Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

Koźlak

Recommended Posts

Dzisiaj stworzyłem dziewiczą warkę w BS2 na koźkala warka objętości ok 20l.

 

Oto zasyp oraz program warzenia (prośba o korektę gdyż raczkuję w programie dopiero):

 

- słód Wiedeński 4,2kg

- słód monachijski 2,3kg

- Crystal Malt 1,3kg

- carawheat 0,8kg

- caraamber 0,3kg

- carared 0,2kg

 

drożdże: Nothingam yeast

 

chmiele: 60 minut gotowania

 

- marynka 24g /60 minut

- lubelski 30g / 10minut

 

Zacieranie:

 

63 -10minut

72 - 40 minut

76 - 10 minut filtracja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toż to mocarz będzie. Przy 20l uzyskalibyśmy gęstość z przedziału 25-28°Blg w zależności od wysładzania i czasu gotowania.

Po za tym:

- Nothingamy mogą nie dać rady dofermentować tak gęstej brzeczki,

- piwo będzie będzie bardzo słodkie ( naszym zdaniem zły schemat zacierania )

- więcej chmielu dla goryczki i 0 (zero) dla aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jaki to ma być kożlak?

 

Traditional Bock

 

Zakładane BLG wyszło zaskakująco niskie BS2 policzył 17Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Traditional Bock

 

Zakładane BLG wyszło zaskakująco niskie BS2 policzył 17Plato

Mój miał 16°Blg i wyszedł zaskakująco dobry, może dlatego, że nie gustuję w mocnych piwach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje oko z tego zasypu powinno wyjść minimum 24-26 blg / 20l.

Na 16 blg wystarczy 6kg słodu.

Jeżeli zostawisz ten zasyp to będziesz miał 20l/16 blg + 20l cieniuszka 9-10 blg

Co do zacierania , 10' w 63 to za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Traditional Bock

 

Zakładane BLG wyszło zaskakująco niskie BS2 policzył 17Plato

 

Chyba źle wpisałeś swoją wydajność do BS2. Pamiętaj, że tam liczona jest wydajność po amerykańsku (ekstraktywność słodów).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przymierzam się właśnie do pierwszego piwa dolnej fermentacji. Wybór padł na kożlaka, konkretniej to traditional bock.

 

Wstępny zasyp:

4,50kg Monachijski II, Strzegom

2,00kg Pilzneński, Strzegom

0,50kg Melanoidynowy, Weyermann

0,25kg karmelowy 300, Strzegom

0,20kg Caramunich I, Weyermann

0,15kg Aroma, Castle Malting

0,10kg karmelowy 600, Strzegom

 

 

Zacieranie:

 

52°C - 15'

Podgrzać do 63°C, ok. 1/3 zacieru do drugiego gara, podgrzać do 72°C, po 10' zagotować i gotować przez 10'.

Zwrot dekoktu do głównego gara.

72°C - 40'

77°C - mash-out

 

 

Chmielenie, gotowanie przez 70':

60' - 30g Marynka; 7,5%; szyszka

15' - 25g Lubelski; 4%; szyszka

 

 

Drożdże - Saflager W-34/70

 

 

Ostatecznie planuję otrzymać 24l brzeczki 17°Blg

 

Nie wiem czy nie za dużo słodu melanoidynowego, może lepiej go zastąpić monachijskim i przedłużyć gotowanie do 90'?

Druga sprawa to czy jedna paczka drożdży wystarczy?

W jakiej temperaturze lepiej przeprowadzić fermentacje? Do wyboru mam dwie piwnice: w jednej mam ~13°C, w drugiej ~8-9°C. Dobrym pomysłem będzie potrzymanie przez 2-3dni w cieplejszej piwnicy do czasu startu fermentacji, następnie przeniesienie do chłodniejszej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zaczęty słoiczek ekstraktu, więc zrobię starter. Wg BS wystarczy ~1,2L na mieszadle. Mogę go postawić w temperaturze pokojowej, czy lepiej w 13°C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do dekokcji w powyższym przypadku, w momencie kiedy 1/3 zacieru idzie do drugiego gara, pozostałe 2/3 pozostaje w temperaturze 63c aż do zwrotu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Co do dekokcji w powyższym przypadku, w momencie kiedy 1/3 zacieru idzie do drugiego gara, pozostałe 2/3 pozostaje w temperaturze 63c aż do zwrotu? 

Generalnie zacier główny, czyli pozostałe 2/3 zostają w temp pierwotnej. Jeżeli nie napisano inaczej, oczywiście. Powyżej 63°C.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.