Jump to content
kosimazaki

Korekta przepisu - chmielenie na zimno

Recommended Posts

Witam,

 

Właśnie kończy się burzliwa fermentacja mojej warki: http://www.piwo.org/topic/6399-browar-zuzel/#entry142920

 

Niestety, tak jak opisałem, zapomniałem podgrzać zacieru przed wysładzaniem - z planowanych 14.5 blg początkowego wyszło ok 12 blg. Zgodnie z przepisem, podczas cichej fermentacji powinienem chmielić przez 10 dni z użyciem 80g citry. Pytanie, czy warto zmodyfikować plan chmielenia w związku z moją haniebną pomyłką i dodać mniej chmielu do chmielenia na zimno? Obecnie zielone piwo i tak ma już wspaniały aromat i nie chciałbym przesadzić. Co za dużo, to niezdrowo :)

 

Myślałem o użyciu 40g zamiast 80g i skrócić czas do 7 dni. Co myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że 80 g tego chmielu to dużo za dużo nawet przy brzeczce nastawnej rzędu 15°Blg. Chmielić na zimno warto. Swoje AIPA chmieliłem rożnymi chmielami po 30 g. Zielone piwo pachniało super, teraz w butelkach zapach jest łagodniejszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.