crosis 312 1 Items Posted April 2, 2012 (edited) Ostatnio zachwyciłem się czymś, co w sumie nie jest jakimś mega piwem, ale fajnym piwnopodobnym napojem na lato. Dokładnie chodzi o pszeniczne grejpfrutowe z Corneliusa. Piwko ma 13% BLG, 3% alkoholu, co w sumie wskazuje na dość niskie odfermentowanie. Wyczuwalne są goździki i banany z pszenicznego, ale dominuje orzeźwiający grejpfrut. Myślałem o czymś takim: jakieś proste hefeweizen, żeby daleko nie szukać receptura z CP: pilzneński 1,9kg pszeniczny 2,1 kg chmiel Lubelski, granulat, 15 g teraz zastanawiam się, co dodać, żeby uzyskać takiego grepfruta. Myślałem o dodaniu przy chmieleniu 50g na 10 minut i następnych 50 na 5 -> to po przeczytaniu http://www.piwo.org/...ze/page__st__20 (żeby nie było, że nie szukałem) Sądzę jednak, że to może w sumie nie załatwić sprawy - zastanawiałem się więc nad dodatkiem na zimno, powiedzmy 50g skórki moczonej 2 dni w minimalnej ilości wódki dodane na ostatnie 2 dni cichej. Myślałem o dodaniu drożdży witowych, T-58 (mam gęstwę po ostatnim wicie i w sumie chciałem ją zużyć). Z tego co o nich czytałem to dają też goździki i banany, a są szczególnie polecane do piw smakowych. Pytania w sumie mam dwa: czy ten przepis ma szansę zagrać, oraz czy ktokolwiek już jakoś mocno eksperymentował z dodawanie skórek owoców na cichej. Nie chciałbym powtarzać błędów... Z góry dzięki za pomoc Edited April 2, 2012 by crosis Quote Share this post Link to post Share on other sites
Srecky 0 Posted April 2, 2012 Może doświadczeń jakichś imponujących nie mam w tym zakresie, ale obawiam się, że będzie ciężko. Cornelius ma w składzie sok grejpfrutowy, dodany po pasteryzacji jak sądzę, więc nie tknięty przez wybite drożdżaki. Robiłem kiedyś piwo z grubym dodatkiem pomarańczy, też na T58 i została po nich jedynie subtelna nuta, bardziej nawet w aromacie niż smaku. Ale może są bardziej doświadczeni z jakimś świeżym pomysłem? PS. Gratuluję idepozapalki.pl... I pozdrów mój kochany Wrocław. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 2, 2012 Zmieszałbym mirindę z pszenicznym ale już w szklance, takie miałem odczucie po wypiciu A tak na serio to jakiś dodałbym aromat i dużo cukru nie fermentowalnego np. ksylitolu Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted April 3, 2012 A ja bym dał citrę na goryczkę i cascade na aromat. Zrobiłem kiedyś taki zestaw z CP (teraz już nie widziałem tam tego zestawu - "Modern Bitter") i piwo wyszło czadersko grejpfrutowe Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted April 3, 2012 Piłem to piwo dwa razy pierwszy i ostatni. Albo trafiło mi się zepsute albo po prostu go nie lubię było strasznie chemiczne, jakby tam dodali najgorszej jakości aromatu i słodzika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted April 3, 2012 nie piłem tego piwa, ale wiem, że skórka z z grejpfruta wnosi do piwa dość znaczną goryczkę. NIe pamiętam ile skórki dodałem, ale była ona kandyzowana, a piwo dość mocne (ok. 9-10 %), ale ten skam wybijał się nad chmiel. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted April 3, 2012 (edited) Ok, Panowie, dzięki za wsparcie Postanowiłem sięgnąć jeszcze do zagramanicznej literatury, i po przestudiowaniu: http://www.homebrewt...ale-ale-307722/ Jest też ciekawy przepis na Grapefruit Hopbomb IPA. Co prawda nie IPA chcę uwarzyć, ale koncepcja mi się podoba. Mimo to, ponieważ nie jestem jeszcze nie-wiem-jak doświadczony, chciałem go poddać analizie, głównie jeśli chodzi o chmielenie... Wg przepisu autor robił Batch 2.13 gal, czyli około 8l. Poniżej są ilości chmielu jakiego użył do stworzenia tej 8-mio litrowej warki IPA. Ponieważ ja cały czas chcę robić to piwo na bazie pszeniczniaka, zastanawiam się, czy pomnożenie ilości do IPY przez dwa (pod kątem wielkości warki) nie będzie zbyt wielkie. Oto ilości z oryginalnego przepisu, Mam tylko kilka pytań: Chmielenie: 15 g - 0.50 oz Centennial Granulat 22 minuty 7 g - 0.25 oz Centennial Granulat 7 minut (60 g - 2.00 oz MrB. American Devil IPA Pellet 5 minut) - ten chmiel oczywiście w moim przypadku nie jest brany pod uwagę Chmielenie na zimno: 15 g - 0.50 oz Citra Granulat + 7 7 g - 0.25 oz Centennial Granulat +7 Gdybym to nawet przemnożył przez 2, wyjdzie mi 44 g chmielu normalnie i tyleż samo na zimno... wydaje mi się to cholernie dużą ilością, ale może się mylę... a może powinienem przemnożyć przez 2,5, już dla całkowitego zachowania proporcji? Wiem, że męczę, ale z góry dzięki za pomoc. Edited April 3, 2012 by crosis Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted April 3, 2012 (edited) sorry, post dostał dubla, tego można usunąć.... Edited April 3, 2012 by crosis Quote Share this post Link to post Share on other sites
Srecky 0 Posted April 3, 2012 (edited) Hmmm... To się troszkę potrudziłem: Na zasypie 1,5 kg Pilsa, 1 kg Pszenicznego i 0,5 kg płatów owsianych/pszennych (trochę Wit), na 16 L dla OG koło 1,05 z Centennial (Alfa 10,5): 30g 22 min 14g 7 min IBU wyjdzie 30 - 40 (zależy jak liczymy). Dla mnie to mocno dużo, szczególnie jak na a`la pszeniczne. Chmiele na zimno to raczej goryczki nie dadzą jak wyczytałem, ale maestro to ja nie jestem. Leć z eksperymentem, a co... Nie, no chyba OK będzie, jak tak przemyślałem. Edited April 3, 2012 by Srecky Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted April 4, 2012 dodaj chinook na goryczkę, daje czystego grejpfruta w porównaniu do citry i wiliamette myślę że zasyp jak na weizena, chmiel na grejpfruta i sok do szklanki, inaczej może nie dać rady:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted April 5, 2012 Wilamette to u mnie wcale cytrusów nie dał Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted April 5, 2012 Nie dziwota, Wilamette to kopia Fuggles. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiewiur 5 1 Items Posted April 9, 2012 Na przedostatnim spotkaniu w krk było piwo chmielone citrą najprawdopodobniej na zimno i mialo ładny grejfrutowy posmak Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted April 11, 2012 Zamówiłem już słody na następne 5 warek, wśród nich ten grepfrucik. Na pewno podlinkuję tutaj wpis do samego warzenia, a potem napiszę jakie były efekty Dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kajtek99 25 1 Items Posted April 11, 2012 A ja bym dał citrę na goryczkę i cascade na aromat. Zrobiłem kiedyś taki zestaw z CP (teraz już nie widziałem tam tego zestawu - "Modern Bitter") i piwo wyszło czadersko grejpfrutowe Potwierdzam. Do swoich dwóch piwek dałem CITR'ę i w każdym przypadku grapefruit był wyraźnie! wyczuwalny. Piwko mega orzeźwiające !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites