Safleger S-23. Na opakowaniu jest niby temp 11-15°C.

 

Myślicie że moje 14°C będzie ok, czy lepiej obłożyć styropianem i butelkami z lodem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do fermentacji burzliwej taka temperatura ewentualnie może być, ale do cichej przydałaby się niższa. U mnie "lodówka" ze styropianu sprawdza się rewelacyjnie. Aby utrzymać temp 10-12°C muszę wymieniać jednego 1,5l PETa raz dziennie. Temperatura w piwnicy około 16°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak zrobię, że burzliwą bez wspomagania, a na cichą dam butelki z lodem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy aby te 14°C dla burzliwej to nie będzie jednak trochę za dużo? Jak się fermentacja rozhula to będzie miało ze jeden-dwa stopnie więcej, co daje 15-16°C.

Tak więc jeśli masz możliwość obniżenia temperatury również na burzliwej (chociaż o stopień, dwa), to ja byłbym za skorzystaniem z tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy ktoś mógłby opisać jakie są efekty uboczne fermentacji drożdżami dolnej fermentacji w wyższych temperaturach? Bo jeśli mają powstać jakieś nieciekawe smaki i zapachy może należałoby rozważyć fermentację neutralnymi smakowo drożdżami górnej fermentacji (np. Danstar Notthingam, US-05, albo przynajmniej kilka Wyeast`ów)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmiana planów. Brzeczka wyszła tak beznadziejna (5kg własnego jęczmiennego), że szkoda mi nowych drożdży za 12zł. Mam do wyboru WB-06 - pół saszetki, albo s-04, gęstwa po Stoucie, trzymana w lodówce.. Sam nie wiem które zastosować. Kusi mnie żeby WB-06, to bym sprawdził, czy będą Weizenowe smaczki bez pszenicy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zmiana planów. Brzeczka wyszła tak beznadziejna (5kg własnego jęczmiennego), że szkoda mi nowych drożdży za 12zł. Mam do wyboru WB-06 - pół saszetki, albo s-04, gęstwa po Stoucie, trzymana w lodówce.. Sam nie wiem które zastosować. Kusi mnie żeby WB-06, to bym sprawdził, czy będą Weizenowe smaczki bez pszenicy :)

Bardziej pasują s-04. Ale eksperymenty są zawsze cenne :)

Chcąc uzyskać weizenowe posmaki można było (gdybyś robił to celowo) zrobić przerwę w 44°C, może pojawiłyby się "goździki" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czy ktoś mógłby opisać jakie są efekty uboczne fermentacji drożdżami dolnej fermentacji w wyższych temperaturach? Bo jeśli mają powstać jakieś nieciekawe smaki i zapachy może należałoby rozważyć fermentację neutralnymi smakowo drożdżami górnej fermentacji (np. Danstar Notthingam, US-05, albo przynajmniej kilka Wyeast`ów)

Zrobiłem onegdaj taki eksperyment z drożdżami S-23. Po burzliwej wyszedł napój grejpfrutowy o lekkim piwnym charakterze z nutami chmielu w tle. Po cichej prawie cały grejpfrut zniknął i zrobiło się smaczne, normalne piwo z lekkimi cytrusowymi posmakami i normalnym chmielem. W sumie - smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.