Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Czy fermentacja zmniejsza objętość warki?

Recommended Posts

Miałem 23 brzeczki przed fermentacją, a po zostało 20 litrów. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem.

Na zdrowy rozum wyemitowany CO2 powinien pomniejszyć objętość, ale nie o tyle.

Po drugie, drożdży zebrałem bardzo dużo, bo cały litrowy słoik i jeszcze z pół litra zostało, już opadły na dno i jest ich 3/4 słoika w miarę zbitych, więc nie były bardzo rozwodnione, co mogłoby być powodem utraty takiej ilości piwa. W ogóle ta warka (stout owsiany) była jakaś dziwna - fermentacja trwała 2 dni i po dwóch dniach drożdże już opadły, ale gęstość jest OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 litry ci na pewno nie odparowały. Może niedokładnie spojrzałeś ile było przed fermentacją?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 litry ci na pewno nie odparowały. Może niedokładnie spojrzałeś ile było przed fermentacją?

Patrzyłem po przelaniu na cichą wprawdzie do innego fermentora, ale wyskalowanego tak samo.

Zakładając straty na osadzie z dna powinno być góra litr straty jak zawsze.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie wszystko w normie:

Przyjmując błąd skalowania "ręcznego" około 5%, to na 20l już masz 1litr. Pisałeś, że gęstwy było około 1,5 lita, to w sumie 2,5L Pozostałe 0,5l można przyjąć jako odparowanie i emisję CO2.

 

Co do ilości gęstwy, to jakich drożdży użyłeś i jak dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Ja miałem coś takiego przy dobrze napowietrzonej brzeczce i drożdżach S-33 i S-04

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objętość zmienia się nieznacznie, za to część piwa zamienia się w błotko, ot cała tajemnica. Niewielka ilość odparowuje, ale to już zależy od temperatury i czasu fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie. Błota tam było mało, większość to opadłe i już zbite drożdże - nienaturalnie dużo. Zresztą teraz w słoiku z gęstwą 3/4 to drożdże, a reszta to płyn. A w ogóle przez pierwsze dwa dni cicha ruszyła do tego stopnia, że w rurce fermentacyjnej wyglądała jak burzliwa. Jeszcze teraz jest wybrzuszenie w fermentorze. Cuda jakieś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydziela Ci się część o największej gęstości na tej samej zasadzie pół litra wody pół litra spirytusu nie da litra cieczy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie takie ubytki są typowe:

Brzeczka nastawna - 42 ltr + ok 0,5 ltr gęstwy.

Po burzliwej, zebraniu gęstwy, przelaniu na cichą, co trwa od 1 do 1,5 miesiąca do butelek idzie ok 35 ltr piwa.

Dekiel od beczki szczelnie zakręcony, nie ma żadnych durnych rurek, beczka w zimnej piwnicy.

Mam tak zawsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.