Jump to content
Faszysta Rasista Homofob

Maksymalna temperatura zadania drożdży

Recommended Posts

Wczoraj wieczorem dodałem drożdże do brzeczki o temperaturze 32C. Zepsuł mi się termometr i myślałem, że jest 25C, dopiero po dodaniu drożdży brzeczka wydała mi się za ciepła.

Gęstwa London Ale III była świeża, zresztą drożdże zaczęły już się ruszać po wyjęciu z lodówki i dodaniu brzeczki do słoika, ale mimo to do teraz fermentacja jeszcze nie ruszyła. Czy temperatura mogła zaszkodzić? W końcu te 32C to nie aż tak dużo, a rekomendowana jest temperatura do 30C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do 40°C nic im nie będzie, wyżej nie próbowałem.

 

Do 40 o kurcze, z jakim piwem miałeś tą przygodę, jak piwo smakowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do pierwszego mojego piwa (brewkit) tak zadałem - smakowało mi ;). Ale te drożdże ruszyły dopiero po kilku godzinach, temperatura była wtedy o wiele niższa. Później nieraz jeszcze zadawałem pomiędzy 30°C a 35°C, ale podobnie jak w tym brewkicie - zanim ruszyły to temperatura spadła. Myślę, że lepiej tak zadać i schłodzić, niż zadać np. w 25°C i całą fermentację w tej temperaturze prowadzić. Oczywiście, w przypadku lagerów na coś takiego bym się nie zdecydował, lepiej poczekać do rana. Raz zrobiłem tzw. ciepły start w marcowym i tego żałowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jake, nie przejmuj się, ja zawsze dodaje drożdży w ok. 30°C. 30°C to normalna temperatura rehydrazacji drożdży, więc im to wcale nie zaszkodzi, a po kilku godzinach i tak opadnie do temperatury pomieszczenia w którym fermentujesz. Jedynym niebezpieczeństwem jest to że jeżeli używasz rurki fermentacyjnej w kształcie "S" to zmieniająca temperatura w fermentorze zassie ci wodę z rurki do środka. Z rurką 3-częściową nie będziesz miał tego problemu. Dlatego w rurce fermentacyjnej zamiast wody używam StarSanu który w brzeczce zamieni się w pożywienie dla drożdży, niektórzy używają wódki która jest sterylna ale nie zepsuje ci brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raz zadałem w 31st.Miałem stracha,schłodziłem i ruszyły pięknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do 40°C nic im nie będzie, wyżej nie próbowałem.

 

No pocieszyło mnie to wielce, bo wlasnie bezmyślnie zaszczepilem brzeczke 35°C uwodnionymi Mauribrew Weiss..

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robił ktoś starter w tak wysokiej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to znaczy wysokiej temperaturze? Standardowo robi się/powinno się robić startery w temperaturze 28-30C, bo to optymalna temperatura wzrostu dla drożdży. Oczywiście taka temperatura nie nadaje się do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wysokiej...chodziło mi o taka jaka teraz panuje czyli ok 35...no w pomieszczeniu powiedzmy ok 30 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to znaczy wysokiej temperaturze? Standardowo robi się/powinno się robić startery w temperaturze 28-30C, bo to optymalna temperatura wzrostu dla drożdży. Oczywiście taka temperatura nie nadaje się do fermentacji.

dzięki za szybka odpowiedź. widzę że moje obawy są nie uzasadnione ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dwa dni temu dodałem do pszeniczniaka drożdze safbref WB-06 w 27stopniach i przez dwa dni fermentowało w 29stopnich. Dopiero dziś przeniosłem do garażu w 25 st. Jakie mogą być konsekwencje tak wysokiej temp fermentacji? Czy ktoś fermentował w takiej temp? Pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się trochę wystraszyłem, bo piwo mi pachniało i smakowało na kwaśno na początku fermentacji (w drugiej dobie) a do tego było strasznie musujące: na powierzchni wyglądało jak szampan... teraz zarówno zapach, jak i musowanie zdaje sie uspokajać, ale dalej mam stresa.. nie miałem jeszcze nic takiego do tej pory.. Ale ta warka już od razu dostała przydomek "chaos"..

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpuszczalnik, guma balonowa.

Piwo wyszło całkiem dobre, nie ma zadnych niechcianych posmaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpuszczalnik, guma balonowa.

Piwo wyszło całkiem dobre, nie ma zadnych niechcianych posmaków.

 

Uspokoiłeś mnie. Mój pszeniczniak wystartował parę godzin temu, a temperatura jego to 29 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uspokoiłeś mnie. Mój pszeniczniak wystartował parę godzin temu, a temperatura jego to 29 stopni

 

To, że ktoś przebiegał na czerwonym świetle przez ruchliwą ulicę i miał na tyle szczęścia, że nic mu się nie stało, nie znaczy, że należy brać z niego przykład.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uspokoiłeś mnie. Mój pszeniczniak wystartował parę godzin temu, a temperatura jego to 29 stopni

 

To, że ktoś przebiegał na czerwonym świetle przez ruchliwą ulicę i miał na tyle szczęścia, że nic mu się nie stało, nie znaczy, że należy brać z niego przykład.

 

Nie dramatyzuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

włąsnie dodałęm us s5 do 31 stopniwej brzeczki pale ale z brewkitu...i odlozylem di piwnicy temp.19 stopni, co z tego bedzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
włąsnie dodałęm us s5 do 31 stopniwej brzeczki pale ale z brewkitu...i odlozylem di piwnicy temp.19 stopni, co z tego bedzie?

:facepalm:

proponuję następnym razem najpierw pytać (a najlepiej czytać), a potem coś robić :fool:

 

EDIT

żeby nie było, że nie w temacie to wg mnie wyjdzie piwo z dodatkiem rozpuszczalnika :P

Edited by �Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

co z tego bedzie?

 

Piwo :) Chyba że pytasz o coś innego, np. jakie aromaty będą czy coś w ten deseń? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

czytal

 

 

włąsnie dodałęm us s5 do 31 stopniwej brzeczki pale ale z brewkitu...i odlozylem di piwnicy temp.19 stopni, co z tego bedzie?

:facepalm:

proponuję następnym razem najpierw pytać (a najlepiej czytać), a potem coś robić :fool:

 

EDIT

żeby nie było, że nie w temacie to wg mnie wyjdzie piwo z dodatkiem rozpuszczalnika :P

 

czytalem pytalem ale i tak sie zamieszalem..


 

co z tego bedzie?

 

Piwo :) Chyba że pytasz o coś innego, np. jakie aromaty będą czy coś w ten deseń? 

 

lipa bedzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.