sp5 4 1 Items Posted April 1, 2012 Witam serdecznie o ile może/powinna wzrosnąć temperatura brzeczki w czasie fermentacji , jaki zakres wzrostu jest prawidłowy , a powyżej jakiego należy coś robić(np chłodzić fermentator). Piszę dlatego, być może wcześniej nie zauważyłem tego , lub też przyrost temperatur był odpowiednio mniejszy, mianowicie wczoraj warzyłem Belgijskie Pale Ale na S-33, zadałem drożdże do brzeczki o temperaturze ok 21 stopni, natomiast dzisiaj rano temperatura brzeczki fermentującej wynosiła około 26 stopni(w pomieszczeniu temperatura stała 20 stopni). Czy jest to OK ??? Pozdrawiam Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted April 1, 2012 S-33 i tak ostra robota? Ja zauważyłem zmiany o 1-2st. Teraz już nie zaglądam do banioka podczas fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted April 1, 2012 A mierzyłeś ile spadło BLG w ciągu jednej nocy? Wszystko zależy od ilości brzeczki nastawnej oraz stopnia jej natlenienia, ilości i kondycji drożdży, ale moim zdaniem wzrost o taką temperaturę rzadko się zdarza. ANYWAY JEST OK Quote Share this post Link to post Share on other sites
sp5 4 1 Items Posted April 1, 2012 A mierzyłeś ile spadło BLG w ciągu jednej nocy? Wszystko zależy od ilości brzeczki nastawnej oraz stopnia jej natlenienia, ilości i kondycji drożdży, ale moim zdaniem wzrost o taką temperaturę rzadko się zdarza. ANYWAY JEST OK Witam BLG początkowe 12,5, ilość 20 litrów, dobrze natleniona(nawet bardzo dobrze), BLG po 24 godzinach spadło do 6 , temperatura cały czas 25 stopni ??? Pozdrawiam Piotr Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 319 Posted April 1, 2012 nigdy tym się nie przejmowałem,bo robiłem w dolnych granicach,ale ostatnio robię też belgijskie i wzrost o 3 s C(w styropianie),mam 22,schłodziłem do 20,jednym petem zamrożonym,myślałem ,że bardziej się schłodzi,w domu jest tak koło 18-21. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted April 2, 2012 Ciekawe ile bylo u mnie jak s-33 uwinely się w niecale 40 godz z 14,2 do 5. Z regoly mam naklejony termometr ale tym razem nie pomyslalem. Ale fakt ze w wiadrze musialo być tornado Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted April 27, 2012 (edited) Ot właśnie mam nastawionego witka 11blg i drożdże S-33 temperatura zadania drożdży 24C po 2 godzinach zaczęły pracować jak szalone rurka nie nadążała bulkać no i właśnie temperatura mi wzrosła do 26,5C zastanawiam się czy przenieść do piwnicy w celu schłodzenia czy zostawić tak jak jest? a zapomniałem było bardzo mocno natlenione Edited April 27, 2012 by Undeath Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted April 27, 2012 Moim zdaniem zdecydowanie przenieść. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted April 27, 2012 Dobra fermentator już 2,5 h w piwnicy temperatura 23C jak spadnie do 19 to wtargam go zpowrotem! Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted April 27, 2012 A ile masz w tej piwnicy, bo może nie warto go tak co chwilę nosić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted April 27, 2012 no obecnie mam 11,5C więc trochę za nisko na te drożdże. więc no trudno po noszę sobie najwyżej. Sprawdzam właśnie pomieszczenia inne gdzie będzie gdzieś 17-18C ale na razie bez sukcesu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted April 27, 2012 Poczekaj aż spadnie tak gdzieś do 17°C i zaizoluj go czymś (np koc albo karimata). Na jutro i pojutrze zapowiadają 27°C to może trochę temperatura w piwnicy podskoczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites