Jump to content
Sign in to follow this  
Artus

Granulat/szyszka

Recommended Posts

W bliskich planach mam zrobienie Stouta z zestawu BA. Ale chciałbym zamiast dołączonego do zestawu granulatu Marynki użyć szyszki. Tylko nie wiem jaki zastosować przelicznik granulat/szyszka - wg przepisu jest 25g granulatu, więc zastanawiam się ile mam dać szyszki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W bliskich planach mam zrobienie Stouta z zestawu BA. Ale chciałbym zamiast dołączonego do zestawu granulatu Marynki użyć szyszki. Tylko nie wiem jaki zastosować przelicznik granulat/szyszka - wg przepisu jest 25g granulatu, więc zastanawiam się ile mam dać szyszki.

Na pewno więcej. O ile? To zależy ile alfakwasów ma ta Twoja Marynka. Ja się na swojej zawiodłem.

Jak to najlepiej przeliczyć. Ściągasz sobie ProMasha, tam jest zakładka projektowanie warki. Jest też wyliczane IBU. Wylicz dla granulatu (pellets), a następnie przelicz dla szyszki (whole). Jeśli nie będziesz mógł znaleźć, to w domu postaram się dokładnie to opisać, teraz piszę z pamięci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W uproszczeniu przyjmuje się, że szyszki należy użyć około 10% więcej niż granulatu :|

Uważam, że to zdecydowanie za mało. Chmieliłem niedawno Marynką szyszką i się baaardzo rozczarowałem. 25g granulatu Marynki daje solidną goryczkę. Dałem 30g i lipa. Tylko, że okazało się, że moja Marynka ma 8% alfakwasów, czyli niewiele. Aczkolwiek była świeża, a granulat niekoniecznie. Sugerowałbym raczej 30%, ale najlepiej przeliczyć. Zwłaszcza jeśli znamy alfakwasy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.