Jump to content

Recommended Posts

mam pytanie do koleżanek i kolegów.

szukałem tutaj i w zasadzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi poza kalkulatorem którego w ogóle nie rozumiem!

Otóż jestem już po dwóch warkach( brew kity) i w trakcie fermentacji kolejnych dwóch ( z ekstraktówi i dochmielaniem) więc do meritum przejdźmy, ile dodać glukozy przed butelkowaniem. Pytam ponieważ przy pierwszej warce dodałem 4 g cukru do każdej butelki i piwo jest idealne, był to pszeniczniak. Przy drugiej warce( a był to lager) także dodałem 4 gramy cukru i trzeba butelkę otwierać w zlewie bądź w wannie, tyle jest gazu.

Aktualnie mam na cichej koźlaka i lagera. więc ile dodać aby było ok?

 

A drugie pytanie dot. filtrowania. Otóż bardzo poważnie myślę o zacieraniu tylko nie mam pojęcia w jaki sposób filtrujecie brzeczkę po zacieraniu. Proszę o jakieś wskazówki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz wiedzieć, na ilu °Blg butelkujesz. Generalnie dałeś za mało danych - nie wiadomo, ile miałeś BLG na starcie, ile na końcu fermentacji. To ma kolosalny wpływ, bo np fermentacja mogła iść wolniej niż w instrukcji - czyli w momencie zabutelkowania sporo cukru było też w samej brzeczce. Efekt - albo granaty, albo szampany.

 

Co do tego piwa, co masz na cichej: przede wszystkim przed butelkowaniem upewnij się, że fermentacja się zakończyła, i na ilu BLG to się stało.

 

Co do Twojego pytania:

http://www.piwo.org/topic/4-podstawowe-informacje/

"najpierw czytaj, potem pytaj" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mavgan: faktycznie, lepiej poczytaj wikipedię bo to lepsze źródło informacji niż forum.

 

W rzeczywistości końcowe Blg nie ma nic do gadania przy obliczaniu ilości surowca do refermentacji, piwo zawsze powinno być dofermentowane do końca i tyle. Nie wolno butelkować piwa zanim nie osiągnie swojego Blg końcowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mavgan: faktycznie, lepiej poczytaj wikipedię bo to lepsze źródło informacji niż forum.

 

W rzeczywistości końcowe Blg nie ma nic do gadania przy obliczaniu ilości surowca do refermentacji, piwo zawsze powinno być dofermentowane do końca i tyle. Nie wolno butelkować piwa zanim nie osiągnie swojego Blg końcowego.

i znowu polski język trudny jest.... - to ma brać pod uwagę końcowe BLG czy nie?

 

mavgan - aby sprawdzić czy piwo odfermentowalo do końca musisz sprawdzić parę dni z rzędu jakie jest BLG - jeśli sie nie zmienia to możesz zacząć butelkować. aby wiedzieć ile musisz dosypać na refermentacje skorzystaj np z tego kalkulatora: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/

Share this post


Link to post
Share on other sites

i znowu polski język trudny jest.... - to ma brać pod uwagę końcowe BLG czy nie?

jeśli chodzi o refermentacje to może być 4g, 3g - zależy ile BLG było podczas butelkowania....

 

Odpowiedź codera to raczej próba wyjaśnienia tego farmazonu, chyba że i dla mnie język za trudny too. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i znowu polski język trudny jest.... - to ma brać pod uwagę końcowe BLG czy nie?

 

mavgan - aby sprawdzić czy piwo odfermentowalo do końca musisz sprawdzić parę dni z rzędu jakie jest BLG - jeśli sie nie zmienia to możesz zacząć butelkować. aby wiedzieć ile musisz dosypać na refermentacje skorzystaj np z tego kalkulatora: http://www.piwo.org/...-refermentacji/

niekoniecznie,mogą sobie dojeść po dłuższym czasie(pare miesięcy) i się przegazować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam ponownie.

Więc po lekturze oraz przemyśleniach dodałem do 20L piwa 100g glukozy. Próbowałem rozgryźć kalkulator ale nie za bardzo rozumiem go, ponieważ gdy zmieniam piwo które chcę otrzymać ilość dodawanego cukru się nie zmienia (no chyba że tak ma być). Piwo jak już mówiłem ma stać się koźlakiem. Użyłem do tego dwóch puszek 1,7 kg ekstraktu z tym że jedna ciemna druga bursztynowa. Jeśli wierzyć mojemu przyrządowi do mierzenia gęstości to brzeczka miała 12,5 blg zaraz na początku, a po tygodniu burzliwej w temp. 15 st. i po dwóch tygodniach cichej w temp. 16-17 st.C 7 blg.

Trochę się przeraziłem że dużo ale z drugiej strony to ma być dosyć ciężkie piwo.

Edited by Mavgan

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bo nie masz zmieniać piwa tylko "Pożądany poziom nasycenia" który znajduje się pod spodem. W rodzajach piw masz minimalny i maksymalny poziom nasycenia co2 dla danego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bo nie masz zmieniać piwa tylko "Pożądany poziom nasycenia" który znajduje się pod spodem. W rodzajach piw masz minimalny i maksymalny poziom nasycenia co2 dla danego stylu.

 

 

no tak ale te cyferki mi nic nie mówią. Ile to jest poziom nasycenia 2? tak obrazowo bym poprosił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam Ci napisać - Tyskie 2,6, Lech 2,7 ???

Popróbuj! 2,4 to standardowe nagazowanie piw niemieckich. Ja lubię piwa mocniej nagazowane i dlatego daję tyle ile ma górna granica stylu. Jak chcesz piwo wypić szybciej - daj trochę wyżej, jak ma dłużej poleżeć to daj mniej bo się przegazuje.

Próbuj!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i wszystko jasne. DZIĘKI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się. U mnie w piwnicy jest 17C. Jak zabutelkuję na nasycenie 2,4 Pilznera, ale będzie leżakowało w tej temperaturze tyle ile każe instrukcja - 28dni, to nie wybuchnie czasem? Może krócej leżakować? Może mniej glukozy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się. U mnie w piwnicy jest 17C. Jak zabutelkuję na nasycenie 2,4 Pilznera, ale będzie leżakowało w tej temperaturze tyle ile każe instrukcja - 28dni, to nie wybuchnie czasem? Może krócej leżakować? Może mniej glukozy?

 

Staram się ustalać granicę nasycenia w połowie zakresu dla danego stylu, chociaż lubię dobrze nagazowane piwa.

 

Dla przykładu, rozlewałem portera angielskiego 19l, który z 12Blg zszedł do 3,5Blg. Do refermentacji użyłem 155g glukozy, którą zadałem jako syrop do fermentora z kranikiem.

Jak dla mnie piwo jest idealnie nagazowane a leżakuje juz 8 miesięcy w podobnej jak u Ciebie temperaturze.

 

Podstawa to test na zakończenie fermentacji (pomiar Blg w odstępie kilku dni) i przeliczenie w kalkulatorze. Nie jest to skomplikowane.

Edited by chomiczon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie kalkulatora. Czy nie powinna się zmieniać ilość potrzebnej sacharozy jeżeli zmienimy poziom końcowego blg? Daję blg rezerwy na 0 (bo nie mam rezerwy tylko chcę glukozę rozpuścić w wodzie). Wtedy też nie działa ilość rezerwy jak dam np. 0,5l (blg rezerwy = 0 jak już pisałem więc chodzi o wodę).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.