coder 397 Posted April 10, 2012 Aromat: nikły, lekko malinowy, lekko wymiotny Piana: niska, rzadka, nietrwała Barwa: jasno miedziana, lekko mętne Smak: słodkawy, lekko kwaśny, z przyjemnym posmakiem malinowym, grzeczny, gładki i przyjemny Goryczka: niska, prawie niewyczuwalna Odczucie w ustach: gładkie, dość pełne Ogólne wrażenie: przyjemne piwo owocowe, dla miłośników gatunku, maliny ładnie wyczuwalne, przyjemne wrażenie słodyczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted April 10, 2012 "Wymiotny aromat" i "przyjemne piwo owocowe"?! OMG, czas umierać... http://www.youtube.com/watch?v=35TbGjt-weA 1 anteks reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted April 10, 2012 Może po Kursie Sędziowskim tak jest Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted April 10, 2012 Dokładnie to aromat kwasu masłowego: http://www.cara-online.com/yeastbytes/documents/butyric.pdf Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted April 10, 2012 Co prawda nie kończyłem Kursu Sędziowskiego ale kwas masłowy kojarzę z maślanym, zjełczałym Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted April 10, 2012 "Wymiotny aromat" i "przyjemne piwo owocowe"?! OMG, czas umierać... A jak piwo ma lekką nutę siarkową, typową dla frankońskich lagerów, to jest OK? A jak nazwiemy ją "nutą zepsutego jajka" to nie jest OK? Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted April 10, 2012 Co prawda nie kończyłem Kursu Sędziowskiego ale kwas masłowy kojarzę z maślanym, zjełczałym A szkoda, na kursie mógłbyś w praktyce nauczyć się rozróżniać maślany zapach diacetylu od wymiotnego zapachu kwasu masłowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 724 1 Items Posted April 10, 2012 (edited) Aż takie szczegóły mnie nie interesują, ale w wolnej chwili poczytam o różnicach w broszurce Piwoznawcy Edited April 10, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 10, 2012 A szkoda, na kursie mógłbyś w praktyce nauczyć się rozróżniać maślany zapach diacetylu od wymiotnego zapachu kwasu masłowego. Myślę że określenie Anteksa nie jest niepoprawne, może nieprecyzyjne, bo w wyższych stężeniach /takich w piwie możemy nie osiągnąć/ moim zdaniem właśnie zjełczały przypomina. Swoją drogą określenie "aromat wymiotny" dla laika może być kontrowersyjne, a sędzia jaki by nie był powinien opis i ocenę rozszerzyć na tyle żeby była czytelna dla laików właśnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted April 10, 2012 To jest rzadka wada piwa, spotkałem ją może 3-4 razy w życiu, ale faktycznie za każdym razem wywołuje niepotrzebne kontrowersje. Będę pisał aromat kwasu masłowego i kto chce niech rozumie co chce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted April 12, 2012 a tak na marginesie - skąd kwas mlekowy w piwie? (oczywiście, pomijając zakażenia) Quote Share this post Link to post Share on other sites