Skocz do zawartości

Alt - refermentacja


pejot

Rekomendowane odpowiedzi

serwus

 

stoi przede mną wiadro z altem po tygodniowej burzliwej i 2 tygodniowej cichej. Nie mogę nigdzie znaleźć, ile powinno się dać glukozy do refermentacji... albo za szybko szukam, bo już wszystko czeka na rozlew :)

 

Teoretycznie dałbym standard, 160g, ale nie wiem, czy cicha w niskiej temp., oraz sam styl, nie wpływają na innej od standardowej ilości.

 

Jak Wy dajecie? (20 litrów)

 

Pozdrawiam, i dzięki za szybkie odpowiedzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a faktycznie nie ma alta... ale jest dusseldorf alt powinno być okej :)Rozlew z nagazowaniem typowym dla niemieckich piw, czyli w okolicach 2.4-2.5v/v. Tylko pamiętaj to dla cukru jest liczone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niby wiem, ale zaopatrzyłem się w większą ilość glukozy i tak jak dawałem ją od pierwszej warki, daję dalej. Przyjemniej się rozpuszcza i piwo szybciej dochodzi.

 

Kiedyś podzieliłem warkę na dwie części, do jednej dałem cukier, do drugiej glukozę - warki fakt, nie zepsułem, ale miałem wrażenie, że partia na glukozie była lepsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hehe wiem :)

 

dlatego napisałem "miałem wrażenie" ;)

 

Ale fakt, że glukoza szybciej nagazuje niż np. rozpuszczony cukier kandyzowany. Może chodzi o ilość cukru w cukrze, bo obu składników dawałem po tyle samo (w gramach)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie jest tak dlatego, że glukozę drożdże przerabiają w biegu, a sacharozę muszą najpierw rozbić na cukry proste?

 

Mają do tego enzym inwertazę. Ale przy tej ilości (refermentacja) można ten proces całkiem pominąć w rozważaniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.