Jump to content

15A. Weizen/Weissbier


Makaron
 Share

Recommended Posts

15A. Weizen/Weissbier

 

Aroma: Moderate to strong phenols (usually clove) and fruity esters (usually banana). The balance and intensity of the phenol and ester components can vary but the best examples are reasonably balanced and fairly prominent. Noble hop character ranges from low to none. A light to moderate wheat aroma (which might be perceived as bready or grainy) may be present but other malt characteristics should not. No diacetyl or DMS. Optional, but acceptable, aromatics can include a light, citrusy tartness, a light to moderate vanilla character, and/or a low bubblegum aroma. None of these optional characteristics should be high or dominant, but often can add to the complexity and balance.

 

Appearance: Pale straw to very dark gold in color. A very thick, moussy, long-lasting white head is characteristic. The high protein content of wheat impairs clarity in an unfiltered beer, although the level of haze is somewhat variable. A beer ?mit hefe? is also cloudy from suspended yeast sediment (which should be roused before drinking). The filtered Krystal version has no yeast and is brilliantly clear.

Flavor: Low to moderately strong banana and clove flavor. The balance and intensity of the phenol and ester components can vary but the best examples are reasonably balanced and fairly prominent. Optionally, a very light to moderate vanilla character and/or low bubblegum notes can accentuate the banana flavor, sweetness and roundness; neither should be dominant if present. The soft, somewhat bready or grainy flavor of wheat is complementary, as is a slightly sweet Pils malt character. Hop flavor is very low to none, and hop bitterness is very low to moderately low. A tart, citrusy character from yeast and high carbonation is often present. Well rounded, flavorful palate with a relatively dry finish. No diacetyl or DMS.

Mouthfeel: Medium-light to medium body; never heavy. Suspended yeast may increase the perception of body. The texture of wheat imparts the sensation of a fluffy, creamy fullness that may progress to a light, spritzy finish aided by high carbonation. Always effervescent.

 

Overall Impression: A pale, spicy, fruity, refreshing wheat-based ale.

Comments: These are refreshing, fast-maturing beers that are lightly hopped and show a unique banana-and-clove yeast character. These beers often don?t age well and are best enjoyed while young and fresh. The version ?mit hefe? is served with yeast sediment stirred in; the krystal version is filtered for excellent clarity. Bottles with yeast are traditionally swirled or gently rolled prior to serving. The character of a krystal weizen is generally fruitier and less phenolic than that of the hefe-weizen.

 

History: A traditional wheat-based ale originating in Southern Germany that is a specialty for summer consumption, but generally produced year-round.

Ingredients: By German law, at least 50% of the grist must be malted wheat, although some versions use up to 70%; the remainder is Pilsner malt. A traditional decoction mash gives the appropriate body without cloying sweetness. Weizen ale yeasts produce the typical spicy and fruity character, although extreme fermentation temperatures can affect the balance and produce off-flavors. A small amount of noble hops are used only for bitterness.

Vital Statistics:

OG: 1.044 ? 1.052

IBUs: 8 ? 15

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 2 ? 8

ABV: 4.3 ? 5.6%

 

Commercial Examples: Weihenstephaner Hefeweissbier, Schneider Weisse Weizenhell, Paulaner Hefe-Weizen, Hacker-Pschorr Weisse, Plank Bavarian Hefeweizen, Ayinger Bräu Weisse, Ettaler Weissbier Hell, Franziskaner Hefe-Weisse, Andechser Weissbier Hefetrüb, Kapuziner Weissbier, Erdinger Weissbier, Penn Weizen, Barrelhouse Hocking Hills HefeWeizen, Eisenbahn Weizenbier

 

 

15A. Weizen/Weissbier

 

Aromat: Umiarkowany do wysoki poziom fenoli (przeważnie goździk) i estrów owocowych (przeważnie banan). Balans i intensywność fenoli i estrów może być rożny, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane i całkiem mocno wyczuwalne. Aromat szlachetnych chmieli jest na poziomie od niskiego do brak. Lekki do umiarkowany aromat pszenicy (który może być odczuwany jako chlebowy albo zbożowy) może być obecny, ale inne cechy słodowe nie powinny występować. Brak diacetylu albo DMS. Opcjonalnie, ale akceptowalne aromaty mogą zawierać lekkie, cytrusowa cierpkość, lekki do umiarkowany, i/albo slabe aromaty gumy do żucia. Żaden z tych opcjonalnych cech aromatów powinien być mocny, albo dominujący, ale często może występować by dodać kompleksowości i balansu.

 

Wygląd: Blady słomkowy do bardzo ciemno zloty kolor. Bardzo, gęsta, długo otrzymująca się biała piana jest charakterystyczna dla tego piwa. Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy wpływa na klarowność w niefiltrowanych piwach, aczkolwiek poziom przejrzystości jest rożny. Piwo ?mit hefe? jest również nieprzejrzyste ze względu na osad drożdżowy (który powinien być podniesiony przed wypiciem). Wersja filtrowana Krystal nie zawiera drożdży i jest bardzo klarowna.

 

Smak: Slaby do umiarkowanie mocny smak bananów i goździków. Balans i intensywność fenoli i estrów może być rożny, ale w najlepszych przykładach tego stylu są dobrze zbalansowane i całkiem mocno wyczuwalne. Opcjonalnie, bardzo lekkie do umiarkowane charakter waniliowy i/albo nuty gumy do żucia mogą zaakcentować posmaki bananowe, słodkość i okrągłość; żaden nie powinien dominować jeśli występuje. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest obowiązkowy, jak również ma delikatna słodkość słodu pilzneńskiego. Smak chmielowy jest od lekki do brak i goryczka chmielowa jest od słaba do umiarkowanie słaba. Cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania są przeważnie obecne. Dobrze zaokrąglona, pełnia smaku na podniebieniu wraz z relatywnie wytrawnym finiszem. Brak diacetylu czy DMS.

 

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość; nigdy ciężkie. Osad drożdżowy może zwiekszac odczucia tresciwosci. Tekstura smaku pochodzaca od pszenicy wplywa na odczucia puszystosci, kremowosci, pelnosci ktory moze przedluzyc sie do lekkiego, ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Zawsze mocno gazowany.

 

Ogolne wrazenia: Jasne, przyprawowe, owocowe, orzeźwiające, oparte na pszenicy ale.

Komentarz: To sa orzezwiajace, szybko dojrzewajace piwo, ktore jest lekko chmielone, ktore przedstawia unikalny bananowo-gozdzikowe cechy pochodzace od drozdzy. Te piwa nie dojrzewaja dobrze zatem nalepsze sa gdy sa mlode i swierze. Wersja ?mit hefe? serwowana jest z osadem drozdzowym, ktory miesza sie przed podaniem; wersja krystal jest filtrowana dla nadania idealnej klarownosci. Butelki z drozdzami sa tradycyjnie potrzasane, albo rolowane przed podaniem. Charakter krystal jest generalnie bardziej owocowy i mniej fenolowy w porownaniu z hefe-weizen.

 

Historia: Tradycyjnie bazujace na pszenicy ale pochodzace z poludniowych niemiec, ktore jest przeznaczone do konsumpcji w lato, ale generalnie produkowane caly rok.

 

Surowce: Wedlug prawa niemieckiego przynajmniej 50% zasypu musi byc slodowana pszenica, ale niektore wersje uzywaja do 70%, reszta to słód pilzneński . Tradycyjnie dekokcja nadaje odpowiednia tresciwosc bez mocnej slodkosci. Drozdze weizen ale produkuja typowe przyprawowe i owocowe cechy, aczkolwiek fermentacja w ekstremalnych temperaturach moze wplynac na balans i moze nadac nieprzyjemne posmaki. Mala ilosc szlachetnych chmieli sa uzywane tylko dla nadania goryczki.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.044 ? 1.052

IBUs: 8 ? 15

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 2 ? 8

ABV: 4.3 ? 5.6%

 

Komercyjne przyklady: Weihenstephaner Hefeweissbier, Schneider Weisse Weizenhell, Paulaner Hefe-Weizen, Hacker-Pschorr Weisse, Plank Bavarian Hefeweizen, Ayinger Bräu Weisse, Ettaler Weissbier Hell, Franziskaner Hefe-Weisse, Andechser Weissbier Hefetrüb, Kapuziner Weissbier, Erdinger Weissbier, Penn Weizen, Barrelhouse Hocking Hills HefeWeizen, Eisenbahn Weizenbier

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.