Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Chłodzenie PETami

Recommended Posts

Witam. Chłodzę piwo zamrożonymi butelkami w styropianowej skrzynce. Dowiedziałem się, że w butelce lub czymkolwiek mieszanina lodu i wody utrzymuje temperaturę 0oC dopóki lód całkowicie się nie rozpuści. Dopiero jak lód się całkowicie rozpuści rośnie temperatura wody. Od jakiegoś czasu zastanawiam co się stanie jak dodam ok. 20% soli. Wiem że dodając taką ilość soli do rozdrobnionego lodu to ta mieszanina szybko ochłodzi się do -15 oC. Co będzie jeśli ta ciecz całkiem się rozpuści i znowu się ją zamrozi? Pewnie zacznie zamarzać dopiero w -15oC. Co gdy taką zamrożoną butelka zacznie rozmarzać? Będzie utrzymywać temperaturę -15oC dopóki lód całkowicie się rozpuści tkj. jest w przypadku zamrożonej wody bez dodatku soli? To jest tak zwana mieszanina oziębiająca, można taką mieszaninę zrobić z różnych rzeczy http://www.chemia.so...iny_oziebiajace ale ja jestem ograniczony możliwością mojej zamrażarki, musi przecież dać radę zamrozić tą mieszaninę oziębiającą. To takie pytania retoryczne, ale jak myślicie dobrze rozumuję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, jak ma się mieszaninę fazy ciekłej i stałej to (zakładając dobre wymieszanie) to temperatura jest równa temperaturze topnienia (dla wody 0°C). Przy solance będzie to mniej, ale pamiętaj że może Ci się sól wytrącić więc nie szalej za bardzo z sypaniem soli. Takie roztwory akumulują zimno właśnie przez przejście z fazy ciekłej do stałej bo ta energia którą potrzeba na stopienie 1 grama lodu jest porównywalna z energią potrzebną do ogrzania 1 g wody o 80 stopni, więc używając solanki dużo na akumulacji ciepła nie zyskasz, ale za to będziesz miał większą różnicę temperatur i szybciej będzie chłodzić piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przygotowuję się na lato i wysokie temperatury :) i właśnie o to mi chodzi, żeby szybciej schłodzić piwo przy mniejszej ilości zamrożonych PETów. Ale czy temperatura zamarzania będzie proporcjonalna do ilości soli? Znaczy mówiąc tak teoretycznie powiedzmy dając 20% soli będzie zamarzać w -15°C, a dając 10% będzie zamarzać powiedzmy w -8°C? Oczywiście temperatury podaję tylko teoretyczne, bo nie mam pojęcia czy akurat takie będą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To teraz muszę się dowiedzieć jaka jest temperatura u mnie w zamrażarce i według tego wykresu będę wiedział ile dać soli. Wydaje mi się, że chyba w zamrażarce jest -18°C to żeby to zamarzło przy -15°C trzeba dać około 22% soli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To teraz muszę się dowiedzieć jaka jest temperatura u mnie w zamrażarce i według tego wykresu będę wiedział ile dać soli. Wydaje mi się, że chyba w zamrażarce jest -18°C to żeby to zamarzło przy -15°C trzeba dać około 22% soli.

 

jakby zrobić interpolacje między 0°C a 28,9% dla -21 to dla -15°C wychodzi 21% soli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.