Skocz do zawartości

Sito a'la Braumeister


mrblaha

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może namiar na firmę, która produkuje tego typu sita ze stali kwasoodpornej? Chodzi o sitko do kadzi z kega 50l. Jak to mniej- więcej cenowo wygląda? Może lepiej zrobić samemu z sitaki kwasoodpornej? Jaką siatkę wtedy zastosować (rozmiar oczek itd)- a może lepsza jest blacha z nacięciami?

Edytowane przez mrblaha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś może namiar na firmę, która produkuje tego typu sita ze stali kwasoodpornej? Chodzi o sitko do kadzi z kega 50l. Jak to mniej- więcej cenowo wygląda? Może lepiej zrobić samemu z sitaki kwasoodpornej? Jaką siatkę wtedy zastosować (rozmiar oczek itd)- a może lepsza jest blacha z nacięciami?

 

na bbizie ktoś kiedyś sie chwalił firmą. Może coś dobierzesz z wykroju otworów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kol.mrblacha, w moim koszu zaciernym jest sito, o gradacji otworów 1mm i jest ok. Jednak na etapie wykonastwa owego kosza zabezpieczyłem się w ten sposób, że dodatkowo cały kosz ponacinałem na obwodzie tarczą 0,8mm co 20mm wysokości. Dodatkowo na zewnątrz mam ruchomy (regulowany) pas blachy służący do przysłaniania górnych szczelin w zależności od ilości słodu w koszu. Jest to, po to, aby można było stworzyć lustro brzeczki o pewnej wysokości nad słodem, przez co uzyskuję efektywniejszą penetrację młóta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki! W jaki sposób wlewasz brzeczkę na sito- przez deszczownię, jakieś ramię, czy po prostu kawałkiem rurki? Jak z wydajnością?

Mam teraz dylemat- czy iść w stronę Breumajstra i zrobić wyciągane sito bez wysładzania, czy raczej dostawić drugą kadź, a młóto wysładzać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka dostarczana jest do ŚRODKA młóta po przez 5 sond z otworami, które ułatwiają penetracje w/w, za pomocą pompy obiegowej pracującej impulsowo. Praca o takim charakterze pozwala na dostarczanie odpowiedniej ilości brzeczki. Ponieważ mam możliwość sterowania czasu pracy jak i czasu przerwy mogę w ten sposób dobrać odpowiednią jej ilość pasującej do różnych struktur młóta. Wysładzanie odbywa się bez wyjmowania kosza słodowego po prostu jest podnoszone nad lustro brzeczki. Do tego celu służą 3 takie same, jak dla zacierania, lecz wyżej przyspawane ( o zgrozo - z nie wytrawionymi spawami) trzpienie i zraszanie odbywa się w tym samym kotle. W jednym garze Robisz wszystko, no może nie tak do końca, bo wodę do wysładzania trzeba podgrzać osobno, ale i z tym można sobie poradzić dokładając na obwodzie kotła ''kawałek" płaszcza wodnego o pojemności powiedzmy 8-10 litrów. Jak będzie to dobrze od izolowane nie powinno być problemu z uzyskaniem temperatury. A skierowanie tej wody za pomocą pompy na młóto to już "pryszcz".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.