Skocz do zawartości

Korekta przepisu - chmielenie na zimno


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Właśnie kończy się burzliwa fermentacja mojej warki: http://www.piwo.org/topic/6399-browar-zuzel/#entry142920

 

Niestety, tak jak opisałem, zapomniałem podgrzać zacieru przed wysładzaniem - z planowanych 14.5 blg początkowego wyszło ok 12 blg. Zgodnie z przepisem, podczas cichej fermentacji powinienem chmielić przez 10 dni z użyciem 80g citry. Pytanie, czy warto zmodyfikować plan chmielenia w związku z moją haniebną pomyłką i dodać mniej chmielu do chmielenia na zimno? Obecnie zielone piwo i tak ma już wspaniały aromat i nie chciałbym przesadzić. Co za dużo, to niezdrowo :)

 

Myślałem o użyciu 40g zamiast 80g i skrócić czas do 7 dni. Co myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że 80 g tego chmielu to dużo za dużo nawet przy brzeczce nastawnej rzędu 15°Blg. Chmielić na zimno warto. Swoje AIPA chmieliłem rożnymi chmielami po 30 g. Zielone piwo pachniało super, teraz w butelkach zapach jest łagodniejszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.