Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

Belgian Blond Ale [pomoc w recepturze]

Recommended Posts

W środę planuję uwarzyć warkę z wiki na Belgian Blond ale 17BLG/20l

 

oto zasyp:

 

pilzeński 4kg

carapils 0,3kg

cararoma 0,1kg

biscuit 0,1kg

cukier 0,45kg

 

Coś mały zasyp jak na 17 BLG czy mi się wydaję ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licząc tak na szybko. Beersmith podaje, że chcąc uzyskać 20l piwa 17°Blg, przy wydajności 75%, zasyp powinien wyglądać następująco:

 

pilzneński 4,77

carapils 0,36

biscuit 0,12

caraaroma 0,12

cukier 0,54

 

Przy takim zasypie będzie jednak za ciemny, żeby zmieścić się w stylu. Dałbym 5kg pilzneńskiego, caraaromy 0,1kg lub zrezygnowałbym z niej w ogóle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem do beersmitha i wyszło 14,8 blg i barwa 14,2 EBC

wg bjcp to jest poza przedziałami, ale tak naprawdę to są blondy o takich parametrach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi berertols wyliczył 16.5blg 9,3EBC

Wziąłeś zasyp Raczka, czy ten poprawiony przez Portera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.