Jump to content
tkaa85

Przygotowania: czyli rozmyślania o pierwszej warce

Recommended Posts

Witam!

Zaczynam od piaskownicy ponieważ jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o ważenie piwa. hmm, może nie taki zielony, przeczytałem już trochę tematów no i zaczynam śledzić forum na bierząco. Nie będę się na start rozpisywał. Zacznę od początku i w miarę postępu będę zadawał dodatkowe pytania.

Do dzieła!

 

1) zakup zestawu - interesuje mnie zestaw, który będzie miał wszystko co potrzebne. Jako amator nie dostrzegam zbytnio różnic między zestawem a zestawem więc proszę o radę. p.s. na pewno będę chciał w niedalekiej przyszłości robić piwo z zacieranka ale na początku może jakiś brewkicik.

Który zestaw się bardziej opłaca?

a) http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=157

b) http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=261

c) http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Browar_Domowy_SUPER_START_-_bez_surowcow&przedm=187642&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod

d) http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Browar_Domowy_Browamator_SUPER_START_PREZENT_-_z_surowcami_i_ksiazka&przedm=5484295&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod

 

mam tak do 300zł.

dzięki za rady.

pozdrawiam!

Łukasz,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ceny podobne, osobiscie wybrałbym zestaw bez ekstaktów, a za te 90 złotych kupił słód, drożdże i chmiel, a jak dobrze zagospodarujesz to produktów powinno starczyć na 2 warki

dodatkowo kolega ma :

http://www.homebrewi...bpro-p-190.html

Edited by slawek1k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten zestaw a HB wydaje się byc ok. Z czasem i tak będziesz dokupywał "większe lub mniejsze bajery".

Zestaw powinien mieć w każdym razie kapslownicę, rurkę do rozlewu, termometr i cukromierz.

Kapsle, środki dezynfekujące możesz dokupić dodatkowo by mieć zapas. Brew-kit jak najbardziej na początek wystarczy do zaznajomienia się z podstawami.

(jeśli brew-kit to najczęściej dodają Coopersa - jak co to na początek brał bym Draught, Australian Pale Ale, lub Real Ale).

Jeśli zdecydujesz się na zestaw bez "puszki" (brew-kit) to można kupić zestaw surowców na bazie słodów (dobry wybór w HB i BrowAmatorze). Ale tu dochodzi kwestia chłodzenia brzeczki (do zrobienia nawet bez chłodnicy) no i te SIEDEM godzin spędzone w kuchni... :D yes yes.... 7 godzin !!!! Więc brew-kit myślę na "bezbolesny" początek jest wskazany.

Zacieranie lepiej jest "podpatrzeć" na jakimś pokazie lub u innego piwowara domowego (to bardzo pomocne bo jak czytasz instrukcję np budzika to masz wrażenie, że to instr.obsł.promu kosmicznego - a jak ktoś pokaże "na żywo" to okazuje się to proste). :cool:

Dasz radę ! :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może tak (w HB):

Fermentator bez osprzętu

Fermentator z kranikiem i rurką

100 kapsli złotych

Kapslownica stołowa

Cylinder pomiarowy

Areometr

Nadwęglan sodu - 100 g

Rurka z zaworkiem

Wężyk igielitowy - 2 m

Piwo jasne ale http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html

 

Suma: 303,16 gr. Jest tu chyba wszystko, co trzeba do tego pierwszego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i te SIEDEM godzin spędzone w kuchni... :D yes yes.... 7 godzin !!!! Więc brew-kit myślę na "bezbolesny" początek jest wskazany.

Zacieranie lepiej jest "podpatrzeć" na jakimś pokazie lub u innego piwowara domowego (to bardzo pomocne bo jak czytasz instrukcję np budzika to masz wrażenie, że to instr.obsł.promu kosmicznego - a jak ktoś pokaże "na żywo" to okazuje się to proste). :cool:

7 godzin to trochę długo ;), dlatego zaczynam od gotowców :D.

 

A może tak (w HB):

Fermentator bez osprzętu

Fermentator z kranikiem i rurką

100 kapsli złotych

Kapslownica stołowa

Cylinder pomiarowy

Areometr

Nadwęglan sodu - 100 g

Rurka z zaworkiem

Wężyk igielitowy - 2 m

 

złożyłem taki zestaw w HB według twoich wytycznych:

 

1) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l + kranik + rurka z uszczelką (35zł)

2) Pojemnik fermentacyjny (fermentor) 31l z pokrywą (22,18zł)

3) Kapsle miękkie 26 mm, złote - 100 sztuk (5,10zł)

4) Kapslownica dwuramienna Greta (48,50zł)

Kapslownica stołowa z systemem blokującym (127zł)

5) Cylinder pomiarowy 150ml (13,48zł)

6) Areometr (Ballingomierz) 0-23Blg (13,00zł)

7) Nadwęglan sodu - aktywny tlen -100g (4,50zł)

8) Rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym (11,88zł)

9) Wężyk igielitowy do rozlewu 2m (6,02zł)

10) Tradycyjne mieszadło piwowarskie 52cm (12,58zł) - Łycha z biedrony

11) Mocna szczotka do mycia butelek (6,37zł) - zwykła szczotka

 

Razem: 238,16zł

Czy to wszystko??? czy może coś jeszcze dokupić do osprzętu??????????? Czy z tym sprzętem będę mógł bez problemu uważyć pierwszą warkę?

 

Następnie wybrałem: (65zł)

Piwo jasne Ale 12° Blg- zestaw surowców

  • 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka
  • 20g granulatu (lub 30g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego
  • Ekstrakt słodowy Bruntal jasny 3.4kg (dwie puszki 1.7kg)
  • Drożdże górnej fermentacji Brewferm TOP
  • Instrukcja warzenia

tylko teraz szyszki czy granulat??? Jeżeli nie chcę dodawać do piwa cukru to zapewne jakiś zamiennik, tylko jaki?

 

Razem: 303,16zł

Edited by tkaa85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz 2 puszki w zestawie, nic więcej nie potrzebujesz. Nigdy nie używałem szyszek, więc nie wiem co lepsze. :D

 

Ten zestaw na pierwsze piwo wystarczy, później i tak dokupisz wiader i innego szpeju. Kapslownica na parę warek wystarczy, jak masz kasę (i miejsce!) to kup od razu stołową, względnie zrób sam np. ze statywu do wiertarki.

 

Szczotka do butelek to taka zwykła szczotka, jak z Biedrony czy Kauflandu, więc sobie rozważ czy jest sens. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapslownicę raczej kupuje się raz na długo, dlatego nie ma sensu kupować teraz grety, a za chwilę przesiadać się na stołową - takie moje zdanie. Druga sprawa, jak źle trafisz, to greta od początku będzie Ci niszczyć butelki. Zamiast tego mieszadła lepiej za kilka złotych kupić drewnianą łychę w sklepie - dłużej Ci posłuży i jest tańsza. Póki co (tzn. póki nie zacierasz) do zamieszania ekstraktu znajdziesz coś w domu.

Co do tego zestawu to nie musisz nic dokupywać, powinno z niego wyjść około 20 litrów piwa 12°Blg. Chmiel obojętnie jaki, może szyszki łatwiej Ci będzie usunąć po chmieleniu. Na Twoim miejscu dogadałbym się z Dori, żeby za jakąś dopłatą wymienić te drożdże na S-04 lub US-05, ale tu już niekoniecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suma: 303,16 gr. Jest tu chyba wszystko, co trzeba do tego pierwszego piwa.

 

właśnie poprawiłem, hehe widzę, że i tak wyszło na twoje ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wygrzewam butelki w piekarniku, to problem suszenia mnie nie dotyczy.

 

naprawdę wystarczy? więc nie trzeba kupować specjalnie suszarki?

ja ma kuchenkę na gaz.

 

ostatnie pytanie:

czy piwa z gotowców są lepsze czy porównywalne z komercyjnymi mam na myśli Lech, Żubr, Tyskie itd.

Edited by tkaa85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopóki będziesz używać piekarnika, to na pewno wystarczy, butelki wyciągasz suche (i zimne, co ważne - nie wyciągaj gorących). Też mam gazowy, gdybym miał elektryczny to bym zmienił tą metodę, bo by była za droga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelki świetnie schną w skrzynce (obrócone do góry dnem, dokładniej to ścieka z nich woda). Albo w czymkolwiek innym, byle zachowały tę orientację. Naprawdę, nie trzeba kupować sprzętu dedykowanego specjalnie do piwowarstwa, choć na pewno on też się sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to wszystko??? czy może coś jeszcze dokupić do osprzętu??????????? Czy z tym sprzętem będę mógł bez problemu uważyć pierwszą warkę?

 

1. Jeden pytajnik w zupełności wystarczy.

2. Uwarz

3. Przydałby się jakiś gar, skoro masz zamiar kupować ekstrakty niechmielone i je chmielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Jeden pytajnik w zupełności wystarczy.

2. Uwarz

3. Przydałby się jakiś gar, skoro masz zamiar kupować ekstrakty niechmielone i je chmielić.

 

jaki garnek? ile litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki garnek? ile litrów?

 

chociażby taki: http://allegro.pl/ga...2280219427.html

 

rzeczywiście przeczytaj Jejskiego to doskonały poradnik na start ... z drugiej strony przynajmniej ci nie zarzuci że nie odrobiłeś zadania domowego :D .... pozdrawiam Jejski :D:beer:

 

Jeszcze jedna prawidłowość - pierwszą warkę robiłem w grudniu i zarzekałem się że nie będę zacierał, tylko brew-kity ....... pierwszy zacier robiłem z końcem stycznia :roll:

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki garnek na pewno by się przydał, ale do zrobienia tego zestawu nie jest niezbędny. Jaki masz największy garnek w kuchni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnym patentem na butelki jest sterylizacja w piekarniku i nałożenie kapturka = folia aluminiowa i gumka recepturka. Dzięki temu butelkowanie idzie szybko i sprawnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałeś Moje przemyślenia?

 

właśnie się zabieram! ;)

 

chociażby taki: http://allegro.pl/ga...2280219427.html

 

rzeczywiście przeczytaj Jejskiego to doskonały poradnik na start ... z drugiej strony przynajmniej ci nie zarzuci że nie odrobiłeś zadania domowego :D .... pozdrawiam Jejski :D:beer:

 

Jeszcze jedna prawidłowość - pierwszą warkę robiłem w grudniu i zarzekałem się że nie będę zacierał, tylko brew-kity ....... pierwszy zacier robiłem z końcem stycznia :roll:

coś czuję, że też tak skończę :]

 

Taki garnek na pewno by się przydał, ale do zrobienia tego zestawu nie jest niezbędny. Jaki masz największy garnek w kuchni?

 

hmm największy emaliowy z 20 litrów :/

 

Fajnym patentem na butelki jest sterylizacja w piekarniku i nałożenie kapturka = folia aluminiowa i gumka recepturka. Dzięki temu butelkowanie idzie szybko i sprawnie :)

 

tak właśnie też zrobię. nie będę kupował suszarki tylko do pierkarnika i później kapselek albo kapturek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zupełności wystarczyłby nawet 10-litrowy :okey:

ufff, obejdzie się bez dodatkowych kosztów :).

W takim razie jeżeli nic dodać nic ująć do zamówienia to teraz muszę doczytać to i owo na forum no i w końcu zamówić skompletowany zestawik.

wielkie dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja Ci powiem tak: na spokojnie możesz się bawić w różne warianty, a tymczasem czytać poradniki, fora, wikipedie. I, w międzyczasie, kompletować sprzęt. Wbrew pozorom jeśli chcesz zacierać piwo, to wg tego, co i tak masz na liście brakuje tylko:

1. gara: ~100 PLN

2. termometru (albo termometrów - dobrze jest mieć elektroniczny i analogowy, żeby wiedzieć, czy nie ma przekłamania): 30 PLN za obydwa

3. filtratora z oplotu: ~ 20 PLN

4. przyda się wiaderko z castoramy - 5 PLN

 

W sumie 155 PLN.

 

Sporo mówisz o kosztach, to:

jak skompletujesz podstawowy sprzęt, zawsze warto wyliczyć sobie koszty na warkę, z podziałem:

koszty stałe;

koszty zmienne.

Stałe to koszty sprzętu ogólnego, ewentualnie potencjalnych inwestycji, jeśli takie planujesz.

Koszty zmienne to koszty surowców.

 

Kiedyś (czyli jak byłem na Twoim etapie) zastanawiałem się, jak wyliczyć kiedy zacieranie mi się opłaca. Wyglądało to tak:

założyłem, że za dobre piwo trzeba zapłacić min. 4 PLN (z dozą optymizmu)

Czyli, warka dająca 40 piw może kosztować surowcowo max 120 PLN. Reszta idzie na amortyzację sprzętu.

 

Po pierwszej zacieranej warce odpuściłem sobie ekonomię. Hobby to hobby, wędkarzowi np nigdy nie zwróci się inwestycja w sprzęt.

 

Za to sam efekt wart jest dołożonej kasy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja Ci powiem tak: na spokojnie możesz się bawić w różne warianty, a tymczasem czytać poradniki, fora, wikipedie. I, w międzyczasie, kompletować sprzęt. Wbrew pozorom jeśli chcesz zacierać piwo, to wg tego, co i tak masz na liście brakuje tylko:

1. gara: ~100 PLN

2. termometru (albo termometrów - dobrze jest mieć elektroniczny i analogowy, żeby wiedzieć, czy nie ma przekłamania): 30 PLN za obydwa

3. filtratora z oplotu: ~ 20 PLN

4. przyda się wiaderko z castoramy - 5 PLN

 

W sumie 155 PLN.

 

Sporo mówisz o kosztach, to:

jak skompletujesz podstawowy sprzęt, zawsze warto wyliczyć sobie koszty na warkę, z podziałem:

koszty stałe;

koszty zmienne.

Stałe to koszty sprzętu ogólnego, ewentualnie potencjalnych inwestycji, jeśli takie planujesz.

Koszty zmienne to koszty surowców.

 

Kiedyś (czyli jak byłem na Twoim etapie) zastanawiałem się, jak wyliczyć kiedy zacieranie mi się opłaca. Wyglądało to tak:

założyłem, że za dobre piwo trzeba zapłacić min. 4 PLN (z dozą optymizmu)

Czyli, warka dająca 40 piw może kosztować surowcowo max 120 PLN. Reszta idzie na amortyzację sprzętu.

 

Po pierwszej zacieranej warce odpuściłem sobie ekonomię. Hobby to hobby, wędkarzowi np nigdy nie zwróci się inwestycja w sprzęt.

 

Za to sam efekt wart jest dołożonej kasy :)

 

jasne :), póki co zacieranko poczeka, 4-5 warek brewkitów lub z ekstraktu słodowego i chmielu. Później w miarę zachęty będzie i zacieranie :).

Wiem jak to jest. Mam niejedno hobby. Póki co chcę zaooszczędzić jednie trochę na sprzęcie bo to wydatek jednorazowy, później kwestia dokupienie tego czy tamtego ale nie jest to znowu 200-300zł ;). Bardzo lubię piwa i wypiłem ponad 250-300 różnych piw. Teraz przyszedł czas na zrobienie swojego pierwszego piwa.

Oczywiście będę pisał co i jak w ramach postępu. Sprzęt zakupię pod koniec kwietnia i maju zaczynam. Tak jak mówiłem zacieranko później ;).

Hej!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.