Jump to content
gradagala

Browar Olszynowy

Recommended Posts

Browar Czwarte Piętro rozpoczął zapiski popełnionych warek.

 

Wyposażenie browaru

- gar 40 L

- fermentator do filtracji z kranikiem,

- fermentator do burzliwej z rurką,

- fermentator do cichej,

- chłodnica samodzielnego wykonania, dzięki poradom z forum,

- filtr z oplotem z rurki do wc samodzielnie wykonana,

- puste butelki od znajomych i rodziny,

- cała reszta tj. kapslownica, balingometr, termometr, i inne

 

Browar działa w mieszkaniu. Czwarte piętro (bez windy) + piwnica + garaż (ok. 2 km od miejsca warzenia).

Warunki lokalowe służyć będą raczej rozwijaniu tężyzny fizycznej, ale to się raczej przyda :-)

 

Zapiski rozpoczynam po uwarzeniu trzech warek. Kilka błędów popełnionych. A że zapiski porozrzucane po całym „browarze” postanowiłem dla własnej wygody jakoś to uporządkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza warka. #1

Testowa – nazwa robocza

 

Postanowiłem od razu zacząć od zacierania. Lubię gotować więc wydawało mi się że to będzie najlepsza forma ;-) Nie pomyliłem się.

 

Warka testowa. Podczas robienia zakupów pierwsze błędy. Kupiłem słód nieśrutowany. Postanowiłem użyć elektrycznego rozdrabniacza rozdrabniacza. Słód ześrutowałem na kaszę.

 

Składniki na pierwsze piwo

 

pilzneński 3-5 EBC 3 kg

monachijski jasny 12-17 EBC 1 kg

carapils 3-5 EBC 0,2 kg

drożdże seflager w-34/70

chmiel marynka 30 g

chmiel lubelski 30 g

 

Do 12 litrów wody - temperatura 60 stopni wsypałem słody. Zacieranie infuzyjne

54 stopnie - 15 minut

Dodałem 3 litry gorącej wody

63 stopnie - 35 minut

73 stopnie - 42 minuty

77 stopnie - 5 minut

negatywna próba jodowa

 

Wysładzanie. No i tu pojawiły się pierwsze problemy. Lub raczej nieuctwo ;-) Wysładzanie zakończyłem bardzo szybko. Do wysładzania użyłem tylko 4 litry wody (ok. 80st.).

Całość poszła z powrotem do gara i zaczęło się chmielenie.

 

30 minuta - 30g marynka

60 minuta - 30g lubelski

85 minuta - 30g lubelski

90 minuta – studzenie

 

I tu pojawiły się kolejne problemy związane z błędami popełnionymi wcześniej. Brzeczki po chmieleniu zostało dużo za mało (miało być ok 20 L). Po dolaniu wody udało się osiągnąć 16 L brzeczki z blg 11,5. Niestety chmiel był dodawany na 20 L warkę więc powstało piwko mocno nachmielone, ale przez to ciekawe w smaku. Żonie smakuje ;-)

 

Na tym etapie mojej przygody z warzeniem nie miałem jeszcze chłodnicy więc chłodzenie to … 7 godzin na balkonie i zasypywanie drożdży w temp. 27 st (miało być 20 st. ale nie wytrzymałem). Brzeczkę chłodziłem w fermentatorze.

 

Fermentacja burzliwa 3 tygodnie w temp. 12-14 stopni.

Fermentacji cichej nie robiłem.

Blg zeszło do 3.

Więc wychodzi mi że alkohol ok. 4,5%

 

Rozlane do butelek z niepełną łyżeczką glukozy do refermentacji. Tu kolejny błąd. Po rozlaniu skrzyneczki od razu powędrowały do garażu – ok. 6 stopni. Po tygodniu kontrolnie otwarłem jedną buteleczkę i okazało się że przez niską temp. piwko nie dało rady się nagazować. Całość poszła do pomieszczenia z 20 stopniami na ok. 5 dni, potem z powrotem do 6 stopni.

Dziś po 3 tygodniach po zabutelkowaniu mogę stwierdzić że piwo się ładnie nagazowało. Czuć dużą goryczkę ale jak pisałem to piwko testowe, mam nadzieję że nauka nie pójdzie w las. A z sokiem wiśniowym smakuje całkiem fajnie ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jasne pełne. Warka #2

 

Piwo wzorowane na recepturze http://www.piwo.org/...__fromsearch__1

 

Skład:

pilzneński 5 kg

drożdże w 34/70

chmiel Marynka 50 g

chmiel Lubelski 30g

 

Zacieranie dekokcyjne. Całość słodu wsypałem do temp. 40 st. Zostawiłem to na 4 godziny.

64 stopnie – 20 minut,

Dekokt ok 1/4 nastawu (nie miałem większego garnka, ale brałem bardzo gęsty) 72 stopnie 15 minut i dalej podgrzałem do wrzenia i trzymałem 20 minut..

Oddałem dekokt do reszty do 72 stopni i trzymałem 30 minut.

 

Przy wysładzaniu znowu źle wyliczyłem potrzebną wodę. Tak na moje oko zabrakło ok. 3-4 litrów.

Chmieliłem tak jak w przepisie:

5' Marynka

50' Lubelski

65' Koniec

 

Chłodzenie ok 12 godzin w fermentatorze na balkonie. Drożdże zadane przy temp. Ok 14 stopni. Poszła cała saszetka wsypana na górę brzeczki.

Wyszło 19 litrów 12 blg (znowu niższe blg ale to przez błędy przy wysładzaniu)

 

Burzliwa 10 dni – 12 stopni

Cicha 14 dni – 12 stopni.

Blg zeszło do 3. Alkohol 4,5%. Do refermentacji dodane ok 130 g. glukozy wymieszane w 1/2 l wody.

Butelki 5 dni temp. 22 stopnie.

Od tygodnia skrzyneczki stoją w 12 stopniach.

 

Wczoraj testowałem jedną buteleczkę. Jak dla mnie piwko wyszło świetne. Idealnie dobrana goryczka. Piwo nie do końca się wyklarowało ale wszystko przed nim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leager wiedeński. Warka #3

Za Brewtarget 12,9 blg, końcowe 3,3 blg, 5,1% alk., IBU 26,8, barwa 26,6

 

pilzneński 2 kg

wiedeński 2 kg

monachijski ciemny 1 kg

carared 0,2 kg

zakwaszający 0,1 kg

barwiący 50 gram

 

drożdże w 34/70 pierwsza gęstwa

 

zacieranie infuzyjne

62 stopnie – 40 minut

72 stopnie – 30 minut

77 stopni – 5 minut

negatywna próba jodowa

 

Wysładzanie chyba po raz pierwszy poprawne. Wysładzałem aż do 5 blg i dodatkowo zostawiłem sobie ok 5 l. rezerwy na wszelki wypadek

 

60 m. - chmiel Sybilla 30 g

30 m. - chmiel Lubelski 10 g

10 m. - chmiel Saaz 30 g

 

Chłodzenie po raz pierwszy chłodnicą. Chłodzę w fermentatorze, przelewając z gara na pieluchą tetrową. I widzę że dwa zwoje chłodnicy wystają ponad lustro brzeczki, więc będę musiał ją trochę poprawić. Jak dla mnie rewelacja 30 minut i całość schłodzona. A zużyta woda przeznaczona na mycie.

Wyszło 22 l. 12,5 blg. troszeczkę słabsza wydajność, ale to pewnie wina że bawię się sam w śrutowanie (rozdrabnianie) na rozdrabniaczu przypominającym duży młynek do kawy. Muszę brać na to poprawkę przy następnych warkach.

Ale ogólnie jestem zadowolony z tej warki. Pomimo stłuczonego termometru podczas warzenia. Dobrze że mam w rezerwie 3 szt. Chyba będę musiał sobie kupić rezerwowy balingometr ;-)

 

Warka po 10 dniach burzliwej zeszła do 3,5 blg. W tej chwili odpoczywa na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 - piwo w stylu Oktoberfest

15.04.2012

Brewtarget

Gęstość -BLG - 13,7

Goryczka - IBU - 25,1

Barwa - SRM - 16,7

Warka 22 L.

 

Składniki:

Słód Pilzneński Castle Malting 2,5 - 3,5 EBC - 2,55 kg

Słód Pilzneński Optima 3,5 EBC - 1,00 kg

Słód Monachijski Castle Malting 25 EBC - 1,00 kg

Słód Monachijski Jasny Castle Malting 15 EBC - 0,60 kg

Słód Carapils Weyermann 3-5 EBC - 0,30 kg

Słód Melanoidowy Castle Malting 80 EBC - 0,20 kg

 

Drożdże gęstwa (dzięki dla Pavulonka) Weeast 2308 Munich Lager

 

Chmiele

granulat Sybilla

granulat Saaz

mech irlandzki

 

Słody jak zwykle potraktowałem zwykłym rozdrabniaczem elektrycznym. Mieliłem do stanu pomiędzy grubą mąką a czymś co mogłoby przypominać ziarenka cukru.

 

Zacieranie infuzyjne

Całość słodów wsypana do 20 L. wody w temp. 68 st.C.

Zacieranie 30 minut w 63 st.C.

Zacieranie 40 minut w 73 st.C

Zacierania 5 minut w 78 st. C.

Próba jodowa negatywna

 

Wysładzałem ok. 40-50 minut. Ok. 25 litrów poszło do gara, dodatkowe 4-5 litrów cienkusza o gęstości 5 blg, zostało jako rezerwa.

 

Chmielenie

60 minuta 30 g. Sybilla

30 minuta 5 g. Sybilla

10 minuta 30 g. Saaz + łyżeczka mchu irlandzkiego.

 

Po chmieleniu całość przefiltrowana i przelana do fermentatora. Studzenie ok. 40 minut do 24 st.C. Dodałem starter drożdżowy przygotowany dzień wcześniej.

Dziś rano piwko w temp. 9 st.C ładnie pracuje.

To był ostatni lager w tym sezonie.

 

Jestem pozytywnie zaskoczony wydajnością. Zamiast 22 litrów - 13,7 blg, wyszło ok. 24,5 litra - 13,9 blg.

Nie obyło się bez strat. Balingometr stłuczony. Dobrze że był rezerwowy ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 - Piwo w stylu Kolsch

01.05.2012 r.

Planowane

Gęstość -BLG - 12,0

Goryczka - IBU - 21,3

Barwa - SRM - 8

Warka 20 L.

 

Składniki

Słód Pilzneński Optima 3,5 EBC - 3,450 kg

Słód Pale Ale Weyermann 7,5 EBC - 0,300 kg

Słód Pszeniczny Steinbach 3-5 EBC - 0,250 kg

Słód Orkiszowy Steinbach 6 EBC - 0,200 kg

 

Drożdże gęstwa Wyeast 2565 Kolsch

 

Chmiele

Marynka, Tettnanger

 

Zacieranie

Śruta wsypana do 16 l. wody temp. 45 st.C

52 st. C - 10 minut

64 st. C - 50 minut

72 st. C - 20 minut

78 st. C i negatywna próba jodowa

 

Filtrowanie + Wysładzanie

 

Chmielenie 60 minut

60 minut Marynka 16 gram

15 minut Tettnanger 20 gram

 

Po chmieleniu całość przefiltrowana i przelana do fermentatora. Studzenie ok. 50 minut do 20 st.C. Dodałem starter drożdżowy przygotowany dzień wcześniej.

 

Wyszło 20 l. 11,5 BLG

 

Podczas przygotowania startera po raz pierwszy korzystałem z mieszadła magnetycznego. Mieszadełko fajnie pracowało przez 12 godzin, starter wyszedł świetnie po 6 godzinach po zadaniu piwo wystartowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdjęcia mieszadła którym od niedawna przygotowuję startery.

Koszt przygotowania mieszadła ok. 30 zł.

Rdzeń do mieszadła magnetycznego który kupiłem tu nie sprawdził się. Element z klocków magnetycznych mojego syna pełni rolę mieszadła i jest ok.

post-4504-0-43632800-1336670337_thumb.jpg

post-4504-0-18472800-1336670338_thumb.jpg

post-4504-0-40062800-1336670339_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdjęcia mieszadła którym od niedawna przygotowuję startery.

Koszt przygotowania mieszadła ok. 30 zł.

Rdzeń do mieszadła magnetycznego który kupiłem tu nie sprawdził się. Element z klocków magnetycznych mojego syna pełni rolę mieszadła i jest ok.

post-4504-0-43632800-1336670337_thumb.jpg

post-4504-0-18472800-1336670338_thumb.jpg

post-4504-0-40062800-1336670339_thumb.jpg

 

Fajny pomysł z tymi klockami.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obudowę na mieszadło zaadaptowałeś z czegoś czy można je gdzieś nabyć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 rozlana do butelek - 20.05.2012r.. Fermentacja burzliwa 16 dni, cicha 3 dni.

Drożdże bardzo ładnie odfermentowały do 2,0 blg.

Do warki dodano 150 gram cukru rozpuszczonego w 0,4 l. wody.

Wyszło 38 butelek 0,5 l.

Poniżej etykieta do piwka. Tym razem bez kodu QR - jakoś nie było miejsca :)

post-4504-0-79205500-1337673877_thumb.jpg

Edited by gradagala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy pomocy kolegi, udało się zmontować mały śrutownik.

Czas pracy nad konstrukcją ok. 1 h.

Śrutownik jest w pełni zautomatyzowany, Ok. 5 kg słodów śrutuje sobie spacerowym tempem przez ok. 1,5 h.

post-4504-0-61205100-1337678088_thumb.jpg

post-4504-0-06379700-1337678117_thumb.jpg

post-4504-0-53510100-1337678142_thumb.jpg

post-4504-0-55035300-1337678165_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. Najzwyklejszy młynek żarnowy do kawy. Stał na półce u kolegi i się kurzył. Choć jego żona chyba miała inne zdanie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas rozpocząć sezon !!!

 

Podczas przerwy uwarzyły się 2 dodatkowe warki.

Zapisy szczegółowe warki #6 Pszeniczne - "uciekły". Jakaś niesamowita ta warka nie była więc może to i dobrze.

Warka #7 Pils. Odtworzona warka #2 tylko na górnych drożdżach US-05. Piwko wyszło całkiem całkiem. Z 46 butelek zostało 6 ;-)

 

Sezon rozpoczynam z nową kapslownicą Grifo. Greta niestety padła. Urywa szyjki. Prostowałem blaszki ale na długo to nie pomaga. Musiałbym ja rozebrać i wymienić blaszki ale stwierdziłem że są to półśrodki. Wytrzymała 6 warek + 2 cydry + 2 warki znajomego. Jednym słowem grety nie polecam.

 

 

Plany na sezon

Przekonuje się powoli do zbudowania małej skrzyni styropianowej. Ciężko zapanować nad temperaturą przy tak ograniczonych możliwościach jakie posiadam.

Jeżeli chodzi o samo warzenie to nie mam sprecyzowanych planów. Na pewno będzie to kilka lagerów bo takie mi najbardziej smakują, ale też postaram się powarzyć troszeczkę pod konkursy. Szacuję że ok. 10 warek do kwietnia pęknie. Zobaczymy...

 

W chwili obecnej nastawiony cydr. Wypestkowanych owoców wyszło 18 kg. Jabłka starte na miazgę. Przez tetrę wycisnąłem 15,5 l soku o początkowym blg 11,5. Aktualnie cydr potraktowany pirosiarczynem potasu, a starter na drożdżach Tokay się rozkręca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 8 Pils,

 

04.10.2012

 

Brewtarget

BLG - 12,0

IBU - 29,5

SRM - 9,6

 

SKŁADNIKI

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 4,000 kg

Słód Monachijski Steinbach 20-30 EBC - 0,500 kg

Słód Carapils Weyermann 5 EBC - 0,200 kg

Słód Zakwaszający Weyermann 6 EBC - 0,050 kg

Chmiel Marynka 9,0 % AA - 33 g

Chmiel Saaz 4,5 % AA - 10 g

Mech Irlandzki - 5 g

Drożdże Fermentis Saflager W-34/70

 

 

ZACIERANIE

Woda 16l - 60°C

10' - 55°C

40' - 63°C

20' - 73°C

05' - 78°C

 

WYSŁADZANIE

18l - 75°C

 

CHMIELENIE

70' - Marynka 20g

20' - Marynka 13g

15' - Mech Irlandzki 5g

10' - Saaz 10g

 

FILTRACJA

21,5 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

70' - 26 °C

 

FERMENTACJA

Starter 1l ekstrakt słodowy (1/3 saszetki Fermentis Saflager W-34/70)

4h - 25 °C

Aktualnie 10 - 12 °C

 

UWAGI

- ok. 1l odlane na starter na kolejne warzenie

- wydajność 72 %

- w balingometrze przesunęła się skala i początkowo wyszło 9 BLG ?! Po wyskalowaniu na wodzie odetchnąłem z ulgą.

Edited by gradagala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 9 English IPA,

 

08.10.2012

 

Brewtarget

BLG - 17,0

IBU - 39,7

SRM - 20,1

 

SKŁADNIKI

Słód Pale Ale Weyermann 4,5-8 EBC - 3,700 kg

Słód Monachijski Steinbach 20-30 EBC - 0,500 kg

Słód Carramber Weyermann 70 EBC - 0,200 kg

Słód Carared Weyermann 50 EBC - 0,200 kg

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 0,200 kg

Słód Pszeniczny Jasny Litovel 3-4 EBC - 0,200 kg

Słód Biscuit Castle Malting 50 EBC - 0,150 kg

Chmiel Goldings, East Kent 5,0 % AA - 60 g

Chmiel Fuggles 4,2 % AA - 20 g

Drożdże Gęstwa London Ale III

 

 

ZACIERANIE

Woda 12l

65' - 68->65°C

 

WYSŁADZANIE

15l - 75°C

 

CHMIELENIE

70' - Goldings, East Kent 40g

30' - Goldings, East Kent 20g

10' - Fuggles 20g

 

FILTRACJA

17,0 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

70' - 16 °C

 

FERMENTACJA

Starter 0,4l ekstrakt słodowy

 

UWAGI

- Gęstwa London Ale III w ilości ok. 20 ml z 04.2012 przetrzymywana w lodówce. Rozruszana w 400 ml rozmrożonej brzeczki - po 24 h stwierdziłem że zapach jest ok. Odlałem przefermentowana brzeczkę i dolałem 500 ml zielonego piwka z warki #8. Po 36 h 400 ml gęstwy poszło do brzeczki.

- pilzneński w zasypie to moja pomyłka. W dwóch takich samych workach miałem ześrutowany pszeniczny i pilzneński i zanim się zorientowałem .... Ale może piwko będzie przez to wyjątkowe. Takiego przekroju słodów to jeszcze nie miałem w zasypie. Słodowni też :)

- po raz pierwszy fermentował będę w wiaderku bez rurki. Dwa wiaderka zajęte przez cydr i pilsa, więc musiałem wyciągnąć nowe nieśmigane wiaderko i nie chciało mi się wstawiać rurki. Bez bulkania będzie ciężko....

- Przy śrutowaniu w słodzie Pale Ale Weyermanna znalazł się mały kamyczek i trochę konstrukcja śrutownika się zwichrowała. Całe szczęście magazyn części zamiennych był dobrze zaopatrzony. Żarna w młynku nawet nie zarysowane. Nie ma to jak PRL-owska konstrukcja :D. Ześrutowanie na wyższych obrotach wiertarki 4 kg słodu trwa ok. 30 minut.

- Piwo na cichej potraktuję jeszcze pigułą Fuggles. Zastanawiam się jeszcze ile jej dodać.

- Wydajność 75%

Edited by gradagala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cydr zabutelkowany 24.10.2012. Drożdże Tokay ładnie popracowały i zeszło do 0 blg. Na 16l poszło 140 g cukru. Butelki 0,5l dostały 2 tabletki słodzika, 0,66l - 3, a 0,75 - 3,5.

 

Warka #8 zeszła do 2,5 blg, na cichą - 14.10.2012. Zabutelkowana 29.10.2012 z dodatkiem 140 g cukru. Wyszło 41 butelek 0,5 l.

 

Warka #9 - 29.10.2012 poszła na cichą. Do chmielenia na zimno poszła jedna piguła Fuggles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9 zabutelkowana 13.12.2012

Końcowe BLG zeszło do ok. 2,5

Do rozlewu dodano 90 g cukru /200 ml wody.

Wyszło 42 butelki 0,33 l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 10 Witbier,

 

12.12.2012

 

SKŁADNIKI

Słód Pszeniczny jasny Litovel 2-4 EBC - 2,800 kg

Słód Pilzneński Optima 3,6 EBC - 2,000 kg

Płatki Pszeniczne - 0,800 kg

Płatki Owsiane - 0,400 kg

Mąka 650 – 0,100 kg

Chmiel Citra - 20 g

Chmiel Lubelski - 15 g

Curacao – 20 g

Kolendara – 15 g

Świeża Skórka Pomarańczy – 38 g

Świeża Skórka Cytryny – 26 g

Drożdże S-33

 

 

ZACIERANIE

Zacier główny

Woda 14l – 56°C

Wsypano Słody podgrzano zacier do 66°C

66°C – 45’, dodano kleik

72°C – 30’

78°C - koniec

 

Kleikowanie

Płatki + mąka wsypano do 5l wody podgrzano 66°C

66°C – 30’

podgrzano do 90°C zwrócono do zacieru głównego

 

 

WYSŁADZANIE

18l - 80°C

 

CHMIELENIE

70' – Citra 20g

15' - Lubelski 15g

10' – Kolendra 7,5g + Curacao 10g

0’ – Kolendra 7,5g + Curacao 10g + Skórka Pomarańczy 38g + Skórka Cytryny 26g

 

FILTRACJA

25,0 l brzeczki

 

CHŁODZENIE

18h temp. 17°C

 

FERMENTACJA

Starter 0,4l ekstrakt słodowy – S-33

 

UWAGI

- Piwo robione „na czuja” bez pomocy Brewtarget, nie wiedziałem jak wprowadzić w składnikach płatki i mąkę,

- m.in. dlatego dałem chyba trochę za dużo chmielu aby być w stylu,

- wysładzanie 7 h, było ciężko. Nie wiem czy jeszcze raz podejdę do tego piwka.

- 11,5 blg końcowa gęstość

Edited by gradagala

Share this post


Link to post
Share on other sites

7h na same wysładzanie to masz chłopie cierpliwość... Trzeba było przerzucić cały zacier do kotła , podgrzać do 78°C i jeszcze raz do kadzi filtracyjnej i filtrować. 1,2kg surowców niesłodowanych to raptem 20% więc żadna tragedia, chyba, że to ta mąka wszystko zaklajstrowała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.