Jump to content
Dzidek64

Stout słabo schodzi

Recommended Posts

Witam, mam stouta na burzliwej 7 dzień i z 12,5blg zeszło na 5,5. Czy jeszcze czekać, czy przelewać na cichą? dodam jeszcze że z pośpiechu zapomniałem napowietrzyć brzeczke więc to może być przyczyna. Drożdże Danstar Nottingham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pracuje jeszcze? Jak nie, to możesz spróbować pokołysać fermentatorem.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pracuje jeszcze? Jak nie, to możesz spróbować pokołysać fermentatorem.

Raczej już nie pracuje, więc zalecasz pokołysać i zostawić np. na weekend?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej już nie pracuje,

Dobrze, jakbyś to wiedział na pewno. Śpieszyć się nie ma co. Pokołysaj, tylko bez przesady i zobacz, czy coś się będzie działo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drozdze suche nie sa tak podatne na brak napowietrzenia jak plynne czy gestwa. Druga sprawa to to ze te drozdze sa bardzo zarloczne i powinny zejsc do 2blg. Jak zacierales no i jaki byl zasyp?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka temperatura fermentacji? Może po prostu zimno jest, ja mojego stouta fermentowałem (S-04) w temp ~16o C i po 2 tyg z 12o zeszło do 3o blg dopiero wtedy przelałem na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, jakbyś to wiedział na pewno. Śpieszyć się nie ma co. Pokołysaj, tylko bez przesady i zobacz, czy coś się będzie działo.

Wiem że lepiej jakbym wiedział :/ , ale to dopiero moja 3 warka i mam bardzo małe doświadczenie więc ciężko mi stwierdzić czy już nie pracuję itd. a do ilu w ogóle powinien zejść taki stout?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drozdze suche nie sa tak podatne na brak napowietrzenia jak plynne czy gestwa. Druga sprawa to to ze te drozdze sa bardzo zarloczne i powinny zejsc do 2blg. Jak zacierales no i jaki byl zasyp?

To był zestaw z BA na dry stouta. Zacierałem na "leniucha" 1 przerwa 67/69C 110min wyszło mi 24L 12,5blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka temperatura fermentacji? Może po prostu zimno jest, ja mojego stouta fermentowałem (S-04) w temp ~16o C i po 2 tyg z 12o zeszło do 3o blg dopiero wtedy przelałem na cichą.

temp. burzliwej to ok 19C

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to teraz pytanie na ile trzymałeś się tej temperatury i czy masz sprawny termometr. Nie można wykluczyć, że to piwo więcej nie zejdzie. Wbrew pozorom, zacieranie na lenia (moim zdaniem) nie jest najprostszą metodą dla początkujących.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry stout powinien byc zacierany 65-66C, ale jesli twoj termometr albo ballingometr nie oszukuje (radze sprawdzic), to to na pewno nie jest przyczyna slabego odfermentowania.

Jak dlugo ruszala fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to teraz pytanie na ile trzymałeś się tej temperatury i czy masz sprawny termometr. Nie można wykluczyć, że to piwo więcej nie zejdzie. Wbrew pozorom, zacieranie na lenia (moim zdaniem) nie jest najprostszą metodą dla początkujących.

Poniżej 65 nie zeszło a 70 nie przekraczałem. Nie chodziło mi żeby było prościej na lenia, tylko gdzieś wyczytałem że stouty lepiej tak zacierać

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to teraz pytanie na ile trzymałeś się tej temperatury i czy masz sprawny termometr. Nie można wykluczyć, że to piwo więcej nie zejdzie. Wbrew pozorom, zacieranie na lenia (moim zdaniem) nie jest najprostszą metodą dla początkujących.

 

Moim zdaniem jest. Wystarczy wstrzelic sie w przedzial 65-69c i trzymac 1,5h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem spokojnie zostaw jeszcze na tydzień, przy piwie nie wolno się spieszyć. Danstar Nottingham są drożdżami mocno odfermentowującymi więc spokojnie powinno zejść do 2-3 blg. Robiłeś startera czy sypałeś suche bezpośrednio do warki?

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kołysanie podbije ci drożdże tylko. Moim zdaniem spokojnie zostaw jeszcze na tydzień, przy piwie nie wolno się spieszyć. Powiedz jaka temperatura fermentacji jeszcze. Danstar Nottingham są drożdżami mocno odfermentowującymi więc spokojnie powinno zejść do 3-4 blg. Robiłeś startera czy sypałeś suche bezpośrednio do warki?

 

Sluszna uwaga. Jak i czy uwodniles te drozdze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry stout powinien byc zacierany 65-66C, ale jesli twoj termometr albo ballingometr nie oszukuje (radze sprawdzic), to to na pewno nie jest przyczyna slabego odfermentowania.

Jak dlugo ruszala fermentacja?

Ballingometr w wodzie wskazuje 0 więc chyba jest ok a termometr jak wkładałem do akwarium to wskazuje tyle co ten od rybek więc chyba też ok. No ta przyczyna to wydaje mi się że brak napowietrzenia i dlatego pytam czy jeszcze czekać czy tak jak polecał olo333 pokołysać fermentorem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I właśnie dlatego drożdże będą dłużej startowały i słabiej z tego powodu odfermentują ci piwko!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób test FFT, jeszcze może nie być za późno. Odbierz ze 150-200ml piwa, dodaj do niego trochę suchych drożdży piekarniczych i odstaw na 2-3 dni w temperaturę ok. 26-27°C. Może coś się rozjaśni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz problemu z pomiarem Blg? Dry Stout z BA ma w teorii mieć 12°Blg przy 20l. Ty twierdzisz, że uzyskałeś 24l. 12,5°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jest. Wystarczy wstrzelic sie w przedzial 65-69c i trzymac 1,5h.

Owszem, ale z 69°C blisko do temperatury, w której następuje denaturacja beta-amylazy. Biorąc pod uwagą, że początkujący piwowarzy mają często niedokładne termometry i są tego nieświadomi trudno wstrzelić się im w te widelki. Robiąc dwie przerwy praktycznie zawsze trafisz w zakres działanie jednego i drugiego enzymu.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz problemu z pomiarem Blg? Dry Stout z BA ma w teorii mieć 12°Blg przy 20l. Ty twierdzisz, że uzyskałeś 24l. 12,5°Blg.

No właśnie to już druga taka moja warka, wcześniej pils miał 13blg i 21L a powinno być 12blg na 20L, ale jak sprawdzałem ballingometr to w wodzie 20C wskazuje 0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sypałem drożdże bezpośrednio

No to mamy odpowiedz. Po pierwsze ubiles przynajmniej polowe drozdzy poprzez nie uwodnienie ich. Po drugie nie napowietrzyles brzeczki przez co wstrzymales rozmnazanie. 100% komorek drozdzowych w paczce suchych to istne minimum do poprawnej fermentacji. Czyli jednak na ten stan rzeczy zlozyly sie dwa bledy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mamy odpowiedz. Po pierwsze ubiles przynajmniej polowe drozdzy poprzez nie uwodnienie ich. Po drugie nie napowietrzyles brzeczki przez co wstrzymales rozmnazanie. 100% komorek drozdzowych w paczce suchych to istne minimum do poprawnej fermentacji. Czyli jednak na ten stan rzeczy zlozyly sie dwa bledy.

To co mam teraz robić? poczekać jeszcze kilka dni? W poprzednich 2 warkach też sypałem bezpośrednio i nie miałem problemu, no ale tam napowietrzałem brzeczke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.