MSB_XIII 1 Posted March 30, 2012 Witam Koleżeństwo , czy ktos z tego piwo warzył ? zamówiłem i ciekaw jestem opinii . Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 30, 2012 Witam Koleżeństwo , czy ktos z tego piwo warzył ? zamówiłem i ciekaw jestem opinii . Na moje oko to będzie zwykły lager w Czechach znany jako Svetly Lezak Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted March 30, 2012 Jelenia Góra ? miło poznac kolejnego piwowara domowego z Jeleniej ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 31, 2012 Tak, Jelenia Góra (Hirschberg) Miło powitać Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 1, 2012 Swietnie ! kiedys może jakas degustacja wyrobów ? wiosna więc czas na piwne degustacje tego co z zimy uważono ;-) > Jestes zatem kolego drugim piwowarem jakiego miło jest mnie poznac z naszego znamienitego grodu . Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted April 2, 2012 Witam Chętnie się spotkam, najlepiej w 3 będzie pogadać Moja zima niestety nie była tak obfita w warki i teraz staram się nadrobić zaległości Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 2, 2012 (edited) Mój browarek domowy za to się spalił ... jeno ciut doswiadczenia pozostało . Z kolegą Sirvantesem mam fajny kontakt - miły gosc, niekiedy wspólne warzenie, lub wspólne zatowarowanie z CP , lub wzajemna pomoc w organizacji "akcja poszukiwanie butelek" . Jak na razie mam tylko w butelkach Geordie Winter Warmer , i Bittera . Piwo jak w temacie chcę uwarzyc spokojnie w swięta Edited April 2, 2012 by MSB_XIII Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 5, 2012 Wczoraj otrzymałem przesyłkę - OK , wszystko się zgadza z zamówieniem.Drożdze BREWFERM TOP . Topfermentig brewing yeast Obergarige Bierhefe - saszetka na 10l piwa ( 6 gram ) . Producent nic nie pisze o gotowaniu - tylko o rozpuszczeniu o ekstraktu, myslę że jak rozpuszcze w garnku wrzątku ( tak jak brewkity Coopersa ) będzie bezpieczniej . Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 10, 2012 Burzliwa jak inne brewkity , temp fermentacji 21 C , według przepisu 5-7 dni w fermentorze , w czwartek zatem pomiar Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 13, 2012 Pomiar 7 dnia = 2 Blg , jasne w brzeczce ma białą piankę na powierzchni, ciemne - brzeczka "standardowa" - obydwie brzeczki przyjemnie pachną . Jutro sobota pod znakiem " myju myju pucupucu butelek " i butelkowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 14, 2012 Piwo w 96 butelkach - nie przewidziałem jednego nastawiając od razu 2 brzeczki - że będę musiał aż tyle butelek umyc.! Za 10 dni post z oceną tego co uważyłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted April 24, 2012 Witam, Ja warzylem tmnego, slaskiego sladka. Piwo wyszło rewelacyjne, smaczne już od początku, jednak pełnej krasy nabiera po jakiś 3ch miesiącach leżakowania. Także należy uzbroić się w cierpliwość ;-) . Bardzo fajny brewkit, mocny smak chmielowy. Nieco drogi, ale wart swojej ceny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted April 26, 2012 (edited) Wczoraj kontrola smaku i nagazowania , jak pisał mój przedmówca - prawda rewelacyjne, piana znakomita, długo się utrzymuje , Ciemne - wyrazne posmaki słodowe i karmelu , jasne - musi jeszcze poleżakowac ale przyjemny pils z niego będzie. Co do ceny - 35 pln więc dużo taniej niż Coopersy czy podobne "puszki" zatem że drogo to bym polemizował. Ciemne 36-45 EBC , jasne 4-9 EBC. Edited April 26, 2012 by MSB_XIII Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted May 12, 2012 Co do ceny - 35 pln więc dużo taniej niż Coopersy czy podobne "puszki" zatem że drogo to bym polemizował. No to chyba ja cos przeplacilem, bo moje kosztowalo prawie 6 dych.. a gdzie masz takiego taniego dostawce??.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stach 4 Posted May 31, 2012 Ja używam surowców Mistra Sladka.. w następujący sposób.. Po zlaniu zatartego przeze mnie piwa.. jeśli to było ciemne typu stout.. na gestwę wsypuje 1kg suchego tmavego ekstraktu nachmielonego i 1 kg suchej, jasnej maltozy zalewam 15litrami wody żródlanej z biedronki... i piwo jak marzenie.. Po jasnych piwach .. jasny ekstrakt nachmielony i ciemny ,suchy , niechmielony.. jak do tej pory takie mieszanki mi pasują.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MSB_XIII 1 Posted June 1, 2012 (edited) Kupowałem na allegro , teraz cena może byc wyższa - nie sprawdzałem - sklep ze sląska " piwo piweczko " jak pamiętam . Ich gg 4032126 Edited June 1, 2012 by MSB_XIII Quote Share this post Link to post Share on other sites