Jump to content
Sign in to follow this  
eltimo

czy to bedzie podobne?

Recommended Posts

Witam. Pomysł spróbowania przeze mnie swoich sił w piwowarstwie zrodził się gdy spróbowałem piwa w C.K Browar w Krakowie. Przeczytałem już poradnik http://www.eioba.pl/a/1lw8/piwowarstwo-domowe-obszerny-poradnik

Mam już skompletowany odpowiedni sprzęt. Ale nurtuje mnie jedno... Otóż czy podrzegwanie do temp. powyże 70 st spowoduje pasteryzacje piwa? Dokładniej czy bedzie to takie piwo albo ,, prawie takie '' jakie można wypić w restauracjacg typu Ck...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, podgrzanie do ok 72° i przetrzymanie w niej kilka minut to pasteryzacja. Ale mowa o piwie, które jest po procesie fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale nurtuje mnie jedno... Otóż czy podrzegwanie do temp. powyże 70 st spowoduje pasteryzacje piwa? Dokładniej czy bedzie to takie piwo albo ,, prawie takie '' jakie można wypić w restauracjacg typu Ck...

Ale po co? Piwo 'żywe' jest wartościowsze pod każdym względem. Pasteryzacja w piwowarstwie domowym ma sens tylko wtedy gdy mamy obawę o 'mini'zakażenie które może się rozwinąć po czasie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.