Skocz do zawartości

[piwolog] Postřižinské Bogan, Czechy


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

dsc_7891.jpg?w=640&h=960

Postřižinské BoganCzeski pilsner
Ekstrakt 12Blg (prawdopodobnie), alkohol 5.5%
Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel

Pierwszy raz piwa Postřižinskiego miałem przyjemność próbować w Harrahov zeszłego lata. Zrobiło na mnie duże wrażenie. Wypite w tradycyjnej czeskiej knajpie, w ciepły słoneczny dzień, po dłuższym spacerze, smakowało wyśmienicie. Dlatego też bez wahania sięgnąłem po nie, gdy tylko ujrzałem je na sklepowej półce.

Wygląd: Ciemnozłote, krystaliczne. Piana w kolorze złamanej bieli, gęsta, obfita, utrzymująca się do końca i pięknie oblepiająca szkło. Wzorowa.
Aromat: chmielowy o zabarwieniu trawiastym, lekko ziemistym. W tle przyjemna zbożowa słodowość. Do tego dość wyraźna metaliczność.
Wysycenie: średnio-wysokie, przyjemne.
Smak: stosunkowo słodki, złamany lekką kwaskowatością, podbitą jeszcze przez spore wysycenie. Całość zamyka przyjemna, szlachetna goryczka na poziomie średnio-wysokim. Kompozycja bardzo udana.
Odczucie w ustach: pełne i nawet lekko kremowe. Spore wysycenie i goryczka sprawiają jednak, że nie jest zaklejające.
Wrażenie ogólne: Postřižinské Bogan to całkiem przyzwoity pilsner. Piwo nieskomplikowane, ale smaczne i orzeźwiające. Taki powszedni trunek po prostu. Kolor, piana i kompozycja bez zastrzeżeń. Jedyne co mi przeszkadza, to nuta metaliczna i za to obniżam nieco ocenę.
Ocena: 6/10


805 805 805 805 805 805 805 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.