Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Rozważania na temat chmielu sybilla

Recommended Posts

Witam serdecznie, rozpoczynam ten wątek ponieważ chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat tego chmielu. Kto i do czego stosował,jakie wrażenia, polecacie czy nie polecacie , jeśli tak to do jakich piw itd, itd.

Ja osobiście skusiłem się (za podpowiedzią Slotischa) i zaopatrzyłem w 300 gr tego chmielu. Stosowałem go wraz ze wskazaniami programu Brewtarget i powiem szczerze wyszły troszkę przygorzkawe piwa. Wniosek: chmiel na tyle goryczkawy, że można ze spokojem o kilka gram zmnniejszyć dawkę. Ale aromat piękny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem go sporo ostatnio.

 

W smaku dość cierpki i przyprawowy, ale mniej cierpki od Marynki i mniej przyprawowy od Żateckiego, trochę bardziej przyprawowy od Perle, ta cecha trochę słabnie z czasem. Zapach raczej w stronę perfumowego, mniej intensywny niż Lubelski, może trochę kwiatowy, na pewno nie ma nic z trawiastości Lubelskiego. Czuję w zapachu pokrewieństwo do chmieli słoweńskich - Styrian, Aurora.

 

Nie użyłbym go jako jedynego chmielu, raczej w miksie z Lubelskim. Pasuje mi w piwach nieco ciemniejszych, w jasnych o wyraźnym chmielowym aromacie ta perfumowatość jest dla mnie trochę zbyt mocna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem ostatnio do tripla 50g (30g-60'; 20g-15'; 10g-1'). Niestety jeszcze fermentuje. Proszę się przypomnieć za 2 miesiące to napiszę jakie wrażenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 1 warce po 2 miesiącach goryczka trochę zelżała, ale w 2 warce chyba przesadziłem.... piwo zaczyna się robić pijalne dopiero po 4 butelce :smilies: . Pasuje mi ten bukiet kwiatowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem ostatnio do tripla 50g (30g-60'; 20g-15'; 10g-1'). Niestety jeszcze fermentuje. Proszę się przypomnieć za 2 miesiące to napiszę jakie wrażenia :)

 

Pavulonek, przypominam się :D Jak wrażenia z Sybilli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem go do ciemnych lagerów, jako goryczkowego i aromatycznego. Bardzo dobry efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otwarłem piweczka po ok. pół roku od butelkowania. Efekt... dla mnie BOMBA. Super aromat (dużo kwiatów) smaczna goryczka, dużo lżejsza niż na początku

Edited by mcpol1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sybillę dawałem do London'a i do Burton'a, w London'ie sprawdziła się-goryczka umiarkowana, aromat bardzo przyjemny. W Burton'ie dałem do chmielenia na zimno, aromat przeszedł bardzo mocny, ponieważ oba piwa w stylu angielskim, jestem skłonny stwierdzić, że Sybilla idealnie wpasowywuje się w deseń właśnie brytyjski.

 

W smaku jest bardzo delikatna, kwiatowo-ziołowa, ale nie żywiczna, zapach czysty, z początku mocny i gryzący, z czasem zaczyna słabnąć, żeby dać pole do popisu nutom bardziej ułożonym, więcej ziołowym i lekko słodkim.

 

W smaku jest wyczuwalna, ale na granicy, tzn. dobrze łączy się ze słodowym charakterem piwa, nie odstaje, finisz może zbyt krótki, ale z czasem powinien się wydłużać. Dla osoby, który chmieli od niedawna, bardzo dobry chmiel i najlepszy, jaki dotychczas stosowałem.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdził się bardzo dobrze, jak na mocne piwo nie odrzuca goryczką, co do aromatu moje wrażenia bardzo pokrywają się z wrażeniami Bogi - oczywiście z tą różnicą, że na pewno do angielskiego piwa użył go dużo więcej.

Na tyle spodobał mi się ten chmiel, że w następnych triplach nie będę zmieniał receptury, dodatkowo zamówiłem u Pierona jeszcze kilogram na przyszłość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.