Jump to content
Sign in to follow this  
Atebo

Pierwszy brewkit Coopers Wheat Beer - Pytanie

Recommended Posts

Witam forumowiczów w moim pierwszym poscie.

 

Na początek ( drogi Piwowara) wybrałem:

-Coopers Wheat Beer

-drożdże z brewkitu

-słodzenie -Maltoza Mistr Sladek Znalec 1kg

Temp fermentacji 23 stopnie

Bulgotało 3 dni ostro później sporadycznie.

Blg po nastawieniu 9 Blg

5 dnia Blg wynosi 5

6 dnia mam także Blg 5

 

I tutaj mam pytanie: czy jesli 7 dnia Blg nie spadnie -rozlewać do butlek czy jeszcze zaczekać aż spddnie niżej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam forumowiczów w moim pierwszym poscie.

 

Na początek ( drogi Piwowara) wybrałem:

-Coopers Wheat Beer

-drożdże z brewkitu

-słodzenie -Maltoza Mistr Sladek Znalec 1kg

Temp fermentacji 23 stopnie

Bulgotało 3 dni ostro później sporadycznie.

Blg po nastawieniu 9 Blg

5 dnia Blg wynosi 5

6 dnia mam także Blg 5

 

I tutaj mam pytanie: czy jesli 7 dnia Blg nie spadnie -rozlewać do butlek czy jeszcze zaczekać aż spddnie niżej?

 

Blg 9 po nastawie? Jesteś pewień pomiarów? Podaj wielkość warki nastawnej (litry), bo trochę mało się wydaje, nawet bardzo mało. Jeśli to pierwsze Twoje to może napisz jak robiłeś i ile wody wlałeś. I jak mierzyłeś temperaturę. Brewkity ogólnie bardzo dobrze odfermentowują w dosyć dużym przedziale "wskazanych" temperatur. Mi pierwszy pilsener (tyle że robiony w w górnych temp.) z dodatkiem ekstraktu suchego zszedł z 12 do 3 i byłem bardzo zdziwiony,bo 1. raz robiłem na cukrze i zlazło do 1blg. Dziś mnie to już dziwi, ale Twoje pomiary trochę odbiegają od normy. Dobrze wymieszałeś nastaw przed podaniem drożdży? Ogólnie jak nie spada przez 3 dni, to już nie spadnie, może o 0.5. Możesz próbować zlać na cichą, ale nie sądzę żeby to jakoś znacznie pomogło. Na mieszanie fermentorem też już raczej za późno. Jaką masz teraz temperaturę? I czy temp. którą podałeś była stała czy początkowa?

Edited by mbanano

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam temperaturę stałą 23 stopnie i nastawy wyszło 23 litry. Na początkuodczyt był: taki a od 5-7 dnia czyli na tą chwile taki . Zestaw Brewkit mialem taki.

 

Ponawiam pytanie japodać na ratunek drozdzy czy cukier i do butelek? A jak do butelek to ile cukru na 1/2l najlepiej dawać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

23 litry to dość dużo, ja mam zamiar pszeniczne z ekstraktem płynnym (wes 1.7kg) nastawić na 20l i podejżewam że wyjdzie jakieś 12BLG. Proponuję już nic nie dodawać, możesz lekko poruszać fermentatorem(w sensie lekko zamieszać bez pakowania niczego do środka) i odczekać ze 2dni, miałem problemy z powolną fermentacją stouta i jakoś ruszyło mocniej, nie pamiętam dokładnie ale wtedy chyba po 3 dniach BLG ledwo spadło o 2 stopnie(sprawdzane po ustaniu bulgotania), obawiałem się że tempo będzie zbyt wolne albo całkowite odfermentowanie będzie marne, ostatecznie spadło z 11(z małym groszem) do 4BLG :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi tu nie pasuje:

 

Maltoza to taka jak na tej aukcji? http://allegro.pl/ma...2234703073.html

 

Zaciekawił mnie ten fragment: "Użycie 250g ekstraktu w proszku podnosi gęstość brzeczki o 1°Blg przy 20litrach nastawu" - czyli wychodzi na to, że użycie całej paczki (kilograma) podniesie gęstość całej warki o 4°Blg?

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś mi tu nie pasuje: Maltoza to taka jak na tej aukcji? http://allegro.pl/ma...2234703073.html Zaciekawił mnie ten fragment: "Użycie 250g ekstraktu w proszku podnosi gęstość brzeczki o 1°Blg przy 20litrach nastawu" - czyli wychodzi na to, że użycie całej paczki (kilograma) podniesie gęstość całej warki o 4°Blg?

1kg cukru dopełniony woda do 10litrów da 10°Blg, czyli przy 20litrach to by było 5°Blg.

Czyżby w tej maltozie było mniej cukru w cukrze? :/

A może to po prostu zaokrąglenia? Pewnie dziwnie by wyglądało gdyby napisał: "... podnosi gęstość brzeczki o 1,25°Blg przy 20litrach"

 

Edit: tu oczywiście zamiast litrów powinny być kg, ale przy wodzie nie ma to praktycznie znaczenia.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czemu MALTOZA??????????? Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy jest to mieszanka glukozy z ekstraktem, czy z maltodekstryną (sprzedawana jako tzw. "cukier piwowarski"). Mieszanka z maltodekstryną nie jest zalecana, ponieważ źle wpływa na pianę w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pokazałeś na fotkach to wyjściowe Blg miałeś 8,5 a końcowe 4. Jeśli masz oczywiście wyskalowany cukromierz - warto sprawdzić. Mi w jednej fiolce pokazuje prawidłowo,a w drugiej - niby takiej samej, przekłamuje o 1blg. Bardzo małe to blg początkowe, za to końcowe powiedziałbym "mieszczące się w normie". Przy ekstraktach (czyli bez dodatku cukru) 3blg to raczej poziom końcowy. Więc jak mogłeś przeczytać wcześniej - jeśli już masz coś robić to rusz lekko pojemnikiem, poczekaj 1-2 dni, zmierz znowu Blg i jak się nie zmieni to już nic nie da - do butelek. Innym sposobem jest pobranie próbki i zapodanie drożdży (takich piekarskich) i zobacz czy ruszy. Właśnie jestem po takiej próbie ze swoim piwkiem. Blg końcowe 3.5 (z 12) i drożdże nie mają już co jeść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie

 

Wydaję mi się że problemem jest to, że osoby sprzedające na Allegro celowo bądź nieświadomie wprowadzają w błąd, kolega który też chciał zacząć i zaczął w końcu , kupił na Allegro małe co nie co, ale tłumaczyliśmy mu potem 3 dni że po pierwsze nie wyjdzie mu zbyt dobre piwo jak zrobi nastawę 23 litry, a po drugie że wbrew temu co pisze sprzedający dodanie cukru to nie jest dobry pomysł .

 

Niestety nie zawsze należy się sugerować ceną, a na początek traktowanie Allegro jako poradnika też nie jest właściwe.

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem wiem człowiek uczy się na błędach a im więcej czyta i praktykuje tym więcej wie i więcej nowych pomysłów do głowy przychodzi.

 

Warke No1 rozlalem do butelek tak wygladala po zdjęciu dekla LinK . Na szafie pojawiło się troszke (granatów) . Postoją tydzień w ciepłym na szafie dam je później na 2 miesiące do piwnicy i jesli piwnica ocaleje to w czerwcu zdam raporcik jake wyszło moja warka No1.

 

W drugim fermentatorze od 2 dni bulgocze już Coopers Irish Stout + Coopers Malt Extraxt + Sabrew s-33 s-33 musiałem dać ponieważ uległy zniszczeniu Coopers-y. Blg na starcie ok 11.

 

Zabieram się za kadź z kega 50l aby uważyć coś prawie od początku. Mam w związku z tym klka pytań-zapodam je na sprzęcie. Dziękuję wszystkim za pomoc - pewnie nieraz jeszcze o nią poproszę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.