Jump to content
Sign in to follow this  
Arek (G)

Prośba o radę do przepisu na Milk Stout na ekstraktach

Recommended Posts

Witam,

 

Sporo jest na forum odnośnie Milk Stoutów ale na słodach. Zdaje sobie sprawę, że zacieranie to podstawa, ale postanowiłem sobie, że najpierw stanę się puchmistrzem zanim przejdę do następnego etapu.

 

Mam mały mętlik, więc:

1. Stouty robić na ciemnych ekstraktach czy mieszanych? W sklepie browar.biz jest zestaw z dwoma ciemnymi WESami, natomiast w sklepie Dori jest zestaw z jednym ciemnym i jednym jasnym. Teoretycznie stout w przeciwieństwie do portera nie powinien przepuszczać światła więc powinien być z dwóch ciemnych. Ale jak jest naprawdę?

 

2. Czy jest sens dodawać jeszcze barwiący (0,6kg) jeśli tak to do brzeczki czy do refermentacji dla smaku?

 

3. Czy chmiel w przypadku stoutów to tylko goryczkowy czy aromatyczny również? Jak przeglądam przepisy to jest różnie.

 

4. Czy 500g laktozy na 20l to jednak nie za dużo? Chcę aby było delikatnie ale bez przesady.

 

 

Aby nie było, że chce wszystko na tacy to przygotowałem taki przepis:

1. 2 x WES Ciemny 1,7kg (czy dodać barwiący i kiedy?)

2. Laktoza 500g (a może jednak mniej)

3. Chmiel goryczkowy Martynka 30g

4. Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

5. Drożdże Ale 514 (czy piwo nie wyjdzie za mocne?)

 

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Edited by Arek (G)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem Ci w miarę mojej ograniczonej wiedzy:

1. Obie receptury są zgodne ze stylem, i stout może przepuszczać światło (wszystko zależy od naczynia w jakim się znajduje piwo)

 

2. Barwiący w dawce 600 g "spali" piwo (jest go za dużo!!!)

 

3. Również aromatyczny (choćby lubelski)

 

4. Jak masz do czynienia z laktozą po raz pierwszy, to dodaj 500g na 20 l i już będziesz miał skalę na dalsze przygody

 

5. Zamiast chmielu Martynka, sugeruję chmiel Marynka w ilości 20 g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiem Ci w miarę mojej ograniczonej wiedzy:

 

2. Barwiący w dawce 600 g "spali" piwo (jest go za dużo!!!)

 

5. Zamiast chmielu Martynka, sugeruję chmiel Marynka w ilości 20 g

 

Ad. 2. Więc może należy go dodać do refermentacji?

Ad. 5. Oj tam, wieczorem pisałem:)

 

Dzięki i pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na swoje ~22l milk stouta dałem 1kg laktozy. I wyszedł smaczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.