pejot 0 Posted April 16, 2012 serwus stoi przede mną wiadro z altem po tygodniowej burzliwej i 2 tygodniowej cichej. Nie mogę nigdzie znaleźć, ile powinno się dać glukozy do refermentacji... albo za szybko szukam, bo już wszystko czeka na rozlew Teoretycznie dałbym standard, 160g, ale nie wiem, czy cicha w niskiej temp., oraz sam styl, nie wpływają na innej od standardowej ilości. Jak Wy dajecie? (20 litrów) Pozdrawiam, i dzięki za szybkie odpowiedzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted April 16, 2012 a próbowałeś? http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted April 16, 2012 Tak, patrzyłem, ale nie bardzo tam ALTa widzę. Chyba, że jest jakiś styl wspólny... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted April 16, 2012 a faktycznie nie ma alta... ale jest dusseldorf alt powinno być okej Rozlew z nagazowaniem typowym dla niemieckich piw, czyli w okolicach 2.4-2.5v/v. Tylko pamiętaj to dla cukru jest liczone. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted April 16, 2012 ehh więc mimo pomocy znów jestem w punkcie wyjścia Mam glukozę. Nie chcę zmarnować warki, pomóżcie chłopaki:) szukam i nie mogę znaleźć odpowiedniej ilości... Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted April 16, 2012 poszło 160 g na 20.5 litra. Będzie dobrze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shooter 82 Posted April 16, 2012 BS pokazuje 126g glukozy Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted April 16, 2012 Hmm w takim razie wcześniej się opróżni... Dzięki, będę wiedział na przyszłość Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted April 17, 2012 Tak na przyszłość cukrem nie zmarnujesz warki. Bardziej zaszkodzić może jeśli przesadzisz z surowcem do refermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted April 17, 2012 Niby wiem, ale zaopatrzyłem się w większą ilość glukozy i tak jak dawałem ją od pierwszej warki, daję dalej. Przyjemniej się rozpuszcza i piwo szybciej dochodzi. Kiedyś podzieliłem warkę na dwie części, do jednej dałem cukier, do drugiej glukozę - warki fakt, nie zepsułem, ale miałem wrażenie, że partia na glukozie była lepsza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted April 17, 2012 To się nazywa autosugestia Quote Share this post Link to post Share on other sites
pejot 0 Posted April 17, 2012 hehe wiem dlatego napisałem "miałem wrażenie" Ale fakt, że glukoza szybciej nagazuje niż np. rozpuszczony cukier kandyzowany. Może chodzi o ilość cukru w cukrze, bo obu składników dawałem po tyle samo (w gramach) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted April 17, 2012 A nie jest tak dlatego, że glukozę drożdże przerabiają w biegu, a sacharozę muszą najpierw rozbić na cukry proste? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted April 17, 2012 A nie jest tak dlatego, że glukozę drożdże przerabiają w biegu, a sacharozę muszą najpierw rozbić na cukry proste? Mają do tego enzym inwertazę. Ale przy tej ilości (refermentacja) można ten proces całkiem pominąć w rozważaniach. 1 Gabe reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites