BigPit 0 Posted April 2, 2012 Witam serdecznie, powoli zamykam okres zbierania wiedzy i szykuję się do zakupu sprzętu i rozpoczęcia przygody z browarem domowym. Moje pytanko może wyda się komuś błahe ale jednak je zadam. Czy mogę podzielić gotowy zestaw już ześrutowany przygotowany do zacierania? Mam kuchenkę ceramiczną i mogę miec problem z wielkim garem. Problem próbuję rozwiązać w następujący sposób: otóż mam chęć podzielić zestaw śrut na dwie części, spodobał mi sie ostatnio belgijski pale alt. Nie zależy mi na jednoczesnym wyrobie ok. 26 litrów piwka. Spokojnie moge to podzielić na dwie tury. Nie potrzebuję w tym momencie kupować wiekszych garnków itp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted April 2, 2012 Teoretycznie tak, tylko drożdże nie bardzo można dzielić, a skoro zaczynasz przygodę, to poczytaj o zbieraniu gęstwy na wiki. Ja osobiście uważam, że 13l piwa otrzymanego poprzez zacieranie mija się z celem. Co innego, gdyby to były ekstrakty. Nie lepiej poczekać na sprzęt? Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted April 2, 2012 Możesz spokojnie i łatwo podzielić na pół. Jak duży masz gar? Możesz też ew. zatrzeć piwo zagęszczone i rozcieńczyć przed fermentacją, ale to już trochę kosztem smaku. 1 BigPit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted April 2, 2012 Pewnie że możesz tyle , że oprócz słodów podzielić musisz chmiel i drożdże 1 BigPit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
wilko 1 Posted April 2, 2012 Jak najbardziej można. Mój początek też był taki, podzieliłem dla bezpieczeństwa, że jak coś sknocę to tylko pół i mam drugą szansę. Obydwie wykorzystałem, czego i Tobie życzę 1 BigPit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
BigPit 0 Posted April 2, 2012 Pewnie że możesz tyle , że oprócz słodów podzielić musisz chmiel i drożdże Tak macie racje, planuję podzielić wszystko. Tylko nie widziałem jak to jest pakowane i czy jest to fizycznie możliwe. Co do garnków mam kilka ale planuje użyć takiego miedzy 15-20L (muszę go dokładnie ze skalować). Co do rozcieńczania - chyba nie pasuje mi to. Dzięki za odpowiedzi dam znać jak wyszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted April 2, 2012 w 15L garnku spokojnie zrobisz 20L warkę, szczególnie jak masz jeszcze jakiś dodatkowy 5L garnek. Quote Share this post Link to post Share on other sites