Jump to content
przemski

(pilne) s-33 czy t-58

Recommended Posts

właśnie się zaciera Belgian Pale Ale wg przepisu Dori

 

warzę 40 litrów czyli rozleję na 2 fermentory - jeden zadam aktywatorem Ardenów (W3522) a drugi chciałem zadać suchymi bo kusi mnie zrobienie tego samego piwa (które już znam, przetestowałem wcześniej) na dwóch rodzajach drożdży i przeprowadzenia wnikliwych badań komparatystycznych :) celem znalezienia odpowiedzi na pytanie którym w wielu miejscach Was zadręczałem: czy naprawdę płynne są lepsze?

 

miałem wybrane S-33 ale jak się tak zacząłem wczytywać to mi sie nie spodobała ich niska flokulacja a z kolei w opisie T-58 jest info że one dobrze flokulują - akurat i jedne i drugie mam w lodówce

 

no i tak się zastanawiam t-58 czy s-33, t-58 czy s-33, t58...? - jak myślicie? na których piwko wyjdzie lepsze? niestety na 3 fermentory nie podzielę bo nie mam 3 wolnego...

 

no chyba że wogóle zawrócicie mnie z tej "suchej" drogi bo może to szkoda piwa i roboty... tylko obawiam się że aktywator ardenów nie wystarczy na 40 litrów 13blg (na starter już nie mam czasu więc ta droga odpada)

 

sprawa w miarę pilna bo za parę godzin (jest niedziela, 10:44) będę zadawał drożdże

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do belgów dałbym chyba T-58, kojarzy mi się, że te są raczej polecane do belgów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro to BPA, osobiście fermentowałbym S-33 w wyższych temperaturach. Z pływającymi po fermentacji "kłaczkami" poradziłem sobie zawiązując pończochę na kraniku. Na tych drożdżach wyszło jedno z najklarowniejszych piw w dorobku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He, he i masz już, przemski dylemat. Jednak za wiki o s-33: "Drożdże te wytwarzają doskonałe profile smakowe i nadają się do produkcji szerokiego zakresu piw górnej fermentacji (np. do piw pszenicznych typu belgijskiego, piw Trappistów etc.)"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Dobra Porter. Niech będzie Twoje, może faktycznie T-58 za bardzo sypną posmakami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

za browamatorem o T-58:

Specjalne drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie.

Dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu w piwie - nawet do 11,5 % obj - czyni z drożdży Safbrew T-58 znakomity produkt do fermentacji np. piw świątecznych - mocnych, zawierających wiele różnorodnych składników (słody, cukier, soki, przyprawy).

 

rozumiem że w tym piwia raczej powinny być aromaty owocowo-kwiatowe niż przyprawowe (korzenne, pieprzowe)? - chyba polecę na tych S-33,

szkoda że kurka wodna nie mam pod ręką trzeciego fermentora, byłby materiał do porównań

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym spróbował na T-58, w niższych temperaturach nie są aż tak "pieprzne". U mnie wytworzyły dość dużo siarkowodoru. Myślę, że też w tym roku jeszcze na nich trochę poeksperementuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam jeszcze z godzinę na decyzję :)

 

burzliwą będę prowadził w pomieszczeniu około 18st (pewnie ze 20 st w fermentorze) a potem cicha w jakiś 14 st w garażu

 

czy na ten siarkowodór to można wrzucić coś miedzianego i będzie po problemie? - raz tylko miałem siarkowodór na stefanach (weizen) i początkowy myślałem że mam infekcję ale w sumie piwo jest OK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten siarkowodór to nie był problem, bo się sam ulotnił. Tak jak podczas fermentacji lagerów.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.