Skocz do zawartości

piwo jałowcowe


prodakt

Rekomendowane odpowiedzi

na portalu Adonai znalazłem jeszcze taki przepis (autorstwa Marty Troszczyńskiej)

 

"

(...)

Wody ze źródła samego

Jagódek jałowca

Z lasu kurpiowskiego

Z wysokiej tyczki chmielu

Podpiwka

Drożdży

Cukru trochę chęci

I każda gospodyni najlepsze

psiwo kozickie

Uwarzy,

Że niejeden Kurp marzy

By wypić i ugasić pragnienie

A potem bajać

O kurpiowskiej krainie

I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła

I zawsze wesoła była

 

SKŁADNIKI:

jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.