Jump to content
Sign in to follow this  
Mero

Dogfish Head 90 minute IPA

Recommended Posts

Witam,

 

Znalazłem taki przepis:

 

Dogfish Head 90 Minute IPA

 

A ProMash Recipe Report

 

Recipe Specifics

----------------

 

Batch Size (Gal): 5.00 Wort Size (Gal): 5.00

Total Grain (Lbs): 18.16

Anticipated OG: 1.088 Plato: 21.21

Anticipated SRM: 10.4

Anticipated IBU: 100.6

Brewhouse Efficiency: 65 %

Wort Boil Time: 105 Minutes

 

Pre-Boil Amounts

----------------

 

Evaporation Rate: 1.00 Gallons Per Hour

Pre-Boil Wort Size: 6.75 Gal

Pre-Boil Gravity: 1.065 SG 16.02 Plato

Grain/Extract/Sugar

 

% Amount Name Origin Potential SRM

-----------------------------------------------------------------------------

90.9 16.50 lbs. Pilsener Germany 1.038 2

9.1 1.66 lbs. Amber Malt Great Britain 1.032 35

 

Potential represented as SG per pound per gallon.

Hops

 

Amount Name Form Alpha IBU Boil Time

-----------------------------------------------------------------------------

2.00 oz. Amarillo Gold Whole 8.00 50.3 90 min.

0.62 oz. Simcoe Whole 13.00 25.3 90 min.

0.53 oz. Warrior Whole 15.00 25.0 90 min.

1.00 oz. Amarillo Gold Whole 8.00 0.0 Dry Hop

0.50 oz. Simcoe Whole 13.00 0.0 Dry Hop

0.50 oz. Warrior Whole 15.00 0.0 Dry Hop

Extras

 

Amount Name Type Time

--------------------------------------------------------------------------

1.00 Tsp Irish Moss Fining 15 Min.(boil)

Yeast

-----

 

WYeast 1099 Whitbread Ale

Mash Schedule

-------------

 

Mash Type: Multi Step

 

Grain Lbs: 18.16

Water Qts: 22.70 - Before Additional Infusions

Water Gal: 5.68 - Before Additional Infusions

 

Qts Water Per Lbs Grain: 1.25 - Before Additional Infusions

 

Acid Rest Temp : 0 Time: 0

Protein Rest Temp : 122 Time: 20

Intermediate Rest Temp : 0 Time: 0

Saccharification Rest Temp : 149 Time: 60

Mash-out Rest Temp : 170 Time: 10

Sparge Temp : 0 Time: 0

Total Mash Volume Gal: 7.13 - Dough-In Infusion Only

 

Step by Step

Mash in at 122 *F (50 °C), then raise the temp. to 149 *F (65 °C) until conversion is complete. Mash out to 170 *F (77 °C). Boil the wort for 105 minutes. Starting with 90 minutes left in the boil, begin slowly and evenly adding hops to the kettle. (This works out to a little over .25 oz. of hops every 7.5 minutes.) Start fermentation at 71 *F (22 °C) and let raise to 74 *F (23 °C). Dry hop in secondary at 71 *F for 3-5 days, then cool to 32 *F (0 °C).

 

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, wskazówki. Mam parę wątpliwości:

1) Czy dobrze rozumiem, że mam wrzucić słód do wody o temp. 50 °C i od razu zacząć podgrzewać do 65 °C?

2) Jakim chmielem zastąpilibyście Amarillo? (Cascade, Centennial?)

3) Niejasna jest dla mnie sprawa dodawania chmielu. Przewidziane są ponad 3 uncje chmielu, jeśli będę dodawać po 0,25 uncji co 7,5 minuty to zajmie to 90 minut.

4) Jakich drożdży użyć? Nie mam dostępu do tych z przepisu. Może Safale US-05? Czy 1 saszetka wystarczy?

5) Nie wiem też co zrobić z tym chmieleniem na zimno. Po przelaniu na cichą fermentację, dodać chmiel, zostawić na 3-5 dni w temp. 22°C i przenieść do 0°C na np. 10 dni?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z suchych drożdży najbliższe będą S-04.

 

Zasyp do 50°C, 20' przerwy, podgrzanie do 65°C, 60' przerwy, mashout.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

2) Jakim chmielem zastąpilibyście Amarillo? (Cascade, Centennial?)

Amarillo ciezko zastapic, niestety ciezko go rowniez obecnie dostac :/

Liste zamiennikow znajdziesz TUTAJ

 

3) Niejasna jest dla mnie sprawa dodawania chmielu. Przewidziane są ponad 3 uncje chmielu, jeśli będę dodawać po 0,25 uncji co 7,5 minuty to zajmie to 90 minut.

90" IPA jest piwem ciagle chmielonym. Tak wiec chmiel jest dodawany co minute.

 

4) Jakich drożdży użyć? Nie mam dostępu do tych z przepisu. Może Safale US-05? Czy 1 saszetka wystarczy?

Ja bym uzyl US-05. Ilosc przelicz w jakims kalkulatorze, np. TUTAJ

 

5) Nie wiem też co zrobić z tym chmieleniem na zimno. Po przelaniu na cichą fermentację, dodać chmiel, zostawić na 3-5 dni w temp. 22°C i przenieść do 0°C na np. 10 dni?

Jesli zostawisz przez tydzien, 10 dni w temp. ~20C bez przenoszenia w nizsza tez nic sie nie stanie.

Edited by JakubS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Sądzicie, że przerwa białkowa jest konieczna dla tego piwa? Czytałem już różne opinie na temat tej przerwy: może pogorszyć pianę i smak piwa, ale też wpływa pozytywnie na fermentowalność. Ktoś też napisał, że Amerykanie standardowo dodają 20 minutową przerwę białkową, gdy w zasypie znajduje się słód europejski. Inni uważają, że dzisiejsze słody są na tyle modyfikowane, że przerwa białkowa jest zbędna. Jako mało doświadczony piwowar nigdy tej przerwy nie robiłem, a nie chciałbym eksperymentować właśnie na tym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli ci sie nie spieszy to w przyszly czwartek bede mial okazje sprobowac klona warzonego wg. ponizej zamieszczonej receptury i zdac relacje na ile bliskie to oryginalu.

 

7000.00 g Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 1 93.3 %

500.00 g Amber Malt (43.3 EBC) Grain 2 6.7 %

 

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 90.0 min Hop 3 7.4 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 90.0 min Hop 4 5.2 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 90.0 min Hop 5 3.4 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 80.0 min Hop 6 7.3 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 80.0 min Hop 7 5.2 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 80.0 min Hop 8 3.4 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 70.0 min Hop 9 7.2 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 70.0 min Hop 10 5.1 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 70.0 min Hop 11 3.3 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 60.0 min Hop 12 7.6 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 60.0 min Hop 13 4.9 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 60.0 min Hop 14 3.2 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 50.0 min Hop 15 6.6 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 50.0 min Hop 16 4.7 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 50.0 min Hop 17 3.0 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 40.0 min Hop 18 6.1 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 40.0 min Hop 19 4.3 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 40.0 min Hop 20 2.8 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 30.0 min Hop 21 5.3 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 30.0 min Hop 22 3.8 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 30.0 min Hop 23 2.4 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 20.0 min Hop 24 4.2 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 20.0 min Hop 25 3.0 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 20.0 min Hop 26 1.9 IBUs

10.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 10.0 min Hop 27 2.5 IBUs

4.00 g Warrior [15.00 %] - Boil 10.0 min Hop 28 1.8 IBUs

3.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 10.0 min Hop 29 1.2 IBUs

 

Calosc byla warzona na lenia w 67C przez 60"

Edited by JakubS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie dotarlem do domu ze spotkania. W zestawie 20 probowanych piw podobno znajdowal sie rowniez klon 90 minutes IPA.

Niestety zadne z nich nie bylo nawet blisko oryginalu :( Generalnie wieczor nalezal do stoutow ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jest już w trakcie fermentacji burzliwej. Nigdy jednak nie przeprowadzałem fermentacji cichej w tak niskiej temperaturze (wg przepisu 0°C). Czy może to wpłynąć negatywnie na kondycję drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś właśnie zabutelkowałem swojego klona 90 minute IPA. Robiłem na drożdżach US-05 a zamiast Amarillo dałem Centenniela. Co do fermentacji to pierwsze 2 tyg w 18 potem 2 tyg w 22 a po nagazowaniu zamierzam wrzucić buteleczki do 0 C właśnie, o efektach pewnie nie wcześniej jak za 3 tyg będę mógł mówić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emcede, ile dni chmieliłeś na zimno?

 

Pytam, ponieważ nie bardzo rozumiem to zdanie:

 

"Dry hop in secondary at 71 *F for 3-5 days, then cool to 32 *F (0 °C)."

 

Dla mnie nie jest jasne czy mam chmielić podczas cichej przez 3-5 dni w temp. 71 *F, a następnie obniżyć do 32 *F do zakończenia cichej czy też prowadzić całą cichą fermentację w temp. 71 *F (w tym chmielić tylko przez 3-5 dni) i po jej zakończeniu obniżyć temperaturę do w temp. 32 *F.

 

Użyłeś słodu amber czy jakiegoś odpowiednika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały chmiel przeznaczony na zimno podzieliłem na dwie porcje. Na zimno chmieliłem 2 tyg. na początku jedna porcja po tygodniu kolejna. Po nagazowaniu siedzi w lodówce w 5 C. A słodu użyłem caraamber no niby jakim cudem wytrzasnąć Thomas Faucet czy jakoś tak:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.