Jump to content
Sign in to follow this  
ccycekk

Białystok - gdzie kupić?, Glukoza krystaliczna ?

Recommended Posts

Zanim napiałem ten post - kilka dni szukałem i pytałem znajomych gdzie kupić ekstrakty do piwa w Białymstoku - Niestety nikt nie wie i ja nigdzie nie znalazłem.

Kolejnym dylematem - może dla tego, że opinie sa podzielone - zamiast cukru dodać glukoze krystaliczną. Pierwsza brzeczkę rozlałem już do butelek - Dodałem cukru jak w przepisie - z tego co czytam nie był to dobry pomysł. co sądzicie o glukozie krystalicznej???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie wyczytałeś że to zły pomysł?

Z doświadczenia wiem że jest OK (Co prawda nie jestem certyfikowany i mogę sie mylić)

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Białym nie znajdziesz ekstraktów a glukozę możesz znaleźć w Piotrze i Pawle w cenie z kosmosu za małą ilość(po 100g opakowanie), wszędzie mają głównie fruktozę - jeśli idziesz po kosztach to zostań przy cukrze. Ja stosuję czasem mieszankę z HB, a po świętach mam zamiar pszeniczkę z puchy zrobić z mieszanką płynnego pszenicznego WESa i suchego jasnego(który poprostu leży w domu) :D Generalnie zakupy tylko w necie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,5 roku temu w Leroyu widziałem stoisko Biowinu, ale nie pamiętam co dokładnie tam było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukozę kupisz w każdym większym sklepie, np. z delecty. Jest również w aptekach, ale jeszcze droższa.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

W cenie zbójeckiej są te puchy na stoiskach Biowinu, trzeba dodać od razu. ;)

 

W Lerła Merlę w Warszawie widziałem różne Coopersy po 80zł.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

...dokładnie, cena ekstraktów na stanowiskach w "lerła merlę" (jeśli już się pojawią) jest abstrakcyjna, nawet zamówienie w necie oddzielnie każdej puszki i jej wysłanie osobnymi paczkami bywa tańsze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedzcie czy ktoś z was robił piwo z nachmielonych gotowych koncentratów i dodawał glukoze krystaliczną zamiast cukru?? Czy jest różnica w smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robię z mieszanki, ale kumpel najpierw robił z cukrem i przesiadł się na glukozę - twierdzi że jest "czystsze w smaku". Rozumiem że sprawa rozbija się głównie o koszta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej kumplowi się zdawało, cukier jest cukier, czy mono- czy bisacharyd. Teoria mówi, że monosacharyd nie wymaga uprzedniej interwencji inwertazy, ale praktyka nie potwierdza wpływu - przynajmniej w przypadku kitów i dodatku rzędu 50%...

 

Nie idźcie tą drogą. Jeżeli koszty grają tak dużą rolę w decyzjach, to raczej od razu przejdźcie na zacieranie z ziarna. Tam jest realna możliwość zaoszczędzenia konkretnych pieniędzy przy żadnym lub co najwyżej minimalnym wpływie na jakość piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przeszedłem z glukozy na cukier i wydaje się, że nie pogorszyło to smaku piw..

 

EDIT: źle zrozumiałem dyskusję, myślałem, że chodzi o surowiec do refermentacji

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

To że "raczej się zdawało" to jestem świadom, choć w/g mnie każdy powinien sam przetestować i kontynuować przygodę w/g tego co mu pasuje - kumpel czuje różnicę ... proszzzz - jego sprawa, mi np. dużo bardziej smakuje kit z ekstraktem i nie dam się namówić na cukier czy samą glukozę od bidy używam mieszanki, natomiast między samą glukozą a cukrem nie ma moim zdaniem gorszych czy lepszych smaków.

Ktoś tu na forum tłumaczył zasadniczą różnicę między glukozą a cukrem i nie dotyczyła ona smaku jak dobrze pamiętam a procesu fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zawsze można zrobić cukier inwertowany, lub mieszać glukozę z maltodekstryną. Co kto woli. Ja robiłbym na cukrze, c zy jako dodatek do puszki czy jako surowiec do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże nie przerabiają sacharozy, najpierw muszą ją rozłożyć na glukozę i fruktozę, do tego właśnie służy im enzym inwertaza. Ten sam proces można wykonać "na zewnątrz", inwertując sacharozę przy użyciu kwasu i wysokiej temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziben - A ty co? Jesteś akwizytorem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio znalazłem dobry punkt na glukozę i z czasem bedą ekstrakty (tak myslę bo gość dopytywał się co dodaje sie zamiast glukozy). W Białym znajduje się przy ul.Brzostowskiego 22 -"Omega" PH. Hurtownia dodatków piekarniczo - cukierniczych, cena chyba 6,70zł/kg.

Edited by zczc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.