Jump to content
mrblaha

Sito a'la Braumeister

Recommended Posts

Ma ktoś może namiar na firmę, która produkuje tego typu sita ze stali kwasoodpornej? Chodzi o sitko do kadzi z kega 50l. Jak to mniej- więcej cenowo wygląda? Może lepiej zrobić samemu z sitaki kwasoodpornej? Jaką siatkę wtedy zastosować (rozmiar oczek itd)- a może lepsza jest blacha z nacięciami?

Edited by mrblaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ktoś może namiar na firmę, która produkuje tego typu sita ze stali kwasoodpornej? Chodzi o sitko do kadzi z kega 50l. Jak to mniej- więcej cenowo wygląda? Może lepiej zrobić samemu z sitaki kwasoodpornej? Jaką siatkę wtedy zastosować (rozmiar oczek itd)- a może lepsza jest blacha z nacięciami?

 

na bbizie ktoś kiedyś sie chwalił firmą. Może coś dobierzesz z wykroju otworów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ciągu ostatnich 2 tygodni ktoś zamawiał fałszywe dno z nacięciami. Koszt ok. 100 zł. Poszukaj wątków o filtratorach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chodzi mi o FD, tylko właśnie o sitko- muszę mieć możliwość wyjęcia młóta, bo wszystko chce robić w jednej kadzi. Jaki rozmiar oczek byłby najlepszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy (chyba Jejski zwłaszcza) twierdzili, że otwory są do bani. Tylko cięcia rządzą. Obstawiam, że na bazie takiej fałszywki, o jakiej wspominałem wyżej spokojnie wyspawasz kosz a'la braumeisterowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kol.mrblacha, w moim koszu zaciernym jest sito, o gradacji otworów 1mm i jest ok. Jednak na etapie wykonastwa owego kosza zabezpieczyłem się w ten sposób, że dodatkowo cały kosz ponacinałem na obwodzie tarczą 0,8mm co 20mm wysokości. Dodatkowo na zewnątrz mam ruchomy (regulowany) pas blachy służący do przysłaniania górnych szczelin w zależności od ilości słodu w koszu. Jest to, po to, aby można było stworzyć lustro brzeczki o pewnej wysokości nad słodem, przez co uzyskuję efektywniejszą penetrację młóta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest szansa na fotkę Twojego wynalazku? Ja dzisiaj poczytałem trochę o BIAB (ciągłe wysładzanie w worku) i nie wiem, czy na początek tak nie podejść do problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fotki są w tym dziale, ale nie pamiętam w którym z tematów. "kocioł zacierno- warzelny" czy jakoś tak. Jest drugi Dzień Świat a więc trochę czasu na szukanie Znajdziesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to, zrobiłem inne:jak widać nie jest to, szczyt techniczny, ale najważniejsze że działa!

post-2378-0-32651700-1333964256_thumb.jpg

post-2378-0-98445300-1333964323_thumb.jpg

post-2378-0-42266000-1333964328_thumb.jpg

post-2378-0-86181300-1333964332_thumb.jpg

post-2378-0-06414000-1333964339_thumb.jpg

Edited by maria-n

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdybym wiedział ile tych metali ciężkich przedostaje się do warki z trzech spawów, to może bym się zaczął obawiać. Po za tym - przy moich 62 latach.............

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki! W jaki sposób wlewasz brzeczkę na sito- przez deszczownię, jakieś ramię, czy po prostu kawałkiem rurki? Jak z wydajnością?

Mam teraz dylemat- czy iść w stronę Breumajstra i zrobić wyciągane sito bez wysładzania, czy raczej dostawić drugą kadź, a młóto wysładzać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka dostarczana jest do ŚRODKA młóta po przez 5 sond z otworami, które ułatwiają penetracje w/w, za pomocą pompy obiegowej pracującej impulsowo. Praca o takim charakterze pozwala na dostarczanie odpowiedniej ilości brzeczki. Ponieważ mam możliwość sterowania czasu pracy jak i czasu przerwy mogę w ten sposób dobrać odpowiednią jej ilość pasującej do różnych struktur młóta. Wysładzanie odbywa się bez wyjmowania kosza słodowego po prostu jest podnoszone nad lustro brzeczki. Do tego celu służą 3 takie same, jak dla zacierania, lecz wyżej przyspawane ( o zgrozo - z nie wytrawionymi spawami) trzpienie i zraszanie odbywa się w tym samym kotle. W jednym garze Robisz wszystko, no może nie tak do końca, bo wodę do wysładzania trzeba podgrzać osobno, ale i z tym można sobie poradzić dokładając na obwodzie kotła ''kawałek" płaszcza wodnego o pojemności powiedzmy 8-10 litrów. Jak będzie to dobrze od izolowane nie powinno być problemu z uzyskaniem temperatury. A skierowanie tej wody za pomocą pompy na młóto to już "pryszcz".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobisz tak, jak to sobie Wymyśliłeś. Prosiłeś o opis, to napisałem, każda koncepcja będzie dobra, jeśli spełni Twoje oczekiwania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.