Skocz do zawartości

Pasteryzowana rezerwa


karczmarz

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem dziś starter do bocka z S-23. Użyłem rezerwy, z przedostatniej warki (miesiąc temu ją warzyłem). Słoik z rezerwą był przechowywany w temp ~5 st. Słoik oczywiście "trzymał" (wlałem wrzącą brzeczkę) jednak przed dodaniem drożdży powąchałem brzeczkę i trochę jakby pszenicznym pachniała, nie był to intensywny zapach, jednak trochę mnie zdziwił. Rezerwa była po stoucie, więc spodziewałem się palonego zapachu. W dodatku na ściankach słoika był lekki osad jakby właśnie drożdżowy (również osad był na dnie, ale to naturalne). Starter fajnie zaczął pracować już po godzinie i teraz pytanie: w sobotę chcę warzyć, jeśli rezerwa była zakażona, to sądzicie, że infekcja na tyle się rozwinie, by ją wyczuć?

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś fajna piana już się pojawiła i starter intensywnie pracuje :) Czuję tylko silny zapach drożdży, zatem chyba wszystko ok, dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.