Jump to content
Sign in to follow this  
Usiu

Gotowanie brzeczki

Recommended Posts

Szybkie pytanko:

Czy jeśli gotowanie brzeczki zacznę koło 20:30 czyli jakieś 4h po zacieraniu to będzie to miało jakiś wpływ na piwo? Muszę za 40 minut wyjść i nie dam rady w tym momencie godziny gotować brzeczki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz tak zrobić. Istnieje pewne ryzyko, że coś tam się wkradnie i przez 4 godziny narobi jakichś szkód, ale to ryzyko jest małe. Jednym się udaje (np. mnie), innym nie do końca (np. Wiktorowi).

 

O enzymy się nie martw, b-amylazy tam już nie ma, więc brzeczka bardziej fermentowalna nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no szkód (infekcji?) chyba nie będzie skoro później wszystko będzie się gotować? Co się u Wiktora stało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego mówię, że ryzyko szkód jest małe. Ale jest. Infekcja się nie rozwinie, ale w sprzyjających (dla mikrobów) warunkach parę godzin może wystarczyć, żeby wpłynęło to na smak. Brzeczka po filtracji ma może 65°C, to nie jest tak dużo. Dla pewności możesz ją chociaż zapasteryzować (podgrzać do 74°C i potrzymać przez kilka-kilkanaście minut).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla pewności możesz ją chociaż zapasteryzować (podgrzać do 74°C i potrzymać przez kilka-kilkanaście minut).

 

Tak też zrobiłem, dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O enzymy się nie martw, b-amylazy tam już nie ma, więc brzeczka bardziej fermentowalna nie będzie.

Mash out nie jest po to żeby nie zdezaktywować b-amylazy, która może przerobić skrobię wypłukaną podczas wysładzania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

B-amylaza dezaktywuje się już w 70°C praktycznie natychmiast. A-amylaza dopiero w ~80°C. Ale a-amylaza cukrów fermentowalnych produkuje ilość śladową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.