Jump to content
Sign in to follow this  
prodakt

piwo jałowcowe

Recommended Posts

na portalu Adonai znalazłem jeszcze taki przepis (autorstwa Marty Troszczyńskiej)

 

"

(...)

Wody ze źródła samego

Jagódek jałowca

Z lasu kurpiowskiego

Z wysokiej tyczki chmielu

Podpiwka

Drożdży

Cukru trochę chęci

I każda gospodyni najlepsze

psiwo kozickie

Uwarzy,

Że niejeden Kurp marzy

By wypić i ugasić pragnienie

A potem bajać

O kurpiowskiej krainie

I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła

I zawsze wesoła była

 

SKŁADNIKI:

jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić."

Share this post


Link to post
Share on other sites

"jeszcze taki przepis", ponieważ pojawiają się porozrzucane receptury piwa jałowcowego (np. takie - bardzo dobre!) - może by je tak pospinać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.