Jump to content
sp5

Temperatura brzeczki w czasie fermentacji

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

o ile może/powinna wzrosnąć temperatura brzeczki w czasie fermentacji , jaki zakres wzrostu jest prawidłowy , a powyżej jakiego należy coś robić(np chłodzić fermentator).

 

Piszę dlatego, być może wcześniej nie zauważyłem tego , lub też przyrost temperatur był odpowiednio mniejszy, mianowicie wczoraj warzyłem Belgijskie Pale Ale na S-33, zadałem drożdże do brzeczki o temperaturze ok 21 stopni, natomiast dzisiaj rano temperatura brzeczki fermentującej wynosiła około 26 stopni(w pomieszczeniu temperatura stała 20 stopni).

 

Czy jest to OK ???

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-33 i tak ostra robota?

Ja zauważyłem zmiany o 1-2st. Teraz już nie zaglądam do banioka podczas fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mierzyłeś ile spadło BLG w ciągu jednej nocy? Wszystko zależy od ilości brzeczki nastawnej oraz stopnia jej natlenienia, ilości i kondycji drożdży, ale moim zdaniem wzrost o taką temperaturę rzadko się zdarza. ANYWAY JEST OK :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mierzyłeś ile spadło BLG w ciągu jednej nocy? Wszystko zależy od ilości brzeczki nastawnej oraz stopnia jej natlenienia, ilości i kondycji drożdży, ale moim zdaniem wzrost o taką temperaturę rzadko się zdarza. ANYWAY JEST OK :)

 

Witam

 

BLG początkowe 12,5, ilość 20 litrów, dobrze natleniona(nawet bardzo dobrze), BLG po 24 godzinach spadło do 6 , temperatura cały czas 25 stopni ???

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

nigdy tym się nie przejmowałem,bo robiłem w dolnych granicach,ale ostatnio robię też belgijskie i wzrost o 3 s C(w styropianie),mam 22,schłodziłem do 20,jednym petem zamrożonym,myślałem ,że bardziej się schłodzi,w domu jest tak koło 18-21.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe ile bylo u mnie jak s-33 uwinely się w niecale 40 godz z 14,2 do 5. Z regoly mam naklejony termometr ale tym razem nie pomyslalem. Ale fakt ze w wiadrze musialo być tornado :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ot właśnie mam nastawionego witka 11blg i drożdże S-33 temperatura zadania drożdży 24C po 2 godzinach zaczęły pracować jak szalone rurka nie nadążała bulkać :) no i właśnie temperatura mi wzrosła do 26,5C zastanawiam się czy przenieść do piwnicy w celu schłodzenia czy zostawić tak jak jest? a zapomniałem było bardzo mocno natlenione :)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

no obecnie mam 11,5C więc trochę za nisko na te drożdże. więc no trudno po noszę sobie najwyżej. Sprawdzam właśnie pomieszczenia inne gdzie będzie gdzieś 17-18C ale na razie bez sukcesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj aż spadnie tak gdzieś do 17°C i zaizoluj go czymś (np koc albo karimata). Na jutro i pojutrze zapowiadają 27°C to może trochę temperatura w piwnicy podskoczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.