Skocz do zawartości

Browar Buongiorno


Rekomendowane odpowiedzi

#15 Clockwork Orange

28.05.2013

  • Słód pilzeński 2,5kg
  • Pszenica niesłodowana 3kg
  • Słód Caramunich III 0,1kg
  • Słód Brown 175-200EBC 0,2kg (! przez pomyłkę, miałbyć Amber - ale wyjdzie co wyjdzie ;) )

Po lekturze wątku http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93653&page=2 troszkę zmodyfikowałem procedurę zacierania

10l wody zagotowane, dorzucona pszenica, kleikowanie w 90° przez 30'. Dolana woda tak by temperatura ustaliła się na 74°. Dorzucone 0,7kg słodu pilzeńskiego i przerwa 40'.

Dolana woda tak by temperatura ustaliła się na 54° i dorzucona reszta słodów.

Przerwy:

52° - 25'

62° - 55'

72° - 30'

 

Mashout

78° - 10'

 

 

Chmielenie (80'). Piękny przełom - czyżby zasługa przerwy białkowej? - pierwszy raz robiłem.

50' - 20g Perle

5g Northern Brewer

 

15' - 3g Northern Brewer

5' - skórka z jednej pomarańczy

6g utartej kolendry

1/2 łyżki rumianku

 

0' - skórka z jednej pomarańczy

skórka z czerwonego grejpfruta

4g utartej kolendry

 

Koniec końców: 19l, 17BLG. Schłodzone i rzucone rozhulanym Brewferm Blanche po poprzednej warce.

 

Poprzedniczka #14 zlana na cichą, BLG jeszcze nie mierzyłem. Dodałem jeszcze 10g Citry na cichą i dziś dorzucę skórkę z 2 pomarańczy.

 

Salut!

:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#14 poszła w butelki wczoraj przy końcowym BLG 2,5.

#15 zeszła do 3,5BLG - na ostatnie 3 dni cichej dodałem 10g Cascade, skórkę z jednej pomarańczy i jednego grejpfruta. Również zabutelkowana wczoraj.

 

I niestety, z okazji upałów i późniejszego wyjazdu do tzw. Reichu browar zostaje zawieszony do września.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Zaległy zapisek ;)

Pierwsza warka po powrocie do Heimatu.

 

#16 Ale Crazy Ale

08.09.2013

  • Słód pilzeński 5kg
  • Słód Amber 0,2kg

Zacieranie:

62° - 40'

odebrana ~1/4 zacieru -> dekokcja -> podniesienie temp do 68°

68° - 20'

odebrana ~1/4 zacieru -> dekokcja -> podniesienie temp do 73°

73° - 30'

 

mashout: 10'

 

Chmielenie (70'):

60' - Marynka 15g

15' - Fuggles 15g

0' - Perle 15g

 

Wyszło 22l, 13,5BLG. Zadane świeżymi Danstar Nottingham.

 

Warka trochę na wariata, na zasadzie czyszczenia piwniczki i pootwieranych chmieli... Dekokcji też początkowo nie planowałem, ale ryzyk fizyk ;) zobaczymy co wyrośnie.

Fermentacja 10 dni w 13 - 15°C (dają rade Danstary! szacun), teraz przeniosłem na pare dni do ~21° żeby dofermentowało i będę zlewać na cichą.

 

Poprzednie warki:

#14 -pójdzie w kanał albo do samodzielnej powolnej konsumpcji - "troszke" uciekła mi chyba temperatura podczas fermentacji i strasznie daje rozpuszczalnikiem :/

#15 - przegazowana (muszę poupuszczać) , ale smaczna ;) mojej żonie przypomina nieco "Oto Mata IPA", a mi w sumie nie wiem co.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Yea, powrót do warzenia...

Na dobry początek, tak aby było ciekawiej i długofalowo - Lambic :)

 

#17 Kwaśnica

17.03.2014

 

3kg pilzneńskiego

2,5kg pszenicznego

 

Zacieranie wg przepisu codera ( http://www.wiki.piwo.org/Fruit_Lambic_(Lambicus_Piatzii),_Piotr_Wypych_(coder) )

40°C - 15'

50°C - 15'

66°C - 45'

72°C - 20'

76°C - 10'

Chmielenie (60'):

30g resztek starych chmieli (napewno EKG, Hellertau, Sybilla), dodatkowo wygrzewanych i wietrzonych w piekarniku.

Ostatecznie wyszło 22l, 12,5BLG. Zadane S-33. Fermentacja w temp ok 17-18°C

Dziś rano już 5BLG :) Liczę że do weekendu drożdże skończą z grubsza robotę więc saszetka Wyest3278 już aktywowana...

Cicha w dwóch balonach, planowane owoce do dorzucenia latem to wiśnie i porzeczki (czarne, jeśli będzie ich dosyć na działce)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I prawem serii oraz słomianego wdowca ;) browar Boungiorno prezentuje: APA/AIPA

 

#18 Zielony sierp

18.03.2014

  • 5kg pilzneńskiego
  • 0,5kg pszenicznego
  • 0,2kg Caramunich I
  • 0,1kg Caramunich II

Zacieranie jednotemperaturowe:

66°C - 70'

78°C - 10'

 

7g Nuggeta i 3g Citry na FWH

 

Chmielenie (70'):

60' - 30g Nugget, 13g Citry

40' - 15g Nugget, 5g Citry

30' - 20g Cascade, 10g Simcoe

10' - 20g Cascade, 10g Simcoe

0' - 25g Pacifica, 15g Mosaic

 

W fermentorze znalazło się 20l brzeczki o BLG równym 16. Uwodniłem US05 i już pięknie hula.

 

Jakieś wskazówki do chmielenia na zimno? Mam Simcoe, Pacifica, Mosaic, Eldorado i Nugget...

 

Update 01.04.2014.

Rozlane po równo do dwóch fermentorów + chmielenie na zimno luzem:

 

18a: 30g Pacifica + 5g Mosaic + 5g Simcoe

18b: 30g Simcoe + 10g Pacifica + 5g Mosaic

 

Chmiel nie jest najświeższy (2013 w głębokim zamrażalniku), więc zakładam że mimo wszystko aromat buchać nie będzie :/

Aktualne BLG 3

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #18 rozlana. Stanęło na 2,5BLG.

Nauczka na przyszłość - nigdy nie chmielić na zimno w fermentorze do rozlewu i nie łudzić się że "jakoś osiądzie i się rozleje".

 

Nie osiądzie, i tak łatwo się nie rozleje :D

 

I w stylu bezstylowym

#19 Scabandari Bloodeye

07.04.2014

  • 2,2kg Pale Ale
  • 2,7kg monachijski I
  • 0,33kg Caramunich I
  • 0,1kg palony jęczmień

Zacieranie

66°C - 90'

72°C - 20'

78°C - 5'

 

Chmielenie

FWH: 20g Marynki, 5g Nugget

0': 5g Nugget

 

Gęstość 13BLG, objętość ok 24-25l (chyba bo nie mam podziałki na tym fermentorze ;))

Drożdże US-05. Od rana już pracuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mikro jubileusz w browarze :) i przy okazji małe sprzątanie z resztek

 

#20 Bo-RIS

12.04.2014

  • 3,5kg pale ale
  • 1,2kg monachijskiego
  • 0,5kg pszenicznego jasnego
  • 0,15kg caragold
  • 0,1kg melanoidynowego
  • 0,13kg słód Amber
  • 0,15kg czekoladowego
  • 0,14kg palonego jęczmienia
  • 0,1kg pszeniczny czekoladowy
  • 0,1kg carafa special I
  • 0,08kg carafa III special
  • 0,08kg carafa I

Zacieranie w 16l wody:

 

66°C - 80'

72°C - 30'

78°C - 20'

 

odebrana brzeczka przednia

 

Chmielenie (70'):

FWH: 20g Nothern Brewer, 10g Nugget, 30g Sybilla

30': 20g Sybilli

 

Po wystudzeniu 12l, ekstrakt 23BLG. Dodane troszke pożywki kompleksowej (DAFu nie znalazłem)

 

I z wysłodzin

 

#21 Borysek

12.04.2014

 

wrzucone do młóta jeszcze 0,1kg palonego jęczmenia i wysłodzone do ogólnej gęstości brzeczki 9BLG.

 

Chmielenie (70'):

FWH: 15g Marynki, 10g Simcoe

30': 5g Marynki, 5g Simcoe

30': 100g cukru

 

Wyszło 17l o gestosci 10BLG.

 

Już jadą na US05

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#19 bezstylówa pozostała na 2,5BLG. Rozlane z dodatkiem 6g/l.

#21 quasi stout zszedł do 2BLG w ciągu 4dni :) Parę dni cichej i do butelek z 5g/l.

 

#20 RIS stoi narazie na poziomie 5,5BLG (co, po uwzględnieniu dosypanego cukru, daje mu ~11% ABV :D). Dam mu jeszcze tydzień. Na cichą nie planuje zlewać - mam tego tylko 12 litrów i nie mam tak małego pojemnika. Póki co stoi w fermentorze 30litrowym i mam taką - może mylną - nadzieję że czapa z CO2 jakotako chroni to piwo - a przy przelewaniu zniknie :/ Planowany rozlew po majówce z dodatkiem ok 4g/l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Gruszeczniak rozlany - 32 buteleczki 0,5l. Odfermentowało do końca - wskazanie poniżej 0 (po czym zbiłem menzurkę :/ ) Większość dosłodzona 1 tabletką stevii, 5 pozostawionych w wersji wytrawnej, 5 w wersji słodszej (po 2 tabletki). Sezon chyba już zamknięty zważywszy na pogodę...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem że przechodzę na warki ok 11-12 litrowe. Doszedłem do wniosku że wolę mieć w piwnicy 12 rodzajów zamiast 6 :)

A jak coś nie wyjdzie to i mniejsza strata.

 

Pierwsza warka to lekkie ale, tak na rozruszanie drożdży i ogarnięcie nowej skali produkcyjnej

 

#22 Gorzkie złotko

  • 1,7kg pilzneńskiego
  • 0,8kg monachijskiego
  • 0,15 melanoidynowego

Zacieranie w 9l wody:

63°C - 40'

72°C - 30'

78°C - 10'

 

Chmielenie:

FWH: 10g Marynka

30' : 20g Fuggles

2' : 10g Lubelski

0': 5g Lubelski

W fermentorze mam 12l 12BLG - tak jak planowałem :D

Drożdże Danstar Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warki z jednego zasypu ;) Lenistwo moje rooośnie :)

W ramach przygotowań zlałem #22 na cichą - BLG 2,5 i zostawiłem na dnie większość placka drożdżowego - dwie łyżki zebrane do pojemnika, pójdą do cienkusza.

 

#23 El DIPA

29.09.2014

  • 5kg Pale Ale
  • 0,8kg monachijskiego
  • 0,22kg pszenicznego jasnego
  • 0,11kg Caraamber

Zacieranie w 18l wody:

63°C - 40'

72°C - 40'

78°C - 10'

 

odebrana brzeczka przednia i troszkę wysłodzin :) jakieś 12l-12,5litra

 

Chmielenie (50'):

FWH: 15g Topaz

40' : 15g Mosaic

20' : 20g Mosaic

10' : 100g cukru

Whirpool : 20g Pacifica

20g El Dorado

10g Simcoe

 

11l, ok 20BLG - poszło na placek po #22

 

I zreszty wysłodzin poszło do gotowania ok 15litrów cienkusza (~7BLG)

 

#24 El Dorado

 

Chmielenie (90' - dużo do odparowania):

FWH: 8g El Dorado

40' : 5g El Dorado

20' : 8g El Dorado

10' : 50g cukru

0' : 8g El Dorado

Whirpool : 10g El Dorado

 

10 - 10,5litra, 10,5BLG ;)

 

Temp fermentacji ok 17°C - rano już lekka piana, a #23 zajmuje prawie cały fermentor ;)

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wareczka #22 rozlana, bardzo klarowna - BLG pozostało na poziomie niezmiennym 2,5. Nagazowanie z cukrem 4g/l. We'll see

#24 zeszło do 2, poszła na cichą. Natomiast #23 stoi na 5,5BLG - muszę przenieść do ciepłego, może coś dofermentuje ;) Narazie ma lekko odcinający się alko ale liczę że jeszcze będą z niego ludzie :) Do rozważenia - chmielenie na zimno.

 

#25 Od A do Ż

08.10.2014

  • 1,5kg Pale Ale
  • 1,3kg pszenicznego
  • 0,4kg żytniego
  • 0,1kg melanoidynowego
  • 0,05kg Caraamber

Chmielenie:

FWH: 8g Topaz

10' : 8g Topaz, 6g Pacifica

Whirpool (80°C) : 10g Pacifica, 10g Eldorado

 

13litrów, 14BLG.

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Bierlöffel

15.10.2014

  • 1,5kg Pale Ale
  • 1,2kg whisky mocno wędzony
  • 0,4kg żytniego
  • 0,15kg pszenicznego
  • 0,1kg Caraamber
  • 0,1kg Caragold
  • 0,1kg Carafa Special II
  • 0,1kg pszeniczny czekoladowy
  • 0,1kg czekoladowy
  • 0,05kg Carafa II

Zacieranie:

64°C - 65'

72°C - 15'

78°C - 10'

 

Chmielenie (60'):

FWH: 20g Challenger

10': Challenger

 

13litrów, 16BLG - ostatnie piwo na tych Danstarach, fermentacja w ~14-15°C

 

Do #23 poszło jeszcze na cichą po 5g: Topaz i Pacifica, 3g: Simcoe, 2g: Northdown.

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 rozlane do butelek, nagazowanie z uckrem 5g/l, #23 zeszła jeszcze do 5BLG - rozlew na dniach, podobnie jak #25 - uparcie na poziomie 4BLG, czekam jeszcze na sklarowanie :) Generalnie fajne wyszło, nie wiem czy to kwestia żyta, czy też dość wysokich 4BLG ale fajnie treściwe w smaku.

Do wędzonki #26 wrzuciłem jeszcze po 4g płatków dębowych lekko i średnio palonych. BLG jeszcze nie mierzyłem.

Natomiast zapach jest, hm, intrygujący - torf torf torf - mam wrażenie że będę jedynym domownikiem, który da radę wypić więcej niż łyk :)

 

Natomiast podczas weekendu zdegustowałem pierwszą buteleczkę 0,33l RIS-a. Piana super, drobniutka i dość długo się utrzymująca - na koniec pozostała fajna obrączka. Wysycenie w porządku, nieszczypie w język. W zapachu kawa, palone słody i coś co kojarzy mi się z winem owocowym, chmieli jako takich nie wyczułem. Smak to przedewszystkim dość ostra paloność, potem lekka kontra słodowa i na koniec znów goryczka. Dość wytrawne mimo wszystko. Mniejwięcej tego oczekiwałem, ale jeszcze niech się poukłada.

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Spóźniony update.

Piwa rozlane, #23 rozlane z 4g/l, zabutelkowane i do sprawdzenia za półroku :) #26 nagazowanie z 6g/l, rozlane i już wiem że jestem jedynym fanem. Ale mi smakuje :) Podobnie nagazowane #25.

Jutro do startera idą Thames Valley i będziemy dalej kombinować po weekendzie :)

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być ESB. Miało. Ale fantazja poniosła więc właśnie się dochładza:

 

#27 Zeleně ostrov

24.11.2014

  • 2,1kg pilzneńskiego
  • 0,2kg caraamber
  • 0,2kg pszenicznego
  • 0,15kg melanoidynowego

Do zacierania ok 1,5ml kwasu mlekowego

 

Zacieranie:

62°C - 45'

72°C - 25'

78°C - 10'

 

Do wysładzania (10l): 1,5ml kwasu mlekowego

 

Chmielenie (90'):

FWH: 25g Tettnager 4,2%AA

20': 20g Kazbek 3,7% AA, 5g Tettnager

0': 20g Kazbek

Whirlpool (~82°C): 25g Kazbek

 

W fermerntorze na balkonie 13,5l brzeczki o BLG=12. Not bad. Zjedzą ją Thames Valley rozbudzone przed weekendem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#28 Dark Abbot

03.12.2014

 

Zacierane dość wysoko, coś na kształt Schwarzer Abt z browaru Neuzelle, ale niestety nie mam warunków do dolniaków. Więc zacieranie w kierunku na słodko i fermentacja w dolno-dolnym zakresie drożdzy. Liczę na płytkie odfermentowanie i co najwyżej średnią ilość estrów:)

  • 1,1kg pilzneńskiego
  • 1kg monachijskiego
  • 0,15kg caramunich II
  • 0,15kg biscuit
  • 0,15kg special W

Zacieranie:

70°C - 90', spadła do 66°

odebrane ok 3l gęstego zacieru, zagotowane do 100°C i zostawione na 10'. Dodane do głównego zacieru i zostawione na 15'. Dalej mash-out

78°C - 10'

 

Dodane ok 2ml kwasu mlekowego do zacieru. I ok 2g gipsu do brzeczki.

Do wysładzania dodane

0,15kg Carafa II

0,12kg pszeniczny czekoladowy

0,05kg czekoladowego.

 

Chmielenie (50'):

FWH: 12g Marynka 9%AA

10': 25g Spalt Spalter 4,2%AA

 

Właśnie się chłodzi, ok 12,5BL i 14l. Dostaną TV1.

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#29 Eine Kleine

14.01.2015

  • 3,1kg pilzneńskiego
  • 1,3kg monachijskiego
  • 2,1Pale Ale
  • 0,2kg caramunich II
  • 0,2kg caraamber
  • 0,2kg special W
  • 0,2kg żytniego

Zacieranie:

65°C - 55'

71°C - 40'

bez mash-outu

 

Odebrana przednia + wysłodziny do 13l.

Chmielenie

FWH: 25g Marynka 8% + 25g Challenger 5%

0' : 50g EKG

ok 12l, 19blg

 

#30 Zweite Kleine

 

 

Nachmielone wysłodziny

FWH: 25g Northdown

5': 25g Northdown

0': 25g Spalt Select

 

13l, ok 11blg

 

Zadane TV1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno mnie tu nie było i raczej zaglądać będę sporadycznie, ale update musi być :)

 

Seria na Thames Valley rozlana z cukrem do nagazowania - odpowiednio warki #28#29#30: 6g/l, 4g/l, 6g/l. Niestety #27 dostała jakiegoś tlenowca, a że lambiki już mam dwa w piwnicy i szkoda mi fermentora to wylałem. Numerki #29#30 zostały jeszcze nachmielone na zimno, ale dostałem jakiegoś zaćmienia i ni chu chu nie pamiętam czym i ile. Piwa-zagadki :)

 

Wczoraj próbowałem #30, chyba najlepsiejsze ale jakie mi wyszło :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Czas rozpocząć sezon :)

 

#31 Binabik

  • 2,4kg pilzneńskiego
  • 0,3kg monachijskiego II
  • 0,12 Crystal 160EBC

Zacieranie:
64°C - 50'
71°C - 30'
mashout 10'

 

Chmielenie:

FWH: 10g Nelson Sauvin 11,2%

15': 10g Styrian Goldings 5,1%

5' : 20g Styrian Goldings 5,1%

Flameout: 10g Nelson Sauvin 11,2%

Whirpool (85°): 20g Styrian Goldings 5,1%

 

Na koniec w fermentorze 13litrów, 12,5BLG.

Temp fermentacji 16-17

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.