Raczek 29 Posted April 12, 2012 W środę planuję uwarzyć warkę z wiki na Belgian Blond ale 17BLG/20l oto zasyp: pilzeński 4kg carapils 0,3kg cararoma 0,1kg biscuit 0,1kg cukier 0,45kg Coś mały zasyp jak na 17 BLG czy mi się wydaję ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Porter 67 Posted April 12, 2012 Licząc tak na szybko. Beersmith podaje, że chcąc uzyskać 20l piwa 17°Blg, przy wydajności 75%, zasyp powinien wyglądać następująco: pilzneński 4,77 carapils 0,36 biscuit 0,12 caraaroma 0,12 cukier 0,54 Przy takim zasypie będzie jednak za ciemny, żeby zmieścić się w stylu. Dałbym 5kg pilzneńskiego, caraaromy 0,1kg lub zrezygnowałbym z niej w ogóle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted April 12, 2012 Wrzuciłem do beersmitha i wyszło 14,8 blg i barwa 14,2 EBC wg bjcp to jest poza przedziałami, ale tak naprawdę to są blondy o takich parametrach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 718 1 Items Posted April 12, 2012 Mi berertols wyliczył 16.5blg 9,3EBC Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted April 13, 2012 Mi berertols wyliczył 16.5blg 9,3EBC Wziąłeś zasyp Raczka, czy ten poprawiony przez Portera? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 718 1 Items Posted April 13, 2012 Raczka/mój Quote Share this post Link to post Share on other sites