prodakt 4 Posted April 18, 2012 na portalu Adonai znalazłem jeszcze taki przepis (autorstwa Marty Troszczyńskiej) " (...) Wody ze źródła samego Jagódek jałowca Z lasu kurpiowskiego Z wysokiej tyczki chmielu Podpiwka Drożdży Cukru trochę chęci I każda gospodyni najlepsze psiwo kozickie Uwarzy, Że niejeden Kurp marzy By wypić i ugasić pragnienie A potem bajać O kurpiowskiej krainie I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła I zawsze wesoła była SKŁADNIKI: jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić." Quote Share this post Link to post Share on other sites
prodakt 4 Posted April 18, 2012 "jeszcze taki przepis", ponieważ pojawiają się porozrzucane receptury piwa jałowcowego (np. takie - bardzo dobre!) - może by je tak pospinać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vami 30 Posted December 17, 2014 http://lukaszluczaj.pl/piwo-jalowcowe-zapomniany-tradycyjny-krajow-nadbaltyckich-swoimi-korzeniami-byc-moze-siega-prehistorii/ Tutaj Łukasz Łuczaj pięknie wszystko zebrał Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted December 17, 2014 Robiłem jalowcowe na brzeczce miodowej http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/page__st__80#entry280958 wyszło ciekawe, ale przy powtorce dam mniej jałowca Quote Share this post Link to post Share on other sites