Jump to content
misiu36100

książka dla początkującego piwowara

Recommended Posts

Chce kupić książkę jak dla początkującego krok po kroku jak warzyć w czym a przede wszystkim przepisy na piwo co i jak zrobić od ważenia do butelkowania jaką książkę kupić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się do tematu :(.

 

I zapraszam do dyskusji na temat książek o piwowarstwie.

Pochwalcie się z jakich książek o piwowarstwie najcześciej korzystacie, jakie polecacie, jakie odradzacie.

 

Ja oprócz wspomnianych wcześniej korzystam z

"Piwowarstwo" Michael J. Levis, Tom W. Young

"Browarnictwo" Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk

"Technologia Piwowarstwa i słodownictwa" Kunze - moja ulubiona książka :(

 

natomiast osobiście nie polecam "Piwo Klasztorne i Domowe" Grzegorz Sieczkowski - książka zawiera masę ewidentnych błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mjd

Póki co, mam trzy książki o piwowarstwie: "Jak warzyć piwo" - ciekawa pozycja dla początkujących, takie małe kompedium wiedzy oraz właśnie książkę z przepisami którą wnikliwie analizuje ;]

W kolejce zaś czeka jeszcze "Wszystko o piwie" Ziemowita Fałata, jak przeczytam to opisze :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdyby ktoś chciał sobie zrobić Portera Pszowskiego z książki "Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury", niech koniecznie zwróci uwagę na erratę! Bo zamiast 0,9 kg słodu karmelowego ciemnego powinno być 90 g, czyli 0,09 kg.

 

Jeśli chodzi o książki, to prócz "Piwowarstwa" i "Browarnictwa" czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna.

Chętnie nabyłbym książkę Kunzego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...] czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna.

Kupiłeś w naszym kraju, czy za granicą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...] czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna.

Kupiłeś w naszym kraju' date=' czy za granicą ?[/quote']

na Amazon.com

wybór tam zresztą duży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...] czasami korzystam z "Clonebrews" i "Beer Captured" - braci Szamatulski z USA. Lektura anglojęzyczna.

Kupiłeś w naszym kraju' date=' czy za granicą ?[/quote']

na Amazon.com

wybór tam zresztą duży.

Dla szybko poszukujących Wielki B mówi nam o CloneBrews

oraz Beer Captured.

Swoją drogą, rzeczywiście pozycji tam wiele

 

Takowe zamówienie dochodzą w sprawnie do naszego kraju ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

Swoją drogą, rzeczywiście pozycji tam wiele

 

Takowe zamówienie dochodzą w sprawnie do naszego kraju ?

tak. kumpel zamawia różne towary z Japonii, Australii czy Stanów i nie ma z tym problemów jak tylko masz kartę kredytową.

 

misiu, tak naprawdę nie ma takiej potrzeby... by zacząć wystarczą te pozycje, które już ci podano. kiedy zaczniesz, szybko zorientujesz się, że inni piwowarzy pewne rzeczy zrobili już przed tobą i będziesz korzystał z ich doświadczeń, które to znajdziesz na forach dyskusyjnych. wiedzy nigdy dość, ale tej nauczonej na własnych błędach nic nie zastąpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

"Piwowarstwo" Michael J. Levis, Tom W. Young

"Browarnictwo" Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk

"Technologia Piwowarstwa i słodownictwa" Kunze - moja ulubiona książka :D

procz powyzszych i tych wczesniej wspomnianych posiadam

"Wszystko o piwie" Fałata - lekturka na jeden romantyczny wieczor przy skrzyneczce pifka ;)

"Browarnictwo" Władysława Dylkowskiego podrecznik do technikum, wydanie z 1978 roku, latwo sie czyta...

"Beer, tap into the art and since of Brewing:, autor Charles Bamforth - ciekawa pozycja, przystepna z jasnymi klarownymi wizualizacjami zarowno procesow jak i urzadzen stosowanych w browarnictwie... j.ang.

"Brewing Since and practice", ISBN 0-8493-2557-1, bardzo obszerna praca zbiorowa traktujaca zasadniczo o przemyslowym warzeniu, lecz jakos takos przystepnie :( uwazam, ze nieoceniona jezeli chodzi o wiedze na temat urzadzen i technologii stosowanych w brow. przemyslowych, j.ang. pozycja mloda z 2004 roku, wiec dosc aktualna

 

 

w artystycznym porzadku podrecznej biblioteki zapodzialy mi sie dwie inne pozycje w j. angielskim...:(

 

aaa :( posiadam jeszcze ciekawostke :(

"Traité théorique et pratique de la biere", Rohart, François z 1948, pozycja dostepna w gdzies w sieci w calkiem legalny sposob,

tylko ni w zab francuskiego nie znam, nawet znaczki diakrytyczne jakos podejrzanie wygladaja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli się nie mylę to "Browarnictwo" Pazery i Rzemieniuka jest nowszą wersja "Browarnictwa" Dylkowskiego.

Te dwie pozycje anglojęzyczne bardzo by mnie interesowały :D Gdzie je kupiłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta pozycja

"Traité théorique et pratique de la biere",

jest z 1848 roku :D

nie zmiania to faktu, iz wciaz niestety jest po francusku ;)

Edited by reeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zainteresowalem sie tematem jak w rece wpadla mi ksiazka 'Wyrob wina i piwa domowego moim hobby" wydanie I, od konkurecji Browamatora, czyli Biowin'a, jednakze nie czytalem dzialu dotyczacego win (ponad 3/4 objetosci ksiazki), a tylko czesc poswiecona piwom... i moge powiedziec tyle, ze nadaje sie ona raczej do wprowadzenia, poniewaz po jej przeczytaniu wciagnelem sie w temat, aczkolwiek w glowie pojawilo sie duzoooo pytan na ktore nie znalazlem tutaj odpowiedzi...

 

pozniej zakupilem "Jak warzyć piwo" - Praktyczny Poradnik autorstwa Z. Falata i te pozycje oceniam o niebo lepiej nizli poprzednia, chcociaz w 1szej pozycji znalazlem pare wskazowek, ktorych nie wycztalem w 2giej, mimo to jest to dobry podrecznik wprowadzajacy, przystepnie i z humorem wyjasniajacy temat, chociaz i w niej nie ma wszystkiego (ale od czego jest forum)...

 

teraz mam zamiar kupic ksiazke (wraz z rozwojem doswiadczen piwowarskich) jakas pozycje z przepisami na piwa... no i moze na gwiazdke dostane leksykon piw :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
...natomiast osobiście nie polecam "Piwo Klasztorne i Domowe" Grzegorz Sieczkowski - książka zawiera masę ewidentnych błędów.

Potwierdzam. Człowiek nigdy w życiu nie warzył, a na pewno nie z zacieraniem. Np zaleca podgrzanie brzeczki do 82°C przed filtracją. :rolleyes: Zgroza!

Edited by Seta

Share this post


Link to post
Share on other sites

poza książkami warto poczytać opracowania na browar.biz, polecam również artykół Andrzeja Sadownika "Cud zacierania" dostępny w archiwum browamatora (lipiec 2003r) - to klasyka tematu. Niektóre książki zawierają mniej sensownych wiadomości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.